Vylákali od klientů přes čtvrt miliardy na investice, pak peníze vyvedli. Policie navrhla obžalovat 7 lidí

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu ukončili vyšetřování masivního investičního podvodu, při kterém klienti přišli o stovky milionů korun. Státnímu zástupci policie navrhla obžalovat sedm českých zástupců společnosti Investment and Trading Capital se sídlem na Novém Zélandu, zjistil Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie v souvislosti s rozsáhlými podvody nabádá potencionální investory k opatrnosti při výběru, koho nechá své peníze zhodnocovat | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle vyšetřovatelů vylákali mezi lety 2015 až 2016 z klientů peníze podvodem. Slibovali jim investice do realit nebo bankovních garancí, veškeré vklady ale používali pro svou vlastní potřebu. Mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej v této souvislosti uvedl, že stíháni jsou pro trestné činy podvodu a praní špinavých peněz.

„V daném případě měla být nejméně 385 poškozeným způsobena škoda přesahující 290 milionů korun. V souvislosti s trestnou činností byl zajištěn movitý a nemovitý majetek v hodnotě přes 60 milionů korun,“ řekl ke kauze Ibehej. Všem sedmi obviněným podle něj hrozí v případě pravomocného odsouzení až desetileté vězení.

Policie stíhá okresního soudce za zneužití pravomoci. Měl spáchat podvod za zhruba 1,5 milionu korun

Číst článek

Nabídky na rychlé zbohatnutí posílali dva šéfové firmy prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a při osobním jednání s klienty využívali také spřízněné finančních poradce. E-mailové nabídky lákaly klienty na údajné zhodnocení vkladů až pět procent měsíčně. Investoři ale výdělky nikdy nedostali.

Zástupci společnosti totiž vložené peníze obratem vybírali v hotovosti nebo za ně pro sebe nakupovali nemovitosti. Další část vkladů pak přeposílali na účty jiných účelově založených skořápkových firem. „Smyslem transakcí nebylo zhodnocování finančních prostředků plynoucích z vkladů klientů, ale jejich vyvedení z účtů společnosti,“ uvedla ke kauze policie loni v říjnu, kdy zahájila stíhání.

Začala platit unijní legislativa o zahraničních investicích. Český zákon je zatím ve druhém čtení

Číst článek

Chybějící oprávnění

Na podezřelé nabídky výhodných investic upozornila Česká národní banka, která podala trestní oznámení. Společnost totiž neměla k vybírání peněz od klientů oprávnění. Protimafiánská centrála přitom letos v únoru obvinila organizátory dalšího obdobného podvodu. Tři muži ze společnosti J. O. Investment vylákali podle policie od dvou tisíc poškozených s příslibem velmi vysokých výnosů více než jednu miliardu korun.

Stamilióny přitom trojice nikam neinvestovala a ve velkém je utrácela pro vlastní potřebu. Za peníze klientů tak obvinění ve skutečnosti nakupovali nemovitosti, luxusní vozidla nebo drahé šperky. Detektivové například v rámci domovních prohlídek zabavili obviněným několik vozů značek Bentley, Ferrari nebo Rolls-Royce.

Policie v souvislosti s rozsáhlými podvody nabádá potencionální investory k opatrnosti při výběru, koho nechá své peníze zhodnocovat.

Jakub Troníček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme