Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mzdy v Česku rostly za dekádu téměř dvakrát rychleji než v Německu či na Slovensku

Ekonomika

  8:01
Praha - Za poslední dekádu vzrostly mzdy v Česku o 51 procent, což je v porovnání se sousedními státy nejvíce. Mzdy v ČR rostou téměř dvakrát rychleji než v Německu nebo na Slovensku. Vyplývá to z analýzy brokerské společnosti Purple Trading. Z pohledu růstu mezd jsou na tom nejhůře země platící eurem.
České bankovky – ilustrační foto.

České bankovky – ilustrační foto. foto: Shutterstock

Konec zdaňování superhrubé mzdy. Podívejte se, jak to ovlivní mzdu zaměstnance

Nejpomalejší růst mezd je v Německu, kde to bylo za posledních deset let o 26,5 procenta, což je téměř dvakrát méně než v ČR. Následuje Slovensko s růstem o 27,1 procenta, kde tempo výrazně zpomalilo v roce 2008 právě s nástupem eura, a Polsko s 34 procenty. Rakousku vzrostly mzdy od roku 2010 o 36,9 procenta.

Nominálně je Česko hluboko pod Německem, kde hrubá měsíční mzda dosahuje 106 436 korun, což je o 193 procent více než v ČR. Následují Rakousko s průměrnou mzdou 100 321 korun a Česko s 34 271 Kč. V Polsku je měsíční mzda 29 591 korun a na Slovensku 27 025 korun, tedy o 13,7 procenta, respektive 21,1 procenta méně než v ČR.

Minimální mzda se od ledna zvýší o 600 korun na 15 200 korun měsíčně, schválila vláda

Pod silným růstem mezd se vedle napjatého trhu práce podle analýzy podepsala inflace, která v ČR dosahuje nejvyšších úrovní ve střední Evropě, aktuálně 2,9 procenta. V Německu je naopak růst cen velmi pomalý a uprostřed pandemie čelí největší evropská ekonomika dokonce deflaci 0,2 procenta.

„Právě inflace může napovědět, kam se budou mzdy ubírat. Za posledních několik let jsme se měli velmi dobře, nicméně produktivita někdy nekopírovala mohutný růst mezd. V důsledku restriktivních opatření lze očekávat v příštím roce spíše stagnaci růstu mezd, a to nejen v Česku, ale také v ostatních evropských ekonomikách,“ uvedl analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...