Hlavní obsah

Trump žádá o nový přepočet hlasů v Georgii

Washington
Aktualizováno

Šéf Bílého domu Donald Trump v sobotu požádal o nové přepočítání hlasů z prezidentských voleb ve státě Georgia. Stalo se tak den poté, co představitelé státu potvrdili výsledky, podle nichž v hlasování v Georgii zvítězil Trumpův demokratický vyzývatel Joe Biden.Trump bez důkazů tvrdí, že prezidentské volby byly poznamenány rozsáhlými podvody.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Biden podle původních výsledků vedl nad Trumpem v Georgii asi o 14.000 hlasů, tedy o méně než půl procentního bodu, místní úřady proto nařídily audit, s nímž se pojí ruční přepočet odevzdaných hlasů. Po přezkumu se Bidenův náskok snížil na zhruba 12.670 hlasů, na vítězi se ale nic nezměnilo. V pátek potvrdil státní tajemník Georgie, republikán Brad Raffensperger, že Biden vyhrál v Georgii nad Trumpem o 0,25procentního bodu.

Po dokončení ručního přepočtu hlasovacích lístků měla ale kampaň poraženého možnost požádat o další přepočet, který je již strojový. Na předložení této žádosti měl Trump čas do úterních 17:00 místního času (23:00 SEČ). V sobotu jeho tým poslal státnímu tajemníkovi dopis, v němž požádal o nový přepočet.

Georgie oznámila oficiálně Bidenovo vítězství, Trump porážku odmítá

Amerika

„Chceme zajistit, aby byl započítán každý hlas a aby tak byly dodrženy všechny zákony státu Georgia a americká ústava. Prezident Trump a jeho kampaň nadále trvají na poctivém přepočtu hlasů v Georgii, který musí zahrnovat srovnání podpisů a další záruky,“ uvedl Trumpův tým.

Státní tajemník Raffensperger v sobotu večer řekl svému zástupci, aby oficiálně upozornil jednotlivé volební okrsky, aby se připravily na nový přepočet. „Tento proces bude ostře sledován. Musíte proto jednotlivým okrskům zdůraznit, jak důležitá je transparentnost a přesnost tohoto procesu,“ uvedl Raffensperger v instrukcích svému poradci.

Přepočet hlasů v Georgii potvrdil tamní vítězství Bidena ve volbách

Volby USA

Podle propočtů amerických i dalších médií získal Trump v listopadových prezidentských volbách 232 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Biden 306. K vítězství mu pomohlo i 16 volitelů z Georgie, kde demokrat zvítězil naposledy v roce 1992. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, je na programu 14. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám