Martin Klesnil a Patrik Fiala vybrali na své investigativní reportáže přes milion korun. Je to pro nás skvělý start, říkají

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

martin-klesnil-patrik-fiala-minInsider

Foto: VIZE

Martin Klesnil a Patrik Fiala vybrali na své investigativní reportáže přes milion korun

0Zobrazit komentáře

1 106 341 korun. Na této částce se zastavila crowdfundingová kampaň Martina Klesnila a Patrika Fialy, kteří se rozhodli vzít osud svých investigativních reportáží do vlastních rukou a budou je vydávat na vlastní pěst. „Pocity jsou skvělé, byl to náročný měsíc, ale jsme rádi, že to dobře dopadlo,“ hlásí dvojice stojící například za sledovaným seriálem Černota. Teď chtějí naplno rozjet další podobné kauzy.

Cíle si autorské duo rozhodně nedávalo malé. Při startu kampaně Klesnil s Fialou pro CzechCrunch líčili, jak chtějí vybudovat vlastní internetovou televizi například po vzoru DVTV, ale se zaměřením na investigativní reportáže. „Žádná taková internetová televize tu nebyla. Všechny, co vznikaly, byly zaměřené primárně na obsah, který není příliš virální,“ říkal osmadvacetiletý Klesnil.

A právě za tímto cílem teď se svým o rok starším kolegou díky úspěšné kampani na Hithitu vyrazili. Sice se nepodařilo vybrat úplně nejvyšší metu v podobě necelých tří milionů korun, která by rovnou zafinancovala i vznik samostatné platformy, ale minimální cíl v podobě 750 tisíc korun byl bohatě překročen.

„Je to skvělý start, můžeme se pustit do práce, jak jsme plánovali. Samostatná stránka sice zatím nevznikne, ale věříme, že se k ní v budoucnu propracujeme. Začneme teď plnit odměny a vrhneme se na dokončení reportáží, které už máme z 90 procent natočené, ale musíme je sestříhat, což kolikrát zabere ještě více času,“ popisuje plány pro následující měsíce Patrik Fiala.

patrik-fiala2

Foto: Vize

Patrik Fiala, spoluautor podcastu U Kulatého stolu či pořadu Černota

Na další reportáže, kde se Fiala s Klesnilem v minulosti věnovali například drogové problematice či týrání zvířat, na Hithitu přispělo přes 1 100 fanoušků a někteří z nich díky tomu uvidí reportáže dřív než ostatní. Minimálně pro začátek s nimi moderátoři podcastu U Kulatého stolu, kterému se vedle točení reportáží věnují, zamíří znovu na YouTube.

Už při zahájení kampaně Klesnil s Fialou hovořili o tom, že chtějí jít cestou vlastní internetové televize i proto, aby mohli být kompletně nezávislí a publikovat obsah přesně tak, jak chtějí. Například YouTube totiž může explicitní či jinak problematický obsah mazat – a to je případ pro mnoho reportáží, které již vznikly a pod hlavičkou nového projektu Vize vznikat budou.

„Začneme na YouTube a uvidíme, jak to pojede. Většina našich předchozích reportáží byla demonetizovaná a uvidíme, zda u těch dalších bude stejný problém. Podle toho budeme řešit další možnosti monetizace. Díky našemu podcastu máme zkušenosti s Patreonem a objevují se i další možnosti,“ zmiňuje Klesnil.

Vybrané peníze teď každopádně autorům dávají prostor dokončit několik připravených reportáží a přípravu dalších témat, kterých se prý i během kampaně objevilo hned několik, co si zaslouží pozornost. Vlastní platforma pro internetovou televizi Vize zůstává nadále jako vize, za níž se Klesnil s Fialou poženou, ale vše přijde postupně.

Ať už ale budou videa na YouTube nebo někde jinde, Vize se nechce úplně uzamykat. „Budeme hledat i další možnosti monetizace, ale pravděpodobně to stále budeme držet na dobrovolnické bázi, jako je třeba Patreon a ostatně byl i Hithit, kde nás podpořilo přes tisíc lidí. To je pro nás potvrzení, že je o naší tvorbu zájem,“ říká Klesnil.

martin-klesnil

Foto: Vize

Martin Klesnil, spoluautor podcastu U Kulatého stolu či pořadu Černota

Je to pro oba zároveň potvrzení, že má smysl pustit se do tvorby na vlastní pěst, protože v předchozích letech Fiala s Klesnilem své reportáže natáčeli pro Stream a Televizi Seznam. „Vždy jsme byli pod Seznamem, což jsou velká média, ale teď vidíme, že jít po vlastní ose jde a lidé o to mají zájem,“ pochvaluje si dobrý start Klesnil, který míní, že takových projektů a tvůrců bude stále víc.

„Velká média jako Stream pomalu ztrácí svá výsadní postavení, jaká měla dřív,“ dodává a jeho slova potvrzuje i jiné autorské duo Janek Rubeš a Honza Mikulka. I ti dlouho tvořili pod Seznamem, ale nyní oznámili, že se vedle svého světoznámého projektu Honest Guide vrátí na YouTube i s další tvorbou. Bude tak zajímavé sledovat, jací další tvůrci se vydají podobnou cestou.

filiphorky

Přečtěte si takéFilip Horký: Udělali jsme chybu. Měli jsme vydavatelům lépe vysvětlit, že je s FlashNews nechceme ohrožovatFilip Horký: Udělali jsme chybu. Měli jsme vydavatelům lépe vysvětlit, že je s FlashNews nechceme ohrožovat

Ostatně i Klesnil s Fialou a Rubeš s Mikulkou volí různé cesty, ať už co se týče tvorby jako takové, tak zejména monetizace, která je pro udržitelnost takových projektů logicky klíčová. Klesnil prozrazuje, že během kampaně na Hithitu se ozvalo i mnoho lidí, kteří by je rádi podpořili i mimo kampaň, klidně třeba většími částkami, a tak je pravděpodobné, že u vybraného jednoho milionu nezůstanou a jednou vznikne i zmíněná samostatná internetová televize Vize.

Pro Stream.cz a později Televizi Seznam, do níž byl Stream integrován, Klesnil s Fialou točili své pořady zhruba šest let a nasbírali s nimi přes 50 milionů zhlédnutí. Jejich tvorba napomohla k prosazení novely na ochranu zvířat proti týrání nebo vytvoření policejního týmu Krystal, který za svoji činnost zadržel více než 100 drogových dealerů. A oba slibují, že podobný dopad mají mít i jejich nové reportáže, tentokrát už pod vlastním projektem Vize.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym