Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Epidemie neskončí, my zbrzdíme její rychlost, řekl Dušek. Návraty lze prý čekat v lednu či únoru

Ladislav Dušek foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Data o počtu úmrtí na covid-19 má podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška smysl zveřejňovat zhruba po třech dnech až týdnu.
  14:45aktualizováno  15:35

V reálném čase podle něj údaje nejsou dostatečně přesné a jejich pozdější korekce vyvolávají u veřejnosti představy, že se statistiky zpětně mění. Dušek to v pátek řekl v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce.

Minulý týden vzbudil pozornost Duškův výrok na sněmovním zdravotnickém výboru, že by rád „vysílání čísla o mortalitě vypnul“. Hrozilo by ale podle něj „rozpoutání mediálního pekla“. Dušek ČT řekl, že tehdejší vyjádření nedomyslel. Trvá však na tom, že denní zveřejňování informací o úmrtí na covid-19 velký smysl nemá. „V reálném čase se údaj o zemřelém nedostane ani v obecné době do centrálních statistik,“ vysvětlil Dušek.

Statistici tak podle něj zveřejní číslo, které se ale několik dalších dní doplňuje. „Protože přicházejí listy o prohlídce zemřelých mimo nemocnice, zprávy o výsledcích pitev a podobně. Samozřejmě v laických čtenářích to musí vyvolávat dojem, že se statistiky x dní zpátky mění,“ dodal.

Malé obchody otevřou možná za týden, řekl Blatný. Podle něj záleží na systému PES

V rozhovoru pro server iROZHLAS.cz Dušek upozornil, že i v běžném roce se ve vrcholném chřipkovém období nemocnice plní seniory, kteří mají velké množství zdravotních problémů. „Snít v tuto chvíli o tom, že se v lednu a únoru nic nestane, je bohužel absolutně nesmyslné,“ řekl. Opatření proti koronaviru, jako je nošení roušek a dodržování hygienických pravidel, by ale podle něj mohla na druhou stranu snížit nástup chřipek. „Takže respirační sezona možná nebude tak silná, ale covid tady zůstane,“ shrnul.

Data o mortalitě podle něj nelze nikde v Evropě a kultivovaném světě tajit a nikdo o to ani neusiluje. „Reportuje se mortalita na všechny typy nemocí, ale zpětně, aby byla data validovaná,“ uvedl. Česko, ale i Evropa a celý svět se podle něj musejí zamyslet nad komunikačním plánem, jak podobná data sdělovat.

Autor: