Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Maláčová zmínila hádky na vládě i podvody firem s Antivirem. Moravec tasil Babiše se psy

Autor: sab, ČTK - 
22. listopadu 2020
15:29

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) vystoupila v neděli v Otázkách Václava Moravce. Uvedla, že v rámci programu Antivirus se několik stovek firem pokusilo o zneužití programu. Kromě toho se řešilo i testování v domovech důchodců. Moderátor Václav Moravec při té příležitosti vytáhl premiéra Andreje Babiše (ANO) s jeho psy. Proč?

Podporu v rámci programu Antivirus do 16. listopadu získalo 60 708 firem. Celkem dostaly 18,7 miliardy korun na podporu 820 257 pracovních míst. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes v rámci pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Menší stovky firem podvedly své zaměstnance nebo porušily zákoník práce,“ doplnila k tomu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Firmy si podle ministryně například nárokovaly vyšší podporu, aby následně zaměstnancům vyplatily podporu nižší.

Zároveň MPSV podle Maláčové firmám, které musely peníze v rámci programu Antivirus vracet kvůli formálním chybám, pomůže. Takových případů je podle Maláčové kolem 30.

Maláčová tak reagovala na kritiku místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olgy Richterové (Piráti), která upozornila na takovéto případy. „Nicméně obecná pravidla Antiviru hovoří o tom, že firma musí nejdříve zaplatit mzdy a odvody a až poté požádat o příspěvek,“ uvedla Maláčová.

V rámci programu Antivirus A stát od 12. března proplácí celou mzdu s odvody do 50.000 korun v provozech, které vláda nařídila zavřít. Hradí také 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy. Firmy mohou získat i příspěvek B, který dorovnává 60 procent náhrady do 29.000 korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

Podle původního vládního plánu měl dočasný program Antivirus skončit na konci října a od listopadu na něj měl navázat dlouhodobý kurzarbeit. Koalice se ale na jeho pravidlech několik týdnů nedokázala shodnout, model několikrát upravovala. Výsledek kritizovali odboráři i zaměstnavatelé. Novelu o zaměstnanosti s nastavením kurzarbeitu projednává nyní Sněmovna. Nyní program Antivirus platí do konce roku.

Nakažených seniorů dál přibývá

U Moravce se vedle podpory firem a zaměstnanců řešilo mj. i testování v domovech pro seniory, kde se dál objevují ohniska nákazy. Nakažených seniorů nadále přibývá, stejně tak jejich úmrtí.

Mezi nakaženými koronavirem je téměř pětina lidí nad 65 let, zdůraznil hned na začátku moderátor Václav Moravec. Každému desátému nakaženému je podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví dokonce víc než 75 let. Nakažených přibývá v lůžkových zařízeních sociálních služeb, zejména v domovech pro seniory.

Debata ve studiu ČT se stočila k tomu, že pokud by se zaměstnanci sociálních služeb testovali už dříve a pečlivě, mohlo se tomu zabránit. Maláčová přiznala, že na vládě kolem toho byly velmi ostré hádky, ale testování nedokázala prosadit.

Vyškrtnutí preventivního testování

Pirátka Richterová připomněla, že z národní strategie testování tento plán někdo zcela vyškrtl. Kritizovala premiéra Andreje Babiše (ANO), že o situaci veděl a nezabránil jí.

Richterová míní, že si ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb přehazují vinu jako horký brambor. „Přitom je někdo, kdo to vyškrtl,“ řekla Richterová s tím, že někdo z finálního návrhu národní strategie testování vyškrtl preventivní testování v sociálních službách. Mělo jít o odbornou skupinu.

„Nikdo nechce absolutně říct, kdo to vyškrtl a z jakých důvodů,“ řekla poslankyně s tím, že na ministerstvu zdravotnictví dle ní hrají hry. „Pan premiér to prostě věděl, měl to na stříbrném podnose, že to je klíčový způsob, jak je tím testováním ochránit. Protože by se zvládalo testovat zaměstnance a zabránit šíření nákazy,“ dodala Richterová.

Maláčová zmínila hádky na vládě

Maláčová uznala, že situace v domovech pro seniory se nelepší stejně rychle jako situace v celé české populaci. „Ten poměr mezi zejména nejstarší populací je stále velmi vysoký. Za těch posledních 18 dní je to téměř v té populaci 65 plus 19,3 procenta a u 75 plus 10 procent z celkového počtu diagnostikovaných,“ řekla Maláčová v ČT. Míní však, že „jsme na dobré cestě“.

Maláčová prý tvrdě tlačila na to, aby se co nejdříve v sociálních službách testovalo. „Já si skutečně myslím, že víc razantnější už jsem nemohla být, ty desítky jednání, telefonátů, smsek, dopisů, hádek na vládě velmi ostrých, tak myslím si, že už to víc asi nemohlo být,“ řekla Maláčová s tím, že alespoň nabídli sociálním službám proplacení testů z dotačního titulu.

Video  Bezpříznakoví senioři: „V domovech je jich většina. Nákaza se šíří o to rychleji,“ říká Horecký.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Moravec připomněl Babišovo video se štěnětem

Moderátor Moravec připomněl, že místo toho, aby zaváděl plošné testování zaměstnanců sociálních služeb, točil premiér Andrej Babiš jakožto předseda Rady vlády pro zdravotní rizika videa o tom, jak se vláda musí postarat o seniory. Ve vysílání rovnou pustil Babišovo video s malým štěnětem, které si pořídil k jednomu už staršímu psovi, jehož v Průhonicích Babišovi mají.

Babiš v tomto videu říkal, že i o starší spoluobčany je potřeba se postarat. Stejně jako v dalších videích, která premiér pravidelně přidával na sociální sítě, mluví o tom, že je potřeba ochránit rizikovou skupinu, kterou právě senioři jsou.

„Dodáváme ochranné pomůcky, kraje to dodaly těm domovům, ale vláda nemůže řešit každý dům seniorů,“ řekl Babiš v jednom z videí. Moderátor Moravec pak přímo řekl: „Vládní podcenění šíření covidu-19 na sklonku léta se promítá i v počtu úmrtí.“ Dodal, že na covid nebo s covidem už zemřelo 7 tisíc lidí.

Na Moravce reagoval premiér Babiš následně na síti, když zveřejnil fotku se všemi třemi psy, které doma mají.

denisz ( 22. listopadu 2020 17:30 )

. . Souhlas jak jste to napsal,
i když trošku přestřelil. Ovšem protistrana
z dehonestaci Babiše načala.

denisz ( 22. listopadu 2020 17:21 )

Stovky firem podvedly své zaměstnance nebo porušily
zákoník práce. Maláčovou chválím, konečně to řekla.
Uvedu příklad. Jedna pražská komunální popelářská firma
dostává stejné peníze. Na pracovníky ale udělala podraz,
snížila jím plat na 60% bez státní kompenzace, snížila
jim pracovní dobu. Ožebračení prostí zaměstnanci, co
se neumí bránit, jim tedy houfně odcházejí, hlavně řidiči.
Pozor na podnikavce, co chtějí na pandemii vydělat.
Opozice, vůbec Piráti, si toho nevšímá, za vše zase může
chudák Babiš, jako vždycky.

gejzovic ( 22. listopadu 2020 16:53 )

On je sám sobě řiditelem,tak se přece nevyhodí.Z ČT si udělali soukromou televizi za naše poplatky

e.lesanova ( 22. listopadu 2020 16:53 )

Mám pocit, že Moravec snad dostává zvláštní bonus k platu, kolikrát si v každé debatě rýpne do Babiše...no, společnost už "dozrála", aby mohla znát výši platů těchto pracovníků ČT, tak se těšíme na "překvápko"

Menhira ( 22. listopadu 2020 16:04 )

Myslím, že nikdo toho neudělal pro důchodce tolik, co Babiš. Jak si vůbec dovolují ho stále tak napadat. Ten nízkoprocentní Moravec by už měl z televize, která je údajně tak nezávislá, vypadnout. Dělá jen rozbroje a neustále štve proti vládě. A pokud tam sedí taková Venezuela, tak ta si akorát přidá také, ale jen jaksi zapomíná, že ona je také členkou vlády. A pirátka, tak ta má jen nápady, ale už neříká, kde na ně vzít. Už zase chce zřizovat nějakou vyšetřovcí komisi, která bude zjišťovat, kdo vyškrtl tu nšjakou větu....... Piráti jsou fakt jen udavači. Jejich velký dredový Vůdce Bartoš, který lítal po Praze s plakátem - Migranti vítejte. Piráti ti jsou ještě mnohem nebezpečnější, než zprofanované strany ODS, TOP, lidovci a STAN dohromady. Piráti prosazují dovoz migrantů, gender šílenosti, zelený úděl, zavedení eura, propagují homosex, cikány, feťáky viz Klinika atd. A udávání v Bruselu, tak to se jim daří. FUJ !!! A onu ve vládě? To by bylo šílenství. Nastoupila by vláda ekonomicky zcela dezorientovaných a neomarxistických Pirátů? To je noční můra. My volime Babiše. A proč volit Andreje Babiše? Se schopnými lidmi vydělává vždy celé jejich okolí, zatímco všehoschopní ničemové, umí vydělávat pouze na úkor svého okolí. A Fiala ani Bartoš nejsou vůdci, kteří by nás z té ekono­micko­koro­navi­rové šlamastiky mohl vyvést ven bez ztráty kytičky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa