Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Famózní Lieser. Jako první Čech ovládl Challenge Tour a má kartu na European Tour

O zápis do českých golfových dějin se postaral Ondřej Lieser. Na Mallorce totiž senzačně vyhrál finálový turnaj Challenge Tour a jako první Čech si druhou nejvyšší evropskou sérii podmanil i celkově. Navíc získal i hrací kartu na European Tour.

Golfista Ondřej Lieser
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Devětadvacetiletý Lieser navázal v Palmě de Mallorca na premiérovou výhru na Challenge Tour, kterou oslavil před čtrnácti dny v Cádizu. Ve finále pro 45 hráčů měl po čtyřech dnech jedenáct ran pod par a zvítězil o jeden úder před trojicí soupeřů.

Nad hlavu zvedl trofej v podobě ostrova Mallorca a poté stříbrný talíř za výhru v celé sérii. Jeho první telefonát směřoval domů manželce Michaele. "Byl jsem dojatý," přiznal Lieser slzy v očích a dodal: "Potkali jsme se před čtyřmi lety a můj život se úplně změnil. Tenkrát jsem málem přestal s golfem, ale s ní se všechno otočilo. Není to jen moje výhra, ale i její. Dodala mi sílu, především psychickou," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Golfista Lieser senzačně vyhrál Challenge Tour

Ve světovém žebříčku se Lieser znovu posune - z 301. místa si polepší do druhé stovky. V redukovaném pořadí se tak dostane mezi šedesátku, která ze světového pořadí k 21. červnu příštího roku postoupí na odložené olympijské hry v Tokiu.

Finálové kolo začal Lieser výborně dvěma birdie a hned se dotáhl na čelo. Po bogey na pětce sice klesl, ale další birdie přidal na osmičce. Na úvod druhé devítky zahrál bogey a birdie a ve vedení se od té doby držel neustále. Na závěrečném pětiparu stejně jako v prvním a druhém kole skóroval a ve vedení byl v tu chvíli sám.

"Paty na sedmnáctce a osmnáctce byly neuvěřitelné. Za dané situace a pod takovým tlakem, že ani nevím, jak jsem je zahrál," popsal.

Musel čekat, jak zahraje Alexander Knappe, který ho jako jediný mohl dotáhnout a vynutit si rozstřel. Němec ale zahrál jen par a Lieser se mohl radovat.

V celkovém pořadí sezony figuroval před finále na šestém místě a potřeboval skončit v první pětce, aby si zajistil kartu na European Tour. Díky titulu získal 62 tisíc eur (přes 1,6 milionu korun). K triumfu v sérii mu stačilo odehrát pět turnajů - dva vyhrál, jednou byl čtvrtý, třináctý a čtyřiačtyřicátý.

Jméno českého golfisty se v seznamu vítězů celé Challenge Tour objeví třeba vedla šampiona British Open Švéda Henrika Stensona (2000) nebo Angličanů Tommyho Fleetwooda (2011) a Andrewa Johnstona (2014).

Sezona Challenge Tour byla letos zkrácena kvůli koronaviru, čítala jen deset turnajů plus finále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články