Hlavní obsah

Běloruská policie zadržela přes 200 demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská policie zadržela na pravidelném nedělním protivládním protestu v Minsku více než 200 lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ochránce lidských práv. V ulicích Minsku byly opět tisíce lidí, policie na některých místech zasahovala zábleskovými granáty. Protesty proti sporným srpnovým volbám, které vyhrál stávající prezident Alexandr Lukašenko, trvají už tři měsíce.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v Minsku

Článek

Organizace pro lidská práva Vjasna-96 uvedla, že dosud bylo zadrženo 205 lidí. Ministerstvo vnitra později potvrdilo, že nějaké lidi zadrželo. Podle ní šlo o osoby, které „narušovaly veřejný pořádek a odporovaly příslušníkům policie”. Počet zadržených však ministerstvo neupřesnilo.

Organizátoři protestu tentokrát instruovali demonstranty, aby se shromáždili po skupinkách na různých místech Minsku, než se spojí do většího davu, což má policii ztížit zásahy.

Dnešní akce v Minsku se konala pod heslem Pochod proti fašismu. Organizátoři tak reagovali na nařčení ze strany Lukašenka, že jsou fašisti.

Pendreky, osobní prohlídky, zatýkání. Pořádkové síly v Bělorusku rozháněly protesty

Zahraniční

Dramatická situace vznikla ve Frunzenské čtvrti v Minsku. Vedle místního obchodu s potravinami se shromáždilo asi 1000 lidí. Když na místo přijeli příslušníci silových orgánů, mnoho protestujících se rozešlo, zůstalo jich asi jen 70. Policisté dali zbylým lidem jednu minutu na to, aby se rozešli, načež se jeden z přítomných mužů zeptal: „To už nemůžeme ani do obchodu?” Na to ho policisté popadli a odvlekli do přistavené dodávky,” píše Tut.by s odvoláním na očitého svědka z místa.

Naopak v Jihozápadní čtvrti se policistům shromážděné lidi rozehnat nepodařilo. Protestující zvedli ruce nad hlavu a na řadu naproti stojících policistů volali: ”On (Lukašenko) vás nechá na holičkách!”

Foto: Reuters

Běloruský server Tut.by informuje, že ráno do minských ulic vjela kolona speciální techniky. Podle svědků, na něž se odvolává agentury Interfax, šlo o vojenskou techniku.

Mohutné demonstrace se konaly už patnáctou neděli v řadě. O předchozích dvou nedělích policie zadržela vždy na 1000 lidí. Podle agentury DPA se dnes demonstrace konaly i v jiných běloruských městech. Demonstrace opět nabyly na síle po smrti 31letého protestujícího Romana Bondarenka, který zemřel tento měsíc v nemocnici poté, co ho podle demonstrantů surově zbily bezpečnostní síly.

Bělorusko přitvrzuje, nařídilo bankám zablokovat podpory stíhaným. Zbitý aktivista zemřel

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám