Medveděv v dlouhé bitvě otočil duel s Thiemem a poprvé v kariéře vyhrál Turnaj mistrů

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 11. 2020 22:09
Ruský tenista Daniil Medveděv vyhrál poprvé Turnaje mistrů. Ve finále porazil Rakušana Dominica Thiema 4:6, 7:6 a 6:4 a vydělal 1,564 milionu dolarů. Čtyřhru vyhrálo duo Wesley Koolhof a Nikola Mektič.
Daniil Medveděv slaví výhru ve finále Turnaje mistrů 2020 nad Dominicem Thiemem
Daniil Medveděv slaví výhru ve finále Turnaje mistrů 2020 nad Dominicem Thiemem | Foto: Reuters

Medveděv je druhým ruským vítězem vrcholu sezony po Nikolaji Davyděnkovi, který triumfoval v roce 2009. Světová čtyřka Medveděv se ale stal prvním tenistou, který dokázal na Masters porazit první tři hráče světa - ve skupině zdolal jedničku Novaka Djokoviče, v semifinále dvojku Rafaela Nadala a ve finále trojku Thiema.

Medveděv se stejně jako v semifinále s Nadalem pomaleji rozjížděl. Dělal více chyb než letošní vítěz US Open Thiem a o servis přišel v prvním setu v páté hře. Sice v ní už vedl 40:0, ale pak dal i smeč do sítě a při brejkbolu udělal dvojchybu.

První set už Rus nezachránil a vyrovnaný druhý rozhodl v tie-breaku, v kterém od stavu 0:2 získal sedm bodů v řadě. Od té doby byl na kurtu lepší. Za stavu 1:1 ve třetím setu ještě nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů, ale uspěl na 3:2. Poprvé vzal Thiemovi servis a při svém podání nezaváhal. Vyhrál za dvě hodiny a 42 minut.

V O2 areně se hrálo kvůli koronaviru bez diváků a Medveděv se po výhře ani neradoval. Jen došel k síti, počkal na Thiema, kterému podal ruku. Zaťal vítězně pěst až o chvilku později na výzvu kameramana. "Byl to skvělý zápas, jeden z mých nejlepších proti skvělému soupeři," řekl Medveděv při slavnostní ceremonii.

Sedmadvacetiletý Thiem prohrál finále stejně jako loni, kdy nestačil na Řeka Stefanose Tsitsipase. "Jsem samozřejmě zklamaný, ale zároveň na sebe pyšný, protože jsem hrál celý týden výtečně," řekl Thiem.

V Londýně se hrálo finále ATP Tour podvanácté a naposledy. Od příštího roku bude turnaj hostit Turín.

Čtyřhru ovládli Koolhof a Mektič

Wesley Koolhof a Nikola Mektič vyhráli čtyřhru na tenisovém Turnaji mistrů a slaví první společný titul na okruhu ATP. Nizozemsko-chorvatská dvojice porazila ve finále Rakušana Jürgena Melzera s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem 6:2, 3:6 a 10:5.

Pátí nasazení finalisté US Open Koolhof s Mektičem zakončili triumfem v londýnské hale O2 první sezonu a po ní se rozejdou. Mektič se již dohodl pro příští rok na spolupráci s krajanem Matem Pavičem. Ten zakončil sezonu jako světová jednička s Brazilcem Brunem Soaresem, ačkoli ze skupiny v Londýně do semifinále neprošli.

Wesley Koolhof a Nikola Mektic vyhráli čtyřhru na Turnaji mistrů 2020.
Wesley Koolhof a Nikola Mektic vyhráli čtyřhru na Turnaji mistrů 2020. | Foto: Reuters

Koolhof a Mektič si za triumf na Turnaji mistrů rozdělí odměnu 254.500 dolarů.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,7 milionu dolarů):

Dvouhra - finále:

Medveděv (4-Rus.) - Thiem (3-Rak.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4.

Čtyřhra - finále:

Koolhof, Mektič (5-Niz./Chorv.) - Melzer, Roger-Vasselin (7-Rak./Fr.) 6:2, 3:6, 10:5.

 

Právě se děje

Další zprávy