Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Senátu bude kvůli daňovému balíčku rušno. Na jednání se chystají Babiš, Hamáček i Fiala

Česko

  19:14aktualizováno  20:40
Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) chce jednat s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), aby horní komora vypustila z daňového balíčku růst slevy na poplatníka. Vystrčilovi kvůli tomu napsal dopis, uvedl ve svém videu na sociálních sítích.

Schillerová požádá Senát, aby zrušil zvýšení slevy na poplatníka. Je to prý chyba, není možné mít obojí

Stejné přání jako premiér v sobotu vyjádřila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Babiš odmítl, že by snížení sazby daně z příjmu na 15 procent znamenalo rozvrat veřejných financí v ČR, jak tvrdí někteří odborníci, opoziční politici či vládní ČSSD.

Návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, podle kterého se zvýší základní daňová sleva na poplatníka z 24 840 korun na průměrnou výši hrubé mzdy za předminulý rok, schválili tento týden poslanci ODS, Pirátů, SPD, ČSSD, lidovců a TOP 09. Podle Pirátů měl být pouze alternativou Babišova návrhu na zrušení superhrubé mzdy a sazbu daně z příjmu ve výši 15 procent, který byl schválen především díky ANO, ODS a SPD.

Vystrčil o víkendu na twitteru uvedl, že záleží na Babišovi a Schillerové, zda se mu kvůli daňovému balíčku v Senátu ozvou. Babiš v neděli řekl, že na výzvu zareagoval. „Půjdeme jednat, budeme přesvědčovat Senát a hlavně ODS,“ prohlásil. ODS má společně s TOP 09 v horní komoře nejsilnější klub, který čítá 27 senátorů.

Se senátory ODS bude počátkem týdne jednat také předseda občanských demokratů Petr Fiala, řekl dnes v České televizi. „Budeme hledat takové řešení, které má šanci na získání většiny v Senátu,“ uvedl. Důležité je podle něj najít cestu, jak kompenzovat obcím peníze, o které přijdou kvůli Babišovu návrhu.

Daňový balíček nebude mít v Senátu na růžích ustláno, upozornil Vystrčil

Daňový balíček podle Vystrčila nebude mít v Senátu „na růžích ustláno“. Senátorský klub STAN, který je s 24 členy druhý nejsilnější, v neděli na facebooku napsal, že schválení balíčku považuje za nezodpovědný krok. „Hnutí ANO společně s podporou SPD a ODS vede zemi v příštím roce k deficitu téměř 500 miliard korun,“ kritizuje STAN. Klubu vadí omezení příjmů obcí a krajů. V Senátu chce udělat vše proti „projídání budoucnosti“.

Jednat půjde i ČSSD

Se všemi senátorskými kluby je připravena jednat i vládní ČSSD. „Rád představím náš koncept zrušení superhrubé mzdy a nárůstu slevy na poplatníka bez devastujících dopadů na státní, krajské a obecní rozpočty,“ uvedl na twitteru šéf ČSSD Jan Hamáček. Rozhodnutí ANO, ODS a SPD je podle něj potřeba napravit.

‚Po nás potopa.‘ Ekonomové kritizují daňové změny, z rozpočtu se podle Bortlíka stal cár papíru

Pirátský návrh podle Babiše prohlubuje rozpočtový deficit o 35 miliard a „nepodléhá testu sociální potřebnosti“, zato snížení daně z příjmu pomůže zaměstnancům, živnostníkům i firmám. Koaliční ČSSD, která neúspěšně prosazovala sazbu 19 procent, naopak tvrdí, že Babišův návrh pomáhá hlavně lidem s vysokými příjmy a způsobuje rozvrat veřejných financí v Česku. Babiš to odmítl. „Neříkejte, že máme rozvrácené finance. Máme nejlepší finance v Evropě, veřejné rozpočty ještě lepši,“ uvedl.

Premiér odmítl i výtky krajů, které kvůli výpadku v rozpočtu přijdou o příjmy. Kabinet je podle něj připravený na seriózní debatu s hejtmany, která bude o konkrétních číslech, ne o politice. Minulá a současná vláda příjmy krajů a obcí výrazně zvýšila, dodal Babiš.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...