Hlavní obsah

Americký kontradmirál navštívil Tchaj-wan

Tchaj-wan, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii, navštívil bez předchozího oficiálního ohlášení americký kontradmirál Michael Studeman. Agentuře Reuters to v neděli sdělily dva nejmenované zdroje včetně tchaj-wanského představitele obeznámeného se situací.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Návštěva dalšího vysoce postaveného amerického představitele by mohla rozhněvat Čínu, soudí Reuters.

Dvouhvězdičkový admirál Studeman dohlíží na vojenskou zpravodajskou činnost USA v asijsko-pacifickém regionu. Pentagon jeho údajnou návštěvu Tchaj-wanu odmítl komentovat.

Komunistická Čína považuje Tchaj-wan, který má demokratické zřízení, za součást svého území a je citlivá na jakékoli návštěvy zejména západních představitelů na ostrově. Přesvědčil se o tom na přelomu srpna a září i předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, jehož návštěvu Peking velmi ostře kritizoval.

Peking: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny

Domácí

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa podle Reuters zesílila podporu Tchaj-wanu mimo jiné i dodávkami zbraní a návštěvami na vysoké úrovni. Ostrov v srpnu navštívil americký ministr zdravotnictví Alex Azar a v září pak náměstek amerického ministra obchodu Keith Krach, přičemž Čína obě návštěvy odsoudila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám