Miliardář Schönfeld prodal podíl v britském vzdělávacím start-upu

Vlastník skupiny RSBC Robert Schönfeld si již loni pochvaloval investici do britské technologické firmy Proversity

Vlastník skupiny RSBC Robert Schönfeld si již loni pochvaloval investici do britské technologické firmy Proversity Zdroj: Michael Tomeš

Nejbohatší Češi v roce 2020 poprvé v novodobé historii zchudli
Vlastník skupiny RSBC Robert Schönfeld si již loni pochvaloval investici do britské technologické firmy Proversity
3
Fotogalerie

Britskou technologickou společnost Proversity, která vytváří on-line výukové a školicí programy, ovládla australská společnost OES ze skupiny SEEK Group. Ta je jedním z globálních lídrů v oblasti distančního vzdělávání a zaměstnanosti. Došlo k tomu poté, co investiční skupina RSBC miliardáře Roberta Schönfelda prodala Australanům dvacetiprocentní podíl v Proversity, která je známá pod obchodním jménem Construct.

Zaplacenou částku ani jedna ze stran transakce nezveřejnila. Ve firmě si RSBC dál ponechala podíl ve výši třiceti procent. Skupina SEEK Group však touto transakcí získala dominantní podíl v Proversity, protože kromě akcií od RSBC koupila akcie od drobných investorů a bývalých zaměstnanců firmy a zároveň upsala nové akcie společnosti.

„Australský investor přináší do společnosti nejen růstový kapitál, ale zejména vlastní klientské portfolio a možnost spolupráce s dalšími společnostmi SEEK Group, které mají přístup mimo jiné i na velké trhy v Asii a Jižní Americe,“ komentoval transakci investiční manažer RSBC Roman Cének a dodal: „Od vstupu strategického partnera si slibujeme další mezinárodní expanzi a silné zhodnocení svých počátečních investic.“

Pro RSBC byl vstup do londýnského start-upu vůbec první venture kapitálovou investicí. Během posledních pěti let Schönfeldova skupina proinvestovala přes 150 milionů korun. Investice bude zřejmě pro RSBC zajímavá, protože si ji Schönfeld pochvaloval již loni.

Aktuální žebříček českých a slovenskách miliardářů najdete v magazínu Elita byznysu. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Nejbohatší Češi v roce 2020 poprvé v novodobé historii zchudli • E15

„Proversity je pěkný případ, kdy nám roste valuace a zvažuje se i nějaký exit,“ řekl v rozhovoru pro E15 Schönfeld s tím, že jde o prestižní projekt. Proversity se zabývá náborem zaměstnanců a jejich profesním rozvojem. Společnost totiž poskytuje digitální platformu, která řeší nesoulad mezi dovednostmi absolventů a požadavky zaměstnavatelů. 

Má kanceláře v Londýně, Salt Lake City či Kapském městě. Kromě Proversity patří do skupiny RSBC slovinská zbrojovka Arex a vinařství Zlati Grič, strojírenská firma Bauer Technics a zejména rozsáhlé realitní portfolio. To je ostatně klíčovou oblastí celé skupiny. Právě v oblasti realit plánuje RSBC velkou expanzi na německém a tuzemském trhu, přestože ekonomiky byly zasaženy koronavirovou pandemií.