Hlavní obsah

Pensylvánie: Trumpova žaloba padla

Právo, ROŠ

Prezident Donald Trump utrpěl v sobotu v Pensylvánii patrně klíčovou porážku své snahy obrátit výsledky voleb. Federální soudce tam totiž zamítl jeho žalobu na vyloučení všech sedmi milionů hlasů kvůli údajnému porušení práv dvou Trumpových voličů.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„V USA to nemůže ospravedlnit vyloučení jediného hlasu, natož všech voličů v jejich šestém nejlidnatějším státě,“ zdůvodnil své rozhodnutí republikánský soudce Matthew Brann a nazval právní zdůvodnění žaloby „frankensteinskou obludou“.

Žaloba stavěla na porušení ústavní zásady stejné právní ochrany, když nebylo dvěma voličům Trumpa v jistém okrese umožněno opravit technické nedostatky v jejich korespondenčních lístcích, zatímco v převážně demokratickém okrese to možné bylo.

Další počítání v Georgii, Michigan odolal tlaku

Každý okres měl ovšem právo o nesrovnalostech v hlasovacích lístcích rozhodovat samostatně. Zřejmým cílem žaloby bylo zbavit demokrata Joea Bidena těsného vítězství (přes 81 tisíc hlasů) a přihrát 20 pensylvánských volitelských hlasů Trumpovi. Biden má být potvrzen vítězem v pondělí.

Trump žádá o nový přepočet hlasů v Georgii

Amerika

Žaloba v Pensylvánii byla podle CNN posledním velkým pokusem vyšachovat velký počet hlasů, a nejméně 30. žalobou, s níž po volbách Trumpův tým neuspěl. Úspěšný byl jen ve dvou případech, avšak jen s nepatrným volebním ziskem.

Gratulace Bidenovi

Po rozsudku Bidenovi blahopřál ke zvolení republikánský senátor za stát Pat Toomey, jako jeden z rostoucího počtu prezidentovy strany, který považuje jeho manévry za neudržitelné.

Georgie oznámila oficiálně Bidenovo vítězství, Trump porážku odmítá

Amerika

Žádost o další kontrolu hlasů vznesl v sobotu Trump v Georgii, kde byl Biden v pátek po jejich přepočítání potvrzen vítězem o 12 670 hlasů (0,2 %). Jelikož je rozdíl menší než půl procenta, má na to Trump právo.

Kontrola bude tentokrát provedena skenováním. Prezident trvá na prověření všech náležitostí včetně shody podpisů na zaslaných hlasovacích lístcích s podpisy v seznamech voličů. Odhalení výrazných rozdílů se ale neočekává.

Trump by to měl vzdát, je trapný, míní Zeman

Domácí

„Jsem hrdý Trumpův stoupenec, ale čísla nelžou,“ komentoval prezidentovu žádost Brad Raffensperger, státní tajemník státu Georgie. Trump narazil i se snahou ovlivnit republikánské špičky michiganského parlamentu, aby stát odmítl potvrdit Bidena vítězem (asi o 156 tisíc hlasů) a aby místo toho většinoví republikánští zákonodárci jmenovali jemu nakloněné volitele.

„Budeme dodržovat zákon a normální proces tak, jak jsme řekli v průběhu voleb,“ napsali ve společném prohlášení po setkání s Trumpem v Bílém domě šéf senátní většiny Mike Shirkey a předseda Sněmovny Lee Chatfield.

„Proces potvrzení (vítěze) v Michiganu by měl být rozvážný a bez hrozeb,“ dodali výmluvně s tím, že si nejsou vědomi žádných volebních podvodů.

Biden chce oznámit první jména ministrů

Napětí v zemi nepolevuje. Krajně pravicové milice podle britského serveru The Sun provádějí nábory a vyzbrojují se v očekávání občanské války po nástupu Bidena. Webové fórum My Militia uvádí, že jich je 554. Zásobuje je návody na výrobu výbušnin, improvizovaných zbraní a na přežití.

Při vysvětlování volebních podvodů se Giuliani potil, až mu z vlasů tekla barva

Koktejl

Biden mezitím řekl, že tento týden představí některé členy svého budoucího kabinetu, jako jsou ministr financí a možná i zahraničí. Trump to rovněž označil za „předčasné“, ale podle zdrojů z jeho blízkosti zároveň promýšlí budoucnost po odchodu z funkce.

Podle jednoho z nich by mohl už do tří týdnů oznámit prezidentskou kandidaturu v roce 2024, což by byl tah, jak si udržet kontrolu nad Republikánskou stranou a potlačit případné ambice viceprezidenta Mikea Pence nebo šéfa diplomacie Mikea Pompea, napsal list The Washington Post.

V nejbližší době bude muset Trump splatit kolem 400 milionů dolarů (8,9 mld. Kč) z půjček, a tak v rámci obchodních aktivit zvažuje i vydání pamětí a bohatě honorované řečnické turné.

Reklama

Výběr článků

Načítám