Seznámili se při natáčení cyklu Píseň pro Rudolfa III. Iva Janžurová hrála uzenářovu dceru Šárku a Jan Eisner stál za kamerou. Půl roku po svatbě se ale rozešli. Proto herečka nyní nic netušila.

Video
Video se připravuje ...

Filmová Teroristka Iva Janžurová: Střílet jsem se učila letmo! Jana Marvanová, Jan Jedlička

„Vůbec nevím, že zemřel. Víte, my jsme se moc nekamarádili,“ reagovala na dotaz Blesku Janžurová. Nebyli vůbec ve styku, a tak jí nikdo nemohl dát vědět, že skonal minulý pátek. „Takže zemřel na to nešťastné datum pátek třináctého,“ zamyslela se herečka. Zřejmě ji dostaly vzpomínky. Na rozvod si s Janem tehdy před více než 50 lety museli počkat, protože úřady chtěly pádnější důvod než to, že se k sobě nehodí.

Herečka se s okolnostmi táhnoucího se rozvodu nikdy úplně nevyrovnala a už se kvůli tomu nikdy nevdala. S režisérem a hercem Stanislavem Remundou (†84), kterého velmi milovala a měla s ním dvě dcery, žila raději na psí knížku. To Jan se později znovu oženil a měl dvě děti. Ani druhé manželství mu ale nevydrželo.

Měl rád život

V poslední době činorodého Eisnera zlobilo srdce. Přestěhoval se do Sobotky, kde to měl moc rád. Jeho život už neměl tu kvalitu, ale nestýskal si. „Špatně chodím, špatně vidím, špatně slyším, ale mám stále radost ze života,“ říkal přátelům. Zemřel 13. listopadu v Českém ráji a zde se s ním taky rodina dnes v úzkém kruhu rozloučí. Iva Janžurová u toho ale nebude...

Jan Eisner vydal před třemi lety knihu Filmoval jsem pro miliony, kde píše i o Ivě.

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová: Kolegyním vždycky nadržuju! Hana Höschlová

Točil okupaci

V branži Jan Eisner patřil k nejlepším. Procestoval s kamerou celý svět, točil a režíroval v Kambodži, Mexiku i Americe. V Česku učil na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. S Formanovým oblíbeným kameramanem byli velcí kamarádi. Právě Eisner natočil v roce 1965 návštěvu legendárního Louise Armstronga (†69) v divadle Semafor.

Je autorem záběrů, jak Iva Janžurová a Marta Kubišová (78) předávají dárek Alexandru Dubčekovi, ale i mnoha dalších z dramatického roku 1968. Připravil dokumenty o malířích Vladimíru Komárkovi (†74) a Josefu Jírovi (†75) a točil pořad V takový krásný společnosti, kde vystupovali například Miroslav Horníček (†84), Stella Zázvorková (†83) a Vlastimil Brodský (†81).

Herečka o manželství: Jen svatba byla nejlepší

O svatbě s Janem Eisnerem hovoří jako o nerozvážném a unáhleném rozhodnutí. „Mně bylo sedmadvacet let, takže jsem byla v nejlepších letech se vdát. Točili jsme seriál Píseň pro Rudolfa III., úsek karlovarského dílu u »Becherů«, a zástupci firmy nabídli, že nám místo náhražek poskytnou opravdové nápoje. Já byla veselejší a veselejší a můj budoucí manžel té situace využil, že jsem byla taková rozjařená,“ popisuje Iva ve své biografii Včera, dnes a zítra, která shodou okolností vyšla teď v listopadu.

Veselku na začátku léta 1968 hostilo okolí zámku Konopiště. „Svatba, jak často říkám, byla na našem manželství to nejpěknější. Pozvali jsme jen poměrně malou společnost, vytvořenou z okruhu lidí, s nimiž jsme v tu dobu nejvíc spolupracovali. Po obřadu jsme měli bohatý jídelní program. Nejdřív byl oběd, pak jsme si u rybníka dali utopence a nakonec se podávala večeře v příjemné kolibě.“

Fotogalerie
60 fotografií