Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatného PES přestal vrčet. Co se mění od pondělí, jaké budou Vánoce a 3. vlna v lednu?

  • Autor: ČTK,sab,simao,jt - 
    23. 11. 2020
    05:00

    Delší otvíračka a kratší zákaz vycházení. To Čechům přinesl červený PES, který už nevrčí. Česko po týdnu vstupuje od pondělí 23. listopadu do mírnějšího 4. stupně protiepidemického systému (PES) z pěti. Rozhodla o tom vláda, a tak se prodlouží otevírací doba obchodů a zkrátí zákaz vycházení. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také slíbil, že na Vánoce budou kapři i stromečky. Ale varoval před tím, aby v lednu nebylo opět zle. Panují totiž obavy ze 3. vlny pandemie v novém roce.

    Pandemie koronaviru přináší i relativně dobré zprávy. V průměru je v Česku sice stále ještě odhaleno okolo 5000 nových případů nákazy za den, pryč jsou ale děsivá čísla přes 10 tisíc. Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí může člověk s koronavirem nakazit, kleslo na hodnotu 0,7.

    Protiepidemický systém PES, který určuje život Čechů, je pak ke dnešnímu dni na stupni čtyři. A pokud všechno půjde, jak má, už příští týden bychom se mohli dostat na ještě nižší stupeň. Stupeň číslo 3 by pak podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) mohl platit i během Vánoc.

    3. stupeň již příští týden?

    Znamenalo by to tedy, že by v době Vánoc mohly být otevřeny restaurace, ale i všechny obchody, včetně zrušení nočního zákazu vycházení.

    Na třetí úroveň bychom se podle Blatného mohli dostat už na přelomu listopadu a prosince, tedy příští týden. Blatný také varoval, aby lidé Vánoce nepojali ve volném stylu. Podle něj je třeba si uvědomovat, že pandemie stále trvá. A bude třeba si to uvědomovat i během prosince. Blatný nabádá Čechy, aby nepropadali přehnanému optimismu.

    Blatný o letošních Vánocích

    „Určitě Vánoce jsou důležitým činitelem, pro mě jsou Vánoce spíš svátkem klidu, pokoje a jakéhosi uvědomění si toho, proč tady jsme. Ale je pravda, že pro řadu lidí neodmyslitelně k Vánocům patří a vždycky bude patřit nakupování,“ podotkl ministr zdravotnictví Blatný v neděli v Partii na Primě.

    Otevřít by se tak měly i menší obchody. Vláda nyní čelí kritice za to, že nechala otevřené hlavně supermarkety a malým živnostníkům utíká během předvánočních prodejů zisk.

    „Kdyby nebyly Vánoce, tak by ty tlaky tak velké nebyly,“ připustil Blatný aktuální tlaky na další rozvolňování. Varoval však před velkou koncentrací lidí v obchodech a v nákupních centrech právě před Vánoci.

    Ministr má obavy z ledna

    „Nejsem ten, kdo by měl všem lidem říkat, jak se mají chovat, já mohu vydat doporučení nebo opatření, která se týkají mého resortu,“ podotkl Blatný na dotaz, zda vydá doporučení, jak se chovat o Vánocích.

    „Já se budu snažit, aby si všichni lidé uvědomili, že to, co se děje a co se bude dít před Vánocemi, nekončí o Vánocích samotných. Ve chvíli, kdy podlehneme nějakému přehnanému optimismu před Vánocemi, tak Vánoce vlastní sice mohou být relativně klidné, protože víme, že ke změně vždy dochází za dva až tři týdny, ale byla by škoda, kdybychom potom špatně začínali nový rok. To není žádné strašení,“ pokračuje ministr.

    „Snahou je, aby se všechno před Vánocemi zlepšilo pro všechny, ale v míře, kterou si můžeme dovolit,“ dodal na Primě Blatný.

    Dušek čeká v lednu či únoru 3. vlnu

    Nejsou přitom jen dobré zprávy. Právě k lednu vzhlíží s jistými obavami nejen ministr zdravotnictví.

    „Procento pozitivních testů je stále velmi vysoké, okolo 25 procent. Bezpečná hodnota je okolo 5 procent. Stále jsme v poměrně nestabilní situaci,“ varoval v pátek ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek (53).

    V rozhovoru pro iROZHLAS.cz pak podotkl, že v lednu a v únoru, tedy v chřipkovém období, očekává, že se znovu rozjede i epidemie koronaviru. Přijde s novým rokem do Česka 3. vlna?

    „Nechci říct, že v České republice po českých Vánocích. Já věřím, že epidemii dokážeme dobrzdit. Objektivně ale po celé Evropě je v období ledna a února vyšší nemocnost - je to vrcholné chřipkové období a je s tím potřeba počítat. Snít v tuto chvíli o tom, že se v lednu a únoru nic nestane, je bohužel absolutně nesmyslné. Bude chřipkové období, imunita lidí bude mít daleko k dokonalosti. Infekce se budou snadno šířit a mezi nimi i covid. Je potřeba, abychom byli před tímto obdobím ostražití,“ varoval Dušek.

    Maláčová: 3. vlna hrozí všude v Evropě

    Před 3. vlnou v neděli varovala i ministryně Jana Maláčová. „Třetí vlna hrozí za každých okolností a hrozí všude v Evropě bez ohledu na to, jak dobře tu situaci zvládneme,“ upozornila pro změnu v ČT v Otázkách Václava Moravce.

    „Situace ještě bude špatná několik měsíců,“ podotkla Maláčová. „My všichni už jsme strašně unaveni tou epidemií, ale není to jen o tom, že všechno musí dělat jenom vláda, je to o souhře všech aktérů, bez toho se neposuneme dál,“ podotkla. A stejně jako apeluje premiér Andrej Babiš (ANO), i ona vyzvala lidi, aby dodržovali aktuální vládní opatření. Jaká tedy opatření jsou, co se od pondělí mění a rozvolňuje?

    Podívejte se na přehledný souhrn toho, co se v Česku mění.

  • 1.Školy a roušky

    Novinky v Česku: Co se mění a kde?

    Školy

    Žáci prvních a druhých ročníků základních škol se do školních lavic vrátili již 18. listopadu. Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat po týdnu.

    Od 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Studenti posledních ročníků vysokých škol se budou moci od 25. listopadu vzdělávat ve skupinách po 20 lidech. Platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. Výuka v základních a středních školách se zcela obnoví až ve dvou nejnižších stupních rizika covidu-19.

    Roušky

    Roušky uvnitř i venku zůstávají povinné. Nošení roušek je zmírněno pouze v prvním, nejnižším stupni systému PES, kdy jsou povinné ve vymezených vnitřních prostorech a ve veřejné dopravě.

    Omezení volného pohybu osob

    Platí zákaz vycházení od 23:00 do 5:00.

  • 2.Restaurace a akce

    Restaurace

    Do 23:00 se může prodloužit také otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, nadále je ale zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

    Hromadné akce ve vnitřních a venkovních prostorech

    Akcí se může zúčastnit šest osob.

  • 3.Obchody a služby

    Obchody

    Otevřeny mohou být jen vybrané obchody a výdejny zboží. „Od pondělí budou obchodníci moci prodloužit otevírací dobu do 23 hodin, tak aby byla v souladu se zákazem vycházení,“ uvedl Blatný.

    Video  Otevření obchodů do 23 hodin i změna zákazu vycházení: Blatný a Havlíček o rozvolnění v ČR 
    Video se připravuje ...

    Výjimky také mají platit pro maminky s kočárky a malými dětmi, které nebudou muset mít povinně vozík, jak to vyžadují obchody po zavedení omezení počtu osob na 15 m². Právě i toto pravidlo chtěl zmírnit šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (51, za ANO) spolu se zákazem prodeje v neděli. V obou případech ale ministry nepřesvědčil. Děti do šesti let se do kapacity nebudou počítat.

    V neděli a státní svátky tedy obchody zůstávají zavřené.

    V prodejnách je omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř prodejen i před nimi a dohlížet na dodržování dvoumetrových rozestupů.

    Novou výjimku ode dneška mají prodejny se zbraněmi a střelivem, mohou otevřít kvůli potřebnému odstřelu divokých prasat kůli hrozbě zavlečení afrického moru.

    Pro ozdoby ano

    Stejná opatření, tedy kapacitně 15 metrů čtverečních na jednoho člověka, mají platit i pro farmářské trhy, kde vláda povolila i prodej vánočních ozdob.

    Ministr Blatný slíbil, že vánoční prodej stromečků, kaprů a také ozdob nebude výrazně omezen. O tom, jaká pravidla budou platit na svátek svatého Mikuláše, rozhodne vláda příští týden.

    Stejně tak o tom, kdy se dočkáme otevření dalších obchodů, služeb a restaurací. Podle Havlíčka by to mohlo být už v pondělí 30. listopadu, pokud bude Česko na stupni 3.

    Služby

    Služby s provozovnou musejí být uzavřené.

  • 4.Úřady, kultura a volný čas

    Úřady a další

    Úřady fungují v režimu omezených úředních hodin.

    Autoškoly mohou ode dneška opět pořádat teoretické i praktické závěrečné testy. Cvičné jízdy jsou dál zakázané. Zástupci z oboru proto předpokládají, že zájem o zkoušky nebude velký.

    Kultura

    Pro kulturní akce platí zákaz diváků. Na kulturní produkce budou moci diváci chodit jen v případě, že na pětistupňové stupnici opatření proti šíření koronaviru bude platit první nebo druhý stupeň.

    Video  Nový protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
    Video se připravuje ...

    Knihovny

    Umožňují výdej předem objednaných výpůjček a jejich vrácení přes výdejní okénko.

    Hrady, zámky, památky

    Musejí zůstat zavřené. Stejně jako muzea a galerie.

    Svatby, pohřby, bohoslužby

    Mohou se konat za účasti maximálně 20 osob. Dosud to bylo 15 osob.

    Sporty

    Vnitřní sportoviště pro rekreační sporty jsou uzavřena. Sportovat lze venku v maximální počtu šesti osob. Profesionální soutěže jsou povoleny, a to bez diváků a ve specifickém režimu.

    Amatérské soutěže jsou zakázány. Wellness centra a bazény zůstávají uzavřené s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb.

    Na Vánoce obchody i restaurace?

    Ano. Ovšem v případě přesunu ČR do 3. stupně PES. Viz. kompletní tabulka níže.

    Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

    Detailní přehled toho, jaká opatření v jednotlivýc srupních platí, najdete zde.

joanna5 ( 23. listopadu 2020 19:35 )

příkladů clovek slysi vic: na urade kovid, hygiena vubec urad nekontaktovala, nikoho netestovala. Dalsi na oslave mel nekdo kovid, nikoho z nich netestovali. vsichni jsou zdravi jako repy - tomu lze uverit?

franz ( 23. listopadu 2020 17:41 )

Svůj k svému.

jetuslunicko ( 23. listopadu 2020 13:48 )

klesající čísla pozitivních testů příklad přímo z blízké rodiny, dítě chodí do školky, učitelka jasně řekla rodičům:"Dávejte na děti pozor, hygiena NYNÍ netestuje!!" jO, JO....... UMĚLE SNIŽOVÁNÍ ČÍSEL,jen aby se mohlo na vánoce vše otevřít. Budou i nadále tlačit čísla dolů, i když budou přeplněna nemocniční oddělení?? Békající ovce, hlásající něco o upírání svobody atd...budou moci plesat, budou moci skákat jak kobylky z jednoho krámu do druhého

ANO_nam_bude_lip ( 23. listopadu 2020 13:07 )

Předčasné parlamentní volby nic nezlepší, ať dopadnou jakkoliv, prezident Zeman premiérem jmenuje znovu Babiše a ten si postaví vládu ze svých kamarádíčků. A budou vládnout bez ohledu na to, co tomu řekne parlament.

lync ( 23. listopadu 2020 12:28 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa