Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Na důchody bude,“ odráží Babiš kritiku. Snížit daně je náš nápad, hřímá Fiala z ODS

Autor: simao, sab - 
23. listopadu 2020
05:30

V „palbě ze samopalu“ pokračoval o víkendu Petr Fiala (ODS), který se raduje z toho, že Sněmovnou i díky hlasům občanských demokratů prošlo v rámci daňového balíčku zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 %, což byl poslanecký návrh Andreje Babiše (ANO). Z ODS však dál zní, že šlo o jejich nápad a volební slib z roku 2017. Fiala tvrdí, že ODS nehlasovala s Babišem, ale Babiš s nimi. Premiér však tvrdí, že ANO chtělo daně snižovat vždy. A odmítá, že by si Česko takové snižování daní nemohlo dovolit. Nejen na důchody dle premiéra bude.

„Prý jsme hlasovali s Babišem. Zbláznili jste se? Babiš hlasoval s námi. Proč? To nevím, na to se ptejte jeho,“ uvedl šéf opoziční ODS Petr Fiala v neděli na twitteru.

V příspěvcích přitom byl celý víkend čilejší než obvykle. Svou „palbu ze samopalu“, jak kadenci přidávaných postů popsal, zahájil poté, co Sněmovna v noci ze čtvrtka na pátek odhlasovala daňový balíček.

Balíček přitom ruší superhrubou mzdu, což byl i cíl ODS. Poslanci schválili pozměňovací návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který upravuje i daň z příjmu pro zaměstnance ve výši 15 a 23 %.

„Zrušení superhrubé mzdy pomůže 4,5 milionu zaměstnancům a byl to náš volební slib z roku 2017. Musíme šetřit na státu a snižovat daně, věřit lidem, méně přerozdělovat. To jsou principy, kterým věříme a kterými se chceme řídit,“ vzkázal nyní Fiala. „Být v opozici není žádná sranda, nic moc neprosadíte. Teď jsme protlačili nižší daně!“ dodal.

Babišův nápad? Lež, je to náš nápad, tvrdí Fiala

ODS se přitom postavila v tomto hlasování za ANO, podporu návrhu vyjádřila dokonce i SPD, proti které se občanští demokraté vymezují stejně jako další strany pravicové opozice. Fialova strana pak opustila v tomto hlasování i své koaliční partnery do voleb 2021 - tedy TOP 09 a KDU-ČSL.

Fiala však dál slaví úspěch. „Docela se bavím nad tím, jak 'protibabišovská' média donekonečna melou, že snížení daní je Babišův nápad. Je to lež. A lží Babiše neporazíte, v tom on je lepší. Je to prokazatelně nápad ODS! Plníme své sliby,“ stojí si za svým Fiala.

„Vyčítal bych si, kdybychom z opatrnosti nevyužili příležitost na snížení daní. Za to jdu i na barikády. A jestli mám na něčem v politice padnout, tak méně státu, méně byrokracie, více svobody a menší daně, to za to stojí,“ dodal někdejší ministr školství a bývalý rektor brněnské univerzity.

Předseda ODS si však nyní prý uvědomuje, že není dobojováno. „Daňový balíček prošel náhodou, zmatené ANO a vyprázdněná ČSSD šly proti sobě. Snižovat daně chce jen ODS. Uvidíme, jak to dopadne, ale budu to obhajovat do posledního politického dechu,“ připomněl Fiala i to, že proti návrhu Babiše se ve Sněmovně postavil nezvykle šéf ČSSD Jan Hamáček, který navrhoval také snížení daně, ale na 19 a 23 %, jak stojí v programovém prohlášení vlády.

Hamáček přitom varoval, že Babišův návrh přijde státní kasu ročně na 90 miliard korun. Marně, přednost dostal návrh premiéra.

Politolog: Fiala se pustil do soutěžení s Babišem

„Fiala nechce být druhý a nechce být v defenzívě oproti hnutí ANO. Protože lze očekávat, že Andrej Babiš neodolá a bude opět připomínat, že on snižuje daně, a že snížil daně z dílny ODS,“ uvedl v reakci na Fialu a jeho samopalovou střelbu na twitteru pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček, podle kterého Fiala soutěží s Babišem o to, kdo více pomohl peněženkám občanů.

Kubáček rovněž míní, že Fiala svými současnými výroky reaguje i na to, že lidí, kteří by byli nadšeni ze snížení daní v navrhované podobě, za spolupráce ANO a ODS ve Sněmovně a především v době koronavirové pandemie, která těžce dopadá na českou ekonomiku, není možná tolik, kolik ODS čekala.

„Naopak se objevují výtky, že teď je to naprosto nevhodné, že teď to může podvázat státní finance, že vlastně ta veřejnost není tak nadšená, jak si možná někteří mysleli,“ zdůrazňuje politolog s tím, že Fiala se snaží dostat do pozitivní diskuze a změnu lidem lépe „prodat“.

„Nejsmutnější pro ODS je, že vlastně v podstatě pokud by se nepřidali, tak by to s velkou pravděpodobností prošlo i tak,“ připomíná Kubáček a vypočítává, že pro zvedlo ruku nejen hnutí ANO, ale i Trikolóra a SPD. „Občanští demokraté až tolik nebyli potřeba,“ dodává politolog.

Podkopala si přitom ODS již v zárodku koalici pro sněmovní volby 2021, do nichž chce jít po boku TOP 09 a KDU-ČSL? Tyto strany s balíčkem nesouhlasily. „Topka i lidovci do té koalice chtějí. Vnímají to pro sebe jako nezbytnost a výhodný tah,“ upozorňuje Kubáček s tím, že nejsilnější politickou silou je v této trojici právě ODS a maximálně tak bude docházet ke slovním výtkám.

Právě ODS přitom byla během nočního schvalování balíčku poměrně dost slyšet. Šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura se na plénu nechal slyšet, že si od nich premiér Babiš návrh vypůjčil, inspiroval se či jej od nich rovnou okopíroval. Jenže Babiš je jného názoru.

Fiala vyzýval Babiše v prosinci 2019 u Moravce

Na začátku prosince 2019 však Babiš zavítal do Otázek Václava Moravce a stanul tam právě proti Fialovi. Ten mu připomínal, že zrušení superhrubé mzdy má vláda právě v programovém prohlášení.

„My chceme zrušit superhrubou mzdu, vy chcete zrušit superhrubou mzdu, máte to ve vládním prohlášení,“ říkal Fiala a vyzýval tehdy Babiše, aby mu podepsal přímo ve studiu dohodu, že tak společně učiní. „To bude konkrétní výsledek dnešního pořadu. Podepište to a do roka a do dne zrušíme superhrubou mzdu. Nepotřebujete na to komunisty, socany... pardon, sociální demokracii. My vám dáme naše hlasy, vy nám dáte vaše hlasy a do roka a do dne je superhrubá mzda pryč. Máte to v programu a nic jste neudělali. 6 let o tom mluvíte, tak pojďme to udělat,“ dodal.

Fiala Babiše upozorňoval, že „lidem vzrostou platy, i těm mladým“. A připomněl, že návrh na zrušení superhrubé mzdy vznesla ODS a předložila Sněmovna v srpnu 2018.

Megapodvod a ČR půjde do kopru, varoval Babiš

Babiš reagoval slovy o tom, že je to „největší podvod ODS na voliče“ a mával přitom Fialovou navrhovanou dohodou. „Je to megapodvod,“ bouřil se Babiš.

„Pan předseda mluví o zrušení superhrubé mzdy, to je megapodvod. Podvedli lidi, řekli jim, že bude rovná daň 15 procent, potom to nevyšlo (...) Víte, kolik by to stálo peněz, kdyby se zrušila superhrubá mzda na příští rok? 80 miliard. 80 miliard! Takže deficit by byl 120 miliard. A ratingy jsou pryč, ČR jde do kopru,“ varoval Babiš.

Nyní přitom vláda navrhuje na rok 2021 se zrušením superhrubé mzdy schodek rozpočtu 320 miliard, což ještě nereflektuje daňový balíček a Babišových 90 miliard. Půjdou „ratingy pryč“ a „ČR do kopru“?

Babiš: Rozvrat financí není, na důchody bude

„My jsme vždycky jako hnutí ANO chtěli snižovat daně,“ tvrdí nyní Babiš. Z výpadku příjmů do státní kasy si nic nedělá, snížení daní by dle něj měly pokrýt evropské peníze, vzkázal v nedělním prohlášení.

Podle Babiše si Česko může toto snižování daní dovolit. „Samozřejmě to jsou peníze, které jsou díky vám, díky daňovým poplatníkům. Takže si myslím, že ten můj návrh je nejlepší, protože zaměstnanci dostanou navíc peníze, živnostníci nebudou platit vyšší daně a zaměstnavatelé nemusí dávat ze svých prostředků navýšení mezd,“ řekl premiér.

„Prosím vás, nevěřte těm lidem, kteří říkají, že máme rozvrat veřejných financí. Je to normálně nepravda, je to lež,“ říká svým divákům ve videu premiér Babiš.

Reaguje tak na kritiku řady expertů, ekonomů a politiků, kteří upozorňují na prohlubující se státní „sekeru“ a dopad nejen na státní rozpočet, ale i rozpočty krajů a obcí, u nichž hrozí, že budou muset omezovat investice. „Není důvod se obávat toho, že by v budoucnosti nebyly peníze na důchody, na platy nebo na investice,“ tvrdí však Babiš a dodává, aby se lidé nenechali strašit. Babiš také vzkázal, že se dál opravují silnice, železnice a nádraží.

Rozhodne Senát. Bude Babiš jednat s Vystrčilem?

Balíček nyní míří do Senátu, kde má sice ODS svého předsedu a nejsilnější klub, jenže Miloš Vystrčil už dopředu varoval, že návrh nebude mít ve Sněmovně na růžích ustláno. A otázkou je, co senátoři nakonec vlastně schválí.

Sama vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je totiž nabádá, aby opravili „chybu“ v balíčku - slevu na poplatníka, která prošla z popudu Pirátů a má státní kasu stát dalších 35 miliard korun. Piráti naopak za chybu označují to, že prošel Babišův návrh za 90 miliard korun.

Politolog Kubáček čeká, že daňový balíček v Senátu narazí a vrátí se tak zpátky k poslancům. „Počítám, že ho nepodpoří ani mnozí občanští demokraté,“ míní politolog s tím, že Sněmovna zřejmě senátní vratku přehlasuje, ale bude se řešit právě změna ve slevě na poplatníka.

Babiš v nedělním hlášení také uvedl, že napsal dopis šéfovi Senátu Vystrčilovi a je připraven s ním zasednout k jednacímu stolu, jak Vystrčil o víkendu vyzýval. „Budeme přesvědčovat Senát, hlavně teda ODS - já doufám, že ODS v Senátu a parlamentu je stejná ODS a že by to měli podpořit a měli by podpořit to snížení daní, protože ten návrh Pirátů, který prohlubuje deficit rozpočtu o 35 miliard, je zbytečný a ta sleva, kterou máme doposud, je dostatečná,“ podotkl Babiš.

Návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka zvyšuje základní daňovou slevu na poplatníka z 24 840 korun na průměrnou výši hrubé mzdy za předminulý rok. Příští rok by činila 34 125 korun.

Hamáček: Devastující dopady

Se všemi senátorskými kluby je však připravena jednat i vládní ČSSD. „Rád představím náš koncept zrušení superhrubé mzdy a nárůstu slevy na poplatníka bez devastujících dopadů na státní, krajské a obecní rozpočty,“ uvedl na twitteru šéf ČSSD a Babišův koaliční partner Hamáček. Rozhodnutí ANO, ODS a SPD je podle něj potřeba napravit.

Senátorský klub STAN, který je s 24 členy druhý nejsilnější po ODS, v neděli na facebooku napsal, že schválení balíčku považuje za nezodpovědný krok. „Hnutí ANO společně s podporou SPD a ODS vede zemi v příštím roce k deficitu téměř 500 miliard korun,“ kritizuje STAN.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 24. listopadu 2020 12:54 )

Fiala je neskutečný blb. Jeho vyjádření o hlasování " kdo s kým" jenom dokazuje, že to není politik, ale štváč, sebestředný idi.ot.

MAMKA2316 ( 24. listopadu 2020 09:10 )

CO VŠECHNO DOKAZALI POLITICI ZA 28 LET !!!A davy "demokratů" šli včera do ulic oslavovat vítězství "svobody a demokracie", co nám sem zavál Havel, náš "osvoboditel", bez kterého bychom pod tíhou jedné strany nevěděli co je to pražská kavárna, sluníčkáři, dobroserové, lepšolidi, polistopasdové tunelování a rozkrádání republiky, dluhy a boj o koryta politiků napříč všemi stranami, co je to nenávist, neláska, sliby, kecy,

lhaní a štvaní v médiích, plivání po prezidentovi zvolenému lidem v demokratických volbách, honění premiéra po soudech, plnění nevýhodných nařízení z EU atd.

200 let tu prakticky nebyli bezdomovci. Josef II. nařídil stavět obecní pastoušky a obce
měly POVINNOST v nich ubytovat každého, kdo neměl střechu nad hlavou. Existovaly pro všechny obyvatele "domovské listy", které byly vlastně poukazem na bydlení v pastoušce v dané
obci..

Po druhé světové válce pastoušky zanikly a jejich funkci převzaly podnikové ubytovny
(lidově "svobodárny") . Jejich fungování jsem zažil na studentské brigádě v 70.
letech. Jednak jsem zjistil, že na podnikové ubytovně, kde jsem dočasně bydlel, žije cca
30 % lidí, kteří u firmy nepracují a také jsem zažil, jak se tam lidé ubytovávali.
Přišel invalidní důchodce, kterého po rozvodu manželka vykopla z bytu s nějakým
lejstrem (asi od tehdejší sociálky), které strčil správci pod nos a on mu přidělil postel. (Bydlel se
mnou a s dalším brigádníkem). Po roce 1989 byly postupně podnikové ubytovny zprivatizovány,
za ubytování už se neplatilo 50 Kč měsíčně, ale postupně 5000 Kč... . Všichni ti invalidní
důchodci, duševně nemocní schizofrenici a alkoholici se octli na ulici. Po cca 200
letech opět davy bezdomovců.....

Proto se mne v té době moje matka ptala "Prosím tě, co je
to ten bezdomovec?" Pamatovala první republiku a pastoušky...

Bydlení je v poměru k platům bezkonkurenčně NEJDRAŽŠÍ V HISTORII !!!!!
Například v roce 1912 zaplatila nejhůře placená dělnice za jednopokojový
byt čtvrtinu svého plat

istyl ( 23. listopadu 2020 13:58 )

Vyslapli jste fuj a jeste v tom hodlate tancovat...

MAMKA2316 ( 23. listopadu 2020 09:01 )

CO TAK VRÁTIT DO DUCHODOVÉHO FONDU 400 MILIATD CO JSTE SI ZA SVÉ VLÁDY PŮJČILI ??? TOPOL 36 MILIARD ???? A ZBYTEK KLAUS STĚMI CO S NIM VLÁDLI !!!!!! AKOLIK BUDOU ASI UROKY 200 MILIARD ?????

MAMKA2316 ( 23. listopadu 2020 08:58 )

FIALO PRAVICOVÁ SUPER HRUBÉ MZDA PŘIPRAVILA PRUMĚRNĚ PRACUJICÍHO OBČANA ZA 12 LET ASI 300 000 TAK CO TADY ŽVANÍTÉ !!!! PANE BOŽE PROČ HO NEVYHODITE TO JE ABSOLUTNI B??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa