Za neděli přibylo nejméně případů od 28. září. Skóre v systému PES se k pondělí snížilo na 57

Skóre v systému PES, podle kterého se v Česku mění protiepidemická opatření, se k pondělí snížilo na 57 bodů a nadále tak zůstává ve čtvrtém stupni. V předchozích čtyřech dnech bylo 62. Za neděli laboratoře prokázaly 1509 nových případů, nejméně od 28. září. Proti minulé neděli je to zhruba o 400 méně. Aktuálně se s nemocí potýká asi 87 000 lidí, většina má mírný průběh nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci v domově Palata zapisují výsledky ranních testů

Šíření nákazy v posledních zhruba dvou týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15 000, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000 | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od března se v Česku nakazilo téměř půl milionu lidí. Čtyři pětiny se vyléčily, 7196 pacientů s koronavirem zemřelo. Hospitalizovaných je k pondělí 5421. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. 

Šíření nákazy v posledních zhruba dvou týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15 000, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000. Vláda proto v pátek rozhodla, že země se od pondělí v systému PES posune z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého i formálně. Zmírňují se tak některá omezení, která vláda proti šíření koronaviru zavedla.

Obchody a výdejní okénka restaurací díky tomu mohou mít otevřeno až do 23 hodin. Stejně tak se omezuje zákaz nočního vycházení, který od nynějška platí mezi 23 a 5 hodinou. Na svatby, pohřby nebo bohoslužby může oproti přijít dvacet lidí předchozím patnácti.

Povolené je také konání zkoušek potřebných pro výkon činnostií, jako jsou závěrečné zkoušky v autoškole nebo advokátní zkoušky. Nově je povolené i otevření prodejen se zbraněmi a střelivem, a to kvůli odstřelu divokých prasat zejména na severu Čech

S poklesem nových případů ubývá i hospitalizovaných s nemocí covid-19, v sobotu bylo v nemocnicích 5421 pacientů, o 680 méně než v pátek. Ve vážném stavu bylo 839 lidí.

Klesají i denní počty zemřelých, třetí den po sobě se drží pod stovkou. Čísla se ovšem i zpětně mohou při aktualizacích zvýšit. Během listopadu se celkové množství úmrtí překročením sedmitisícové hranice zdvojnásobilo.

Nákaza je v současné době nejvíc rozšířená na Havlíčkobrodsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali zhruba 596 nakažených na sto tisíc obyvatel. Dalšími silně postiženými regiony jsou Svitavsko se 465 případy na sto tisíc obyvatel a Chrudimsko s Pelhřimovskem. Relativně nejlépe je na tom Trutnovsko s 87 nakaženými na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

ako, btk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme