PŘEHLED: Česko přechází do čtvrtého stupně v systému PES. Jaká opatření se změní?

Díky zlepšení epidemické situace se v Česku od pondělí zmírňují některá omezení, která vláda zavedla proti šíření koronaviru. V protiepidemickém systému PES proto od pondělí pro Česko platí čtvrtý stupeň namísto nejtvrdšího pátého. Zkracuje se tak doba nočního zákazu vycházení, déle mohou být otevřené obchody a výdejní okénka restaurací. Lidé se také mohou shromažďovat ve větším počtu než dosud, třeba i na svatbách, pohřbech a při bohoslužbách.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kavárny, restaurace i bary od středy zavřely své dveře, některé pokračují v činnosti s obsluhou přes výdejová okénka.

Do 23:00 se může prodloužit otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, nadále je ale zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Přesun do čtvrtého stupně systému PES od pondělka schválila v pátek vláda. Povoleno tak je venku i uvnitř shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení začíná od 23.00 místo současných 21.00.

Odborníci volají po testech na covid-19 zdarma. ‚Musel by se změnit zákon,‘ oponuje ministerstvo

Číst článek

Do 23.00 se může prodloužit také otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, nadále je ale zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

V obchodech dál platí, že na zákazníka musí připadat 15 metrů čtverečních provozní plochy, trvá zákaz prodeje v neděli a ve státní svátky. Nově ale tam, kde prodejci kvůli dodržení pravidla vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky a otce s kočárky.

Do kapacity obchodu se také nebudou počítat děti do šesti let. Novou výjimku mají od pondělí prodejny se zbraněmi a střelivem, mohou otevřít kvůli potřebnému odstřelu divokých prasat zejména na severu Čech, kde hrozí přenesení afrického moru prasat z Německa nebo Polska.

Knihovny nebo autoškoly

Z nynějších 15 na 20 se zvyšuje maximální počet účastníků svateb, pohřbů nebo bohoslužeb. Divadelní představení a koncerty se mohou konat bez diváků třeba pro televizní natáčení nebo internetové přenosy.

Do divadelních a koncertních sálů, ale také muzeí a galerií, se tak veřejnost nadále nedostane. Lidé si mohou vyzvedávat výpůjčky v knihovnách z výdejních okének, dosud bylo možné jen bezkontaktní půjčování knih.

Za neděli přibylo nejméně případů od 28. září. Skóre v systému PES se k pondělí snížilo na 57

Číst článek

Autoškoly mohou opět pořádat teoretické i praktické závěrečné testy, cvičné jízdy jsou však dál zakázané. Zástupci z oboru proto předpokládají, že zájem o zkoušky nebude velký.

Výraznější protiepidemická opatření začala vláda zavádět po krajských volbách na počátku října, řadu z nich později zpřísnila. Reagovala tak na nástup druhé vlny epidemie koronaviru, ve které koncem října a počátkem listopadu hygienici v některých dnech zaznamenali až přes 15 000 nových případů nemoci.

Zhruba v posledních dvou týdnech šíření nákazy oslabuje, v minulém týdnu jen jednou denní přírůstek nakažených překročil 6000. Skóre PES, které vedle počtu nově nakažených zohledňuje i množství seniorů mezi nimi nebo podíl pozitivních mezi testovanými, se tak ve čtvrtém stupni drží už dva týdny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme