Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Místo, kde se natáčeli slavní Chalupáři, skrývá děsivé tajemství z dob komunismu

Místo, kde se natáčeli slavní Chalupáři, skrývá děsivé tajemství z dob komunismu
Zdroj: Archiv obce Višňová, ČT
+ Další fotografie
historie
S místem, kde se natáčel oblíbený seriál Chalupáři, je spojena smutná a brutální historie. V obci Višňová ve Středočeském kraji žil nějaký čas příslušník StB Ladislav Mácha (†95) i s rodinou. V průběhu svého působení používal ty nejbrutálnější metody při vyslýchání vězňů komunistického režimu. Do jeho rukou padl i farář Josef Toufar (†48), který si před smrtí opravdu vytrpěl...

Ladislav Mácha žil spolu se svou rodinou ve Višňové u Příbrami v někdejší hájovně Pánkovce. Jako dítě chodil na tamní obecnou školu, pak se vyučil jako automechanik. Chvíli dokonce ministroval v kostele. Za druhé světové se sice do odboje zapojil, ale byl nacisty dopaden a vězněn v Terezíně a pak v Drážďanech. Nakonec uprchl.

Po návratu domů začal působit jako příslušník StB a spolu s dalšími členy instruktážní skupiny se zapojil do vyslýchání vězňů, vystoupil církve a jeho víra se omezila pouze na socialismus. K výslechům používali příšerně brutální a šílené metody. Takové užil i na tamního faráře Josefa Toufara, od jehož smrti uběhlo už 70 let.

Mácha ničeho nelitoval, když kněze mučil

48letý kněz Toufar musel vydržet násilné výslechy prováděné právě členy vyšetřovatelské skupiny v čele s Máchou. Mácha toho navíc nikdy nelitoval, jak uvedl badatel Miloš Doležal pro ČT24. Doležal měl možnost si s Máchou promluvit ještě před jeho smrtí a získal tak cenné informace pro svou knihu. "Říkal, že věrně sloužil straně a vládě, protože socialistickou společnost zbavoval ohavných flanďáků. K žádné reflexi u něj nedošlo, ba naopak," vzpomínal spisovatel.

Mácha se dostal k Toufarovi kvůli rozkazu vyšetřit tzv. číhošťský zázrak, na což dohlížel nejen tehdejší ministr vnitra, ale prý i prezident Klement Gottwald. Církev měla být zlikvidována a kněží měli podstoupit výslech. A došlo i na Toufara. Utrpení faráře bylo příšerné. Sám Mácha si prožil kvůli nacistům při výsleších naprosté peklo, pak však takové praktiky využíval.

Co je číhošťský zázrak

Číhošťský zázrak je událost, ke které došlo v obci Číhošť na přelomu let 1949 a 1950. Při mši svaté o 3. adventní neděli 11. prosince 1949 se několikrát během kázání místního faráře Josefa Toufara pohnul asi půl metru vysoký kříž nad svatostánkem na hlavním oltáři místního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Svědků pohybu kříže bylo asi 20. Sám farář se o události dozvěděl od farníků až několik dní poté.

Více o tématu

Surové bití a zákaz pití vody

Podle spisu napsaném jedním z vyšetřovatelů, Milošem Hrabinou, se Mácha neměl dostat až k tak brutálním praktikám, protože s normálním šetřením už takové jednání nemělo nic společného. Příslušníkovi StB šlo zřejmě o jeho vlastní postup v kariéře. Kněz Toufar byl 28. ledna 1950 zatčen a přemístěn do věznice ve Valdicích. Tam byl podroben násilným výslechům, aby přiznal, že to on hýbal křížem na oltáři. Hrabina pak popsal, že byl Mácha opravdu velice surový.

"Nechal si od strážných přinést gumový obušek a předvést Toufara do sklepa (temnice), kde jej surově zbil (...). Viděl jsem, že Mácha má Toufara položeného na lavici se zavázanýma očima a nemilosrdně jej tluče hlava nehlava (...). Celá exekuce trvala asi tři hodiny, kdy Mácha pravděpodobně pro únavu fyzického týrání nechal," líčil ve spisu Hrabina. Toufara pak údajně nechali zmláceného v cele. Podle spisů měl Mácha nařídit, aby kněz dostal tzv. Karlovarskou polévku, která byla schválně až odporně přesolená. A nesměl dostat ani vodu.

Toufar takové zacházení vydržel měsíc, což je na takové praktiky opravdu dlouhá doba. Jednoho dne byl převezen do Číhoště, kde se zrovna v té době natáčel propagandistický snímek Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení, ale Toufar už neměl dostatek sil na to, aby vůbec stál. Nakonec omdlel a 25. února 1950 zemřel. Mácha musel být v té době velmi rozčilený, protože jej potřeboval k soudu živého.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy