Vodojem pod Žlutým kopcem

Zdroj: Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, z.s.p.o., autor: Michal Růžička - vodojemy na Žlutém kopci

Tuto mysteriózní podzemní katedrálu mohla veřejnost poprvé spatřit letos o prázdninách a ihned se stala jedním z nejvyhledávanějších brněnských turistických cílů. Historie této technické památky sahá do roku 1863, kdy byla vypsána soutěž na výstavbu nového vodovodu. Ze čtyř nabídek byl v roce 1869 vybrán projekt londýnského stavitele Thomase Docwry a stavba úpravny vody začala tentýž rok. Cihly pro výstavbu byly páleny přímo v Brně, konstrukce se obešla bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu a nepropustnost cihlového vodojemu byla podpořena obalem z jílu. Stavba byla dokončena v roce 1872. Na přelomu 19. a 20. století byly vodojemy doplněny o dvě betonové nádrže a celkem tak měly objem více než 20 tisíc kubických metrů. Jejich činnost byla ukončena v roce 1997, kdy byly odpojeny od vodovodní sítě. Tyto podzemní síně jsou naprosto unikátním industriálním prostorem a působí jako z jiného světa dávno zaniklých civilizací nebo z počítačové hry. Bývají dokonce nazývány obdobou istanbulských cisteren Yerebatan.

Kryt Denis

Zdroj: Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, z.s.p.o., autor: Michal Růžička - kryt Denis

Jeden ze základních lidských pudů je pud sebezáchovy a od samého počátku lidstva hledá člověk úkryt před nepřízní osudu. Dvacáté století s použitím zbraní hromadného ničení a rozvojem leteckého průmyslu sebou přineslo budování protileteckých a později i protiatomových krytů. V Brně byl jedním z nich kryt zvaný Denis (podle Denisových sadů nad ním) a nyní se plánuje jeho otevření veřejnosti. Ve skále pod Petrovem se nachází 900 metrů klenutých ražených chodeb. Tato soustava navzájem kolmých chodeb nabízela ochranu pro 3000 osob, jimž psychickou podporu mohl poskytovat rozvod rozhlasu po drátě. Nachází se na ploše tvaru obdélníka o rozměrech přibližně 85 x 60 metrů s několika vstupy a množstvím nouzových východů. Klenuté chodby, ražené ve skále s cihelnou vyzdívkou, mají nejčastější rozměr cca 3 x 3 metry. V případě atomového výbuchu bylo možno v tomto krytu přežít až 4 dny. Je soběstačný, co se týká vody, elektřiny i dýchatelné směsi a pokud jsou v něm uloženy zásoby, i stravy.

Mincmistrovský sklep

Komplex tvoří Sklepení domu mincmistrů a zrekonstruované sklepy Nové radnice. Stávající expozice připomíná dnes už téměř zapomenuté řemeslo ražby mincí v Brně a na Moravě a zároveň je připomínkou historického vývoje této městské lokality, a to od středověku až do současnosti. Zachycuje vývoj dnešního Dominikánské náměstí nazývaného též Rybný trh nebo Forum Piscium a věnuje se i historii původně gotické Královské kaple, která na náměstí ještě začátkem 20. století stála. Aktuálně se připravuje expozice zbrusu nová, multimediální. Ta se bude zabývat brněnskými legendami a dějinami města obecně.

Více informací najdete na brnenske-podzemi.cz.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny. Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb.

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism