Hlavní obsah

Německo nečeká. Začne očkovat proti covidu už v prosinci

– Berlín

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) očekává, že první dávky vakcín proti koronaviru budou k dispozici do konce letošního roku. Věří, že proočkování populace nepotrvá celý rok, píše server týdeníku Focus.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn

Článek

„Existuje důvod k optimismu, že vakcína bude v Evropě schválena ještě letos,“ řekl a dodal: „Poté se může okamžitě začít s očkováním.“ Není jasné, s jakou vakcínou Německo primárně počítá.

Požádal jednotlivé spolkové země, aby očkovací centra byla připravena na polovinu prosince. Mnohé vakcíny podle jeho slov nepotřebují skladovat v místech s hlubokým chlazením, proto se může podle něj očkovat v běžných ordinacích praktických lékařů. „A pak to půjde rychle. Nezapomínejme na to, že během několika týdnů se každý rok očkuje proti chřipce až 20 milionů lidí,“ řekl Spahn.

Je levná a nenáročná na skladování, vychvaluje AstraZeneca svou vakcínu. Účinnost má 70 procent

Koronavirus

Ministr současně oznámil, že jeho resort vytvořil online platformu, do níž by se zanášely informace o proočkování rozlišené podle věku a regionu. „Pokud dosáhneme vysoké proočkovanosti mezi populačními skupinami, které jsou obzvláště ohroženy, budeme schopni postupně zmírnit omezení,“ dodal.

Německo bude mít k dispozici více než 300 milionů dávek vakcín. „I při dvou dávkách pro jedno očkování bychom měli dost pro vlastní populaci a mohli bychom se podělit s dalšími zeměmi,“ řekl Spahn.

Polská covidová čísla budí pochybnosti

Evropa

Ministr oznámil, že Německo bude mít k dispozici také vlastní vakcínu od firmy IDT z Dessau v Sasku-Anhaltsku. Látka podle dílčích výsledků studií vykazuje pozitivní signály. Vedení společnosti oznámilo, že první výsledky by měly být zveřejněny v prosinci a na konci roku 2021 požádá o její schválení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám