Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Média

Stabilitu ČT neohrožuje odvolání komise, uvedla Lipovská. Ale nepravdivé výroky politiků, dodala

Hana Lipovská na zasedání nové Rady ČT. foto:  Petr Topič, MAFRA

Rada České televize při odvolání své dozorčí komise jednala podle radní Hany Lipovské v souladu se zákony České republiky i s principem péče řádného hospodáře. Stabilitu ČT neohrožuje odvolání komise, ale nepravdivé výroky poslanců a senátorů, uvedla Lipovská na facebooku.
  11:53

Komisi rada odvolala většinou deseti hlasů z 13 přítomných kvůli vážným výhradám k její práci. Nespokojenost vyvrcholila nedodáním některých podkladů při projednávání směny pozemků pod ostravským studiem.

Česká televize je součást opozice, tvrdí Zeman. Věří nám více lidí než prezidentovi, opáčil šéf ČT Dvořák

Senátoři minulý týden přijali usnesení, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi a vyzvali volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. Pokud se pochybení potvrdí, měl by výbor podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili. Desítky osobností se pak podepsaly pod otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ve kterém upozorňují na situaci v ČT.

Odvolání dozorčí komise se podle Lipovské uskutečnilo na základě zcela stejné procedury jako odvolání dozorčí komise v roce 2010, prakticky totožný byl i text usnesení. „Čtyři z pěti členů odvolané dozorčí komise ostatně byli ve své funkci právě od volby 14. července 2010. Pokud členové letos odvolané dozorčí komise zpochybňují proceduru svého odvolání, zpochybňují tím i legitimitu svých deseti let fungování. Všechna její usnesení by tak mohla být v krajním případě neplatná,“ uvedla Lipovská v doprovodné analýze, pod kterou je podepsaná spolu s Janou Bobošíkovou z Institutu svobody a demokracie.

Lipovská doplnila, že odvolání komise byl zcela standardní úkon, který zákon o ČT umožňuje. Jeho jediným cílem podle ní bylo zabezpečit řádné hospodaření s finančními prostředky koncesionářů. „O ohrožení nezávislosti, veřejnoprávnosti, svobody a demokracie hovoří ti, kdo po radě požadovali, aby jednala nelegálně a nelegitimně. Svobodu a demokracii naopak ohrožují a novou televizní krizi opět chtějí vyvolat ti, kteří odmítají principy svobody a demokracie respektovat a pod záminkou ohrožení svobody slova brání účinné parlamentní kontrole hospodaření ČT. Je nanejvýš znepokojivé, že takto činí i mnozí zákonodárci,“ uvedla rovněž Lipovská na facebookovém profilu.

Volební výbor sněmovny přerušil jednání o Radě ČT a odložil ho na prosinec

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a bývalý předseda strany Karel Schwarzenberg minulý týden také v otevřeném dopise poprosili Českou biskupskou konferenci, aby vyzvala k rezignaci Lipovskou a Jaroslava Maxmiliána Kašparů, které do Rady ČT nominovala konference a katolické církevní kruhy. Kalousek dopis zveřejnil na twitteru. Kalousek a Schwarzenberg uvedli, že práce Kašparů a Lipovské je opakem všeho, čemu rozumějí jako křesťanskému učení.

Lipovská ani Kašparů Českou biskupskou konferenci podle jejího stanoviska v radě nezastupují. „ČBK s nimi o výkonu jejich funkce žádným způsobem nekomunikuje ani jejich činnost podrobně nesleduje. Každý, kdo vykonává veřejnou funkci, ji má vykonávat pouze v souladu se zákonem a se svým svědomím. Hana Lipovská, která svými veřejně projevovanými názory pobouřila některé názorové proudy společnosti i církve, působí profesně i občansky zcela svobodně a jedná a hovoří sama za sebe jako soukromá osoba. Česká biskupská konference nemíní její názory komentovat,“ uvedla vedoucí tiskového střediska ČBK Monika Klimentová.

Autor: