Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boj semaforových plánov: Krajčí má svoju vlastnú predstavu! Čaká sa na rokovanie štábu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že tu máme boj semaforových plánov. Koaličná SaS už svoj plán predstavila. Premiér Igor Matovič však uviedol, že keďže ho Richard Sulík nepredstavil do stanoveného dátumu, môže ho poslať do Mongolska. Svoj plán však má predstaviť aj ministerstvo zdravotníctva.

Semaforový plán Mareka Krajčího, na ktorom spolupracuje s desiatkami odborníkov, má mať niekoľko fáz. V súčasnosti sú všetky regióny Slovenska červené. Semafor je však podľa ministra zdravotníctva pripravený. Opatrenia by sa teda mohli opäť prijímať po zlepšení stavu na základe situácie v jednotlivých okresoch. Minister semafor najprv predstaviť ústrednému krízovému štábu. Zatiaľ nie je jasné, kedy svoj plán predstaví.


KORONAVÍRUS Sulík predstavil pandemický plán: Matoviča obišli, vraj to už nemá zmysel


Sulíkov semafor

Semaforový plán, ktorý má k dispozícii Denník N, berie do úvahy tri oblasti - epidemiologickú situáciu, inštitucionálne indikátory a rizikové a regionálne indikátory. Okrem iného majú na Ústrednom krízovom štábe rokovať aj o ďalšom plošnom testovaní. Semafor, ktorý dnes predstavil Richard Sulík je o niečo podrobnejší.

Boj semaforových plánov: Krajčí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SaS)

Má sedem častí, a to všeobecné opatrenia, pravidlá a odporúčania, platné pre celé územie SR, špecifické opatrenia platné pre obvod v závislosti od skóre (Semafor), plán testovania, cezhraničný režim, evidenciu a trasovanie pozitívnych prípadov, komunikáciu, odškodnenie zatvorených/obmedzených prevádzok a organizačné zabezpečenie protiepidemiologického plánu. V rámci neho sa bude zohľadňovať lokálna pandemická situácia. SaS navrhuje rozdeliť Slovensko do 36 obvodov a tiež navrhuje vytvoriť štyri pásma. 

Krajčího semafor

Návrh rezortu zdravotníctva sa ešte môže meniť v závislosti od výsledkov rokovania Ústredného krízového štábu. Plán rezortu hovorí o tzv. monitorovacom a signalizačnom systéme, ktorý by mal včas varovať pred nekontrolovateľným šírením nákazy. V pláne sú opisané aj kritériá, o ktorých už predtým hovoril premiér. V nemocniciach musí byť menej ako 2 000 pacientov a priemerný počet nových prípadov za 7 dní by mal byť najviac 750 za deň. 

Boj semaforových plánov: Krajčí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Ak budú tieto dve kritériá splnené, budú sa opatrenia riadiť regionálnou situáciou. Ak splnené nebudú, tak budú opatrenia celoplošné. Krajčího plán má mať šesť fáz rozdelených farebné. Ide o sivú, zelenú, žltú, oranžovú, červenú a čiernu. Pričom sivá fáza má skôre 0 a tzv. alert systém je vypnúty, ide o situáciu mimo pandémie, a v čiernej fáza by boli mestá, resp. okresy s kritickou epidemiologickou situáciou. Podľa jednotlivých fáz by sa mali prijímať, resp. uvoľňovať opatrenia. 

Na to, aby sa určilo, aká je epidemiologická situácia, bude slúžiť päť ukazovateľov - efektívne reprodukčné číslo, kumulatívna vekovo vážená denná incidencia za 14 dní, počet hospitalizovaných na 100-tisíc obyvateľov z daného okresu, dynamika v 7-dňovej incidencii z týždňa na týždeň a lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie epidemiológmi na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. 

Počet hospitalizovaných sa udržuje približne na čísle 1800

Minister zdravotníctva v piatok informoval o aktuálnom stave epidémie na Slovensku. Počet pozitívne testovaných pacientov na nový koronavírus potrebujúcich hospitalizáciu nerastie. Stav sa udržuje približne na čísle 1 800. Aktuálne klesol z 1 815 na 1 778. Reprodukčné číslo je 0,9. Počet prípadov stále klesá, avšak už menej výrazne. Kým minulý týždeň predstavoval pokles 34 percent, teraz 24.

Štrnásťdňová incidencia sa zlepšila z 526 na 409, pri započítaní antigénových testov zo 640 na 484. Počet kritických pacientov klesol len mierne, zo 173 na 167, na umelej pľúcnej ventilácii je však 133 oproti minulotýždňovým 127. "Kĺzavý medián sa nám z týždňa na týždeň zlepšuje," komentoval Krajčí. Momentálne je na hodnote 1 326, pred týždňom bol 2024.

Počet vykonaných testov klesol

Priemer testov klesol z 11 316 na 7 211. Percento pozitívnych však stúplo zo 16 na 19. "Avšak pokiaľ si spojíme antigénové testovanie s PCR testami, máme test positive rate, teda percento pozitívne zachytených, okolo desať percent, čo je však mierny nárast," dodal. Ukazuje to podľa neho to, že vzhľadom na uvoľnenie opatrenie sa reprodukčné číslo bude zhoršovať.

"Všetky regióny nám klesajú, to je dobrá správa," zhodnotil minister. Najväčšie zlepšenie je v Žilinskom regióne, kde bolo predtým viacero kritických okresov. Najlepšia situácia je v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Najviac zasiahnutými regiónmi sú v súčasnosti Púchov, Považská Bystrica, Stropkov a Myjava, v ktorej je aj vysoké percento pozitívnych nad 65 rokov.

Percento pozitívnych rastie aj pri PCR, aj antigénových testoch. "Ochorenie, ktoré sme zrazili intervenciou, v poslednom týždni úplne pochopiteľne pravdepodobne opäť naberá na intenzite," skonštatoval. Hoci počet prípadov pozitívne testovaných nad 65 rokov klesá, podľa ministra sa stále nedarí výraznejšie eliminovať šírenie nákazy v tejto vekovej kategórii. "Stále sa nám nedarí ochraňovať tých najzraniteľnejších, čo by mal byť náš cieľ," dodal. Na ochorenie COVID-19 denne zomrie asi 30 pacientov. Návrat detí do škôl podľa prezidenta Slovenskej spoločnosti infektológov zatiaľ nie je uzavretý. Informovať budú budúci týždeň.

Viac o téme: SemaforKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu