„Jen člověk dokáže dát tolik krve člověku jako člověk člověku. Doslova. Neumíme ji vyrobit v žádné laboratoři, ani ve fabrice, pouze v našich tělech. Proto jsme my sami jedinou záchranou pro ty, kteří se zraní, havarují nebo je čeká operace,“ nechal se na sociální síti slyšet Viktor Vincze, manžel známé moderátorky Adely Banášové. Darování krve absolvoval se svým kamarádem z dětství, jenž byl na odběru už po osmnácté. To je skutečně chvályhodné, tím spíše nyní, v době pandemie viru covid-19, kdy je o dárce nouze. Není tedy divu, že čin ve všech jeho příznivcích vyvolal po zásluze obdiv.

Jděte svou živou vodu hned zítra darovat i vy, protože možná už pozítří budete cizí krev potřebovat jako pacient. A kromě toho můžete být ještě i ekologičtí! Budete vlastně součástí nového typu sdílené ekonomiky, ‚bloodsharingu‘!“ vyzýval své followey Vincze, jenž se již nějakou dobu marně pokouší o miminko se svou o 11 let starší partnerkou. I jeho k tomuto činu přiměla občanská uvědomělost: „Já jsem svůj půllitr dnes daroval blízkému, který jde pod nůž,“ upřesnil totiž.

VIDEO:  Adela: Žádost o ruku mě zaskočila! A vlastně proč ne...

Video
Video se připravuje ...

Banášová: Žádost o ruku mě zaskočila! A vlastně proč ne... David Turek

Krev od dobrovolných dárců se většinou v nemocnicích dělí na množství dalších složek, získávají se z ní červené krvinky, krevní destičky, plazma a plazmatické bílkoviny. Někdy se z ní mohou vyrábět i léčiva, proto se doporučuje, aby ti, co si v této těžké době prošli koronavirovým onemocněním, svou krev darovali a uspíšili tím výzkum nemoci. V průběhu infekce covid-19 se totiž v těle nemocného vytvářejí specifické protilátky proti viru a plazma pak nakaženým lidem může v boji proti zákeřné nemoci pomoci...

VIDEO: Adela Banášová v šatech, co neodpustí ani deko, prozradila, proč v nich vypadá tak skvěle

Video
Video se připravuje ...

Adela Banášová v šatech, co neodpustí ani deko, prozradila, proč v nich vypadá tak skvěle Andrii Konontsev

Fotogalerie
34 fotografií