Nový ráj pro potápěče. V Polsku otevřeli nejhlubší bazén světa

Deepspot - nejhlubší bazén světa.

Deepspot - nejhlubší bazén světa. Zdroj: profimedia.cz

Deepspot - nejhlubší bazén světa.
Deepspot - nejhlubší bazén světa.
Deepspot - nejhlubší bazén světa.
Deepspot - nejhlubší bazén světa.
Deepspot - nejhlubší bazén světa.
12
Fotogalerie

Fanoušci potápění mají nový originální spot pro svou aktivitu. K nalezení je v polském městě Mszczonów jihozápadně od Varšavy. Jde dokonce o nový nejhlubší bazén světa. Jeho název je Deepspot (v překladu hluboké místo, hlubina), hluboký může být podle naplnění až 45,5 metru. To pak obsáhne zhruba osm tisíci metrů krychlových vody, což je více než dvacetinásobek normálního plaveckého bazénu. 

Celý komplex je stylizován jako výcvikové středisko pro amatérské a profesionální potápěče. Ředitel Deepspotu Michal Braszczynski uvedl, že v prostoru bude také trénovat polská armáda či hasiči. 

Součástí bazénu je několik síní, které jsou různě stylizovány. Potápěči tak zde najdou například podvodní jeskyně, mayské ruiny či „ztroskotaný“ člun. Plánuje se i zřízení speciálního hotelového pokoje s oknem namířeným přímo do bazénu. „Nenajdete tu žádné korály či ryby, ale je to skvělé místo, kde začít s tréninkem pro potápění,“ řekl Przemyslaw Kacprzak, instruktor potápění, který se zúčastnil formálního otevření bazénu. 

Náklady na výstavbu celého komplexu se nakonec vyšplhaly na přibližně 40 milionů zlotých. Tedy zhruba 235 milionů korun. Deepspot v hloubce překonal i dosud nejhlubší bazén zapsaný i v Guinessově knize rekordů v italském městě Montegrotto Terme, který má v nejnižším bodě hloubku 42 metrů. Sláva polského bazénu však bude nejspíše trvat jen do příštího roku, kdy se má ve Velké Británii otevřít hlubinné výcvikové středisko Abyss, jehož dno se bude nacházet až 50 metrů od okraje bazénu.