Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Média

Předseda dozorčí komise Rady ČT Staněk nevidí ke svému odvolání důvod

Budova ČT na Kavčích horách. foto: Wikimedia/Rumczeis/(CC BY-SA 3.0)

Praha - Odvolaný předseda dozorčí komise Rady České televize (ČT) Jiří Staněk a další dva její členové Jiří Stránský a Simona Holubová nevidí ke svému odvolání důvod. Staněk v předžalobní výzvě žádá radu, aby mu umožnila vykonávat činnost. Podobné výzvy podle informací předložili radě i Stránský s Holubovou.
  15:52aktualizováno  18:07

Rada Staňka spolu s dalšími čtyřmi členy dozorčí komise odvolala 11. listopadu kvůli vážným výhradám k jejich práci. Pro bylo deset z 13 hlasujících radních. Vyjádření rady se zjišťuje.

Stabilitu ČT neohrožuje odvolání komise, uvedla Lipovská. Ale nepravdivé výroky politiků, dodala

Staněk i jeho dva kolegové radě shodně sdělili, že se svým odvoláním nesouhlasí. Uvedli, že splňují veškeré odborné předpoklady dané zákonem o ČT, nenarušili důstojnost funkce člena komise, nedopustili se jednání, které by zpochybnilo jejich nezávislost a nestrannost pro výkon funkce a nejsou si vědomi toho, že by se dopustili jakéhokoliv jednání, které by bylo možné spojovat s vážnou výhradou k jejich práci.

Staněk rozhodnutí rady považuje za nedůvodné a ukvapené v situaci, kdy mají být z odborného hlediska posuzovány závažné dokumenty ČT. Těmi jsou zejména rozpočet ČT na příští rok a aktualizované střednědobé plány. O kroku rady má pochybnosti i proto, že nešlo o pevně zařazený bod jednání rady, a to dokonce za situace, kdy se hlasovalo dálkovým způsobem.Podle radní Hany Lipovské, která odvolání komise navrhla, Rada ČT jednala v souladu se zákony České republiky i s principem péče řádného hospodáře. 

Nespokojenost vyvrcholila nedodáním některých podkladů při projednávání směny pozemků pod ostravským studiem. Odvolání dozorčí komise se podle Lipovské uskutečnilo na základě zcela stejné procedury jako odvolání dozorčí komise v roce 2010, prakticky totožný byl i text usnesení. Lipovská na svém facebooku doplnila, že odvolání komise byl zcela standardní úkon, který zákon o ČT umožňuje. Jeho jediným cílem podle ní bylo zabezpečit řádné hospodaření s finančními prostředky koncesionářů.

Desítky osobností apelují na Babiše kvůli situaci v České televizi. Dopis podepsali umělci i signatáři Charty 77

„I nadále se považuji za člena dozorčí komise a žádám, aby mi byly vytvořeny podmínky pro výkon této funkce, protože jsem se nedopustil žádného jednání, které by bylo důvodem pro odvolání z funkce. Pokud Rada ČT tak neučiní, obrátím se na příslušný soud,“ dodal Staněk.

Senát minulý týden přijal usnesení, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi a vyzval volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. Pokud se pochybení potvrdí, měl by výbor podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili. Desítky osobností se pak podepsaly pod otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ve kterém upozorňují na situaci v ČT. Podle prezidenta Miloše Zemana je odvolání komise v pořádku a generální ředitel ČT Petr Dvořák by měl podle jeho přesvědčení skončit.

Rada ČT se má znovu sejít ve středu. Na programu má volbu nové dozorčí komise, aktualizaci rozpočtu ČT na letošní rok nebo aktualizaci dlouhodobých plánů programového, technického, personálního a ekonomického na léta 2020 až 2024. Na programu naopak není volba předsedy a místopředsedy rady na místa Reného Kühna a Jaroslava Dědiče, kteří minulý týden rezignovali.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...