Vláda zrušila zákaz odkladné péče, nemocnice se můžou vrátit k plánovaným operacím

Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice už mohou dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po pondělním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice už uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:48 23. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vážném stavu bylo ke středě 543 pacientů s koronavirem, o 25 víc než o den dřív

Nemocnice už mohou dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19 (ilustrační foto) | Foto: David W. Černý | Zdroj: Reuters

„Nemocnice můžou postupně dle svých volných kapacit obnovovat tuto necovidovou péči a začít se stále více starat i o všechny ostatní občany pacienty, kteří měli tuto odkladnou péči zatím odloženu,“ uvedl Blatný.

Zdůraznil, že nemocnice si musí zachovat dostatečný počet lůžek pro případ, že by se počet nemocných s koronavirem, kteří potřebují nemocniční péči, znovu zvýšil.

Některé nemocnice už s obnovením plánovaných operací začaly. Například Fakultní nemocnice v Motole uvedla, že zahájí ortopedické výkony. Na rozhodnutí ministerstva už se připravovala i další zdravotnická zařízení.

Výběr z médií: odkládané operace se prodražují, dlouhé lhůty na Ústavním soudu i levné mléko

Číst článek

„Počínaje tímto týdnem se budeme postupně navracet do režimu jako před tímto opatřením,“ napsala mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit péči, kterou lze odložit, mimořádným opatřením 26. října. Záměrem bylo uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19. Podle zveřejněných dat o kapacitách nemocnic jsou nyní obsazeny asi dvě třetiny standardních lůžek s rozvodem kyslíku.

Volných pro pacienty s covidem-19 jich je asi 1600, skoro dvojnásobek proti začátku října. Na jednotkách intenzivní péče jsou obsazeny asi tři čtvrtiny všech lůžek. Pro pacienty s covidem-19 je volných asi 320, pro ostatní pacienty kolem 650. Plicních ventilátorů je obsazeno přes 60 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme