K nezastavení. Elon Musk díky růstu Tesly přeskočil Billa Gatese a je druhým nejbohatším člověkem světa

elonmusk3

Foto: NASA/Kim Shiflett

Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX

0Zobrazit komentáře

Může to už znít trochu otřepaně, ale Elon Musk si pro sebe opět ukořistil vyšší příčku v žebříčku nejbohatších osob světa, indexu Bloomberg Billionaires. Mezi ním a absolutním vrcholem nyní stojí již jen jediná překážka – Jeff Bezos. Svým jměním předčil Musk i legendu tohoto indexu, kterou je Bill Gates, za což šéf Tesly a SpaceX vděčí zejména šílenství okolo jeho automobilky.

Nárůst o 7,2 miliardy dolarů, tedy 158 miliard korun, stačilo k tomu, aby Musk vystřídal spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese na druhé příčce a s majetkem ve výši 128 miliard dolarů (2,8 bilionu korun) se stal druhou nejbohatší osobou světa. Přitom více než 100 miliard dolarů si ke svému jmění připsal jen během posledního roku.

Díky tomu má na svém kontě další rekord a mezi miliardáři se stává pomyslným skokanem roku i celé historie tohoto indexu. Takto rychle předním totiž po elitním žebříčku miliardářů nikdo nešplhal. Co vlastně bylo důvodem sprintu směrem na vrchol, během kterého se z lednové 35. příčky dostal až na druhou?

Odpovědí je samozřejmě automobilka Tesla. Její cena roste raketovým tempem, díky čemuž se dokonce dostala až do prestižního akciového indexu S&P 500. A jelikož tři čtvrtiny Muskova jmění pocházejí právě z jejích akcií, jejíž tržní hodnota se aktuálně pohybuje těsně pod hranicí 500 miliard dolarů, stoupá Muskova hvězda v přímé úměře k růstu ceny akcií společnosti.

tesla-musk-modely2

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a elektromobil Tesla Model Y

Akcie TSLA se aktuálně obchodují za 521 dolarů za kus (11,5 tisíce korun), a pokud bude trend růstu následovat, Muskovi se opět otevře další z odměn. Ty ho mají motivovat k tomu, aby do roku 2028 přivedl Teslu k tržní hodnotě 650 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že ještě v roce 2018 byla Tesla na 40 miliardách, bude této mety – pokud současné tempo udrží – dosaženo zřejmě dříve, než by kdokoli před dvěma lety očekával.

Tesla, která je teď zdaleka nejhodnotnější automobilkou světa, permanentně navyšuje počty vyrobených vozů a také buduje nové výrobní závody napříč celým světem. Není to však jen Tesla, o kterou se Elon Musk může opřít. Zapomínat se nesmí ani SpaceX, které se stává sázkou na jistotu, pokud je zapotřebí dopravit na oběžnou dráhu satelit, popřípadě astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Je to teprve podruhé v historii, co se v indexu Bloomberg Billionaires umístil Bill Gates hůře než druhý. A to tento index existuje již osm let. Až do roku 2017 byl suverénně zlatý, pak ho ale svrhl Jeff Bezos, který aktuálně drží jmění ve výši 182 miliard dolarů, což jsou přibližně 4 biliony korun.

Na Gatesovu obranu je ovšem nutné připomenout, že by si druhou příčku držel i nadále, nebýt jeho štědrosti, se kterou rozdává peníze na nejrůznější charitativní účely. Jak informuje Bloomberg, od roku 2006 měl tímto způsobem rozdat více než 27 milionů dolarů, tedy přes půl miliardy korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym