V posledních třech měsících bude úmrtnost v Česku vyšší. Příčinou není jen covid-19, řekl Blatný

V posledních třech měsících letošního bude úmrtnost v Česku vyšší než v předchozích letech. Příčinou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není jen onemocnění covid-19. Na středeční tiskové konferenci řekl, že v prvním pololetí byl covid příčinou úmrtí asi u 27 procent zemřelých, kteří byli pozitivní na koronavirus, ve druhém pololetí zatím zhruba u 40 procent.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 19:47 25. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Blatný

Jan Blatný | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Při pozitivním vývoji můžeme za celý rok 2020 očekávat zhruba 9000 až 10 000 úmrtí u pacientů pozitivních na covid-19 -v době smrti pozitivních na covid-19,“ uvedl ministr Blatný.

V roce 2018, z nějž jsou poslední kompletní data Českého statistického úřadu, zemřelo 112 920 lidí. Nejčastější příčinou byly nemoci srdce a cév a rakovina. Ty byly loni za úmrtím téměř tří pětin zemřelých.

Blatný: Ministerstvo připravuje testování učitelů na covid. Bude dobrovolné a zdarma v prosinci a lednu

Číst článek

V posledních třech měsících letošního roku tak bude úmrtnost v Česku významně zvýšená. „Hlavním důvodem je zvýšená mortalita pacientů s covidem-19. Data za říjen ale ukazují i na zvýšení mortality z jiných důvodů,“ doplnil Blatný. Proti průměru předchozích let zemřelo při odečtení nakažených covidem-19 asi 1000 lidí navíc.

Průměrný věk zemřelých pozitivních na koronavirus byl kolem 80 let, většina zemřela v nemocnicích. Na podzim rostl počet zemřelých v domovech pro seniory. „Řada ohnisek nebo klastrů byla právě v těchto zařízeních,“ upřesnil šéf resortu zdravotnictví.

Ten také zveřejnil příčiny úmrtí u 407 zemřelých za první pololetí letošního roku, kteří byli pozitivní na koronavirus.

„Ve 27 procentech případů nastalo úmrtí v přímé souvislosti s covidem-19,“ uvedl. „U devíti procent případů byl příčinou jiný akutní stav a nebyla prokázána souvislost s covidem-19,“ pokračoval ministr.

V úterý přibylo v Česku 5854 nakažených. Počet odhalených případů covid-19 překročil 500 tisíc

Číst článek

„A potom je tu šedá zóna kolem 64 procent, kde jde o kombinaci koronaviru a dalších chronických, často velmi závažných chorob,“ dodal. Jde například o srdeční choroby, cukrovku nebo rakovinu.

Za druhé pololetí se analyzovaly záznamy 2682 zemřelých. Podle prozatím dostupných dat byl covid-19 příčinou úmrtí u zhruba 36 procent, sedm procent bez souvislosti s koronavirem a 57 procent byla kombinace koronaviru a závažných onemocnění.

Základní příčinu smrti je podle Blatného obtížné určit, záznamy o úmrtí se budou dál vyhodnocovat.

„Celkovou zprávu o mortalitě za rok 2020 chceme předložit v prvním kvartálu příštího roku,“ řekl ministr.

tkr, ako, zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme