Koronavirus-informace pro občany

 

Vláda rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 12. prosince, od pondělí dojde k dílčímu zmírnění některých opatření

Nouzový stav v České republice bude prodloužen zatím do 12. prosince. Na základě předchozího souhlasu Poslanecké sněmovny rozhodla o jeho prodloužení na mimořádné schůzi v pátek 20. listopadu 2020 vláda ČR. Od pondělí 23. listopadu ale dojde k několika dílčím změnám v přijatých krizových opatřeních, která povedou k mírnému uvolnění stanovených restrikcí.
Přijaté změny od 23. listopadu:

  • Zkrácení úplného zákazu volného pohybu osob ze současných 21 hodin na dobu od 23 hodin do 04.59 hodin druhého dne.
  • Nově bude možné konat svatby, pohřby, bohoslužby či uzavření registrovaného partnerství v počtu do 20 osob.
  • Zvýší se i limit pro shromažďování nepříbuzných osob, a to ze dvou na šest.
  • Nově budou umožněna i náboženská shromáždění, ale opět jen do 20 osob a za dodržení nařízených hygienických opatření
  • Bude umožněn také venkovní prodej vánočních stromků, kaprů a vánočních ozdob.
  • Obchody budou moci mít otevřeno také až do 23 hodin.
  • Nové znění nařízení umožní také koncerty a jiná hudební, divadelní, filmová a jiná umělecká představení včetně cirkusů a varieté, avšak jen bez přítomnosti diváků.
  • Úpravu dozná od pondělí i pravidlo pro vstup do obchodů a dalších provozoven. U těch malých do 15 m2 se nebude omezení počtu zákazníků na jednoho vztahovat na dítě do 15 let doprovázející dospělou osobu a na asistenční doprovod zdravotně postižených. U všech ostatních obchodů se do limitu zákazníků nebudou počítat děti do šesti let v doprovodu dospělé osoby. U rodičů s kočárky nově nebude smět provozovatel vyžadovat použití nákupního košíku a dítě v kočárku se nesmí počítat do limitu osob.

Dalšího rozvolnění se dočká i školství:

  • Od 23. listopadu bude možné konání mezinárodně uznávaných zkoušek.
  • Od 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních a vyšších odborných škol a konzervatoří a studenti na praxe, povolena bude i individuální prezenční výuka jeden na jednoho na základních uměleckých a jazykových školách. V případě vysokých škol bude možná praktická, laboratorní, experimentální či umělecká výuka posledních ročníků ve skupinách o maximálně dvaceti studentech a realizace individuálních studijních plánů studentů doktorského studia.
  • Od 30. listopadu by pak měla být umožněna prezenční výuka celých prvních stupňů a 9. tříd základních škol a turnusová výuka a druhých stupňů základních škol a na nižších stupních víceletých gymnázií.

Zdroj: Tisková zpráva Vlády České republiky

Čtvrtek 19. 11. 2020

Poslanecká sněmovna ČR dnes na svém jednání prodloužila nouzový stav

Poslanci na dnešním jednání Poslanecké sněmovny schválili prodloužení nouzového stavu do 12. prosince.

Pondělí 16. 11. 2020

Vláda ČR přijala další krizová opatření

Vláda rozhodla o změně některých opatření určených k omezení šíření koronaviru. Od 18. do 20. listopadu je upraveno krizové opatření o zákazu volného pohybu osob. Nově se lze účastnit svatby, pohřbu či bohoslužby, v počtu maximálně 15 osob. Výjimku budou mít také lidé sportující na venkovních sportovištích.
Od 18. do 20. listopadu je upraveno také krizového opatření o zákazu maloobchodního prodeje a služeb. Bude prodloužena možnost prodejní doby až do 21.00, v provozovně bude moci být maximálně 1 zákazník na 15 m2 prodejní plochy a nově je výjimka ze zákazu pro psí a kočičí salóny.
Od 18. do 20. listopadu budou moci do škol a školních družin docházet k prezenční výuce, za přísných protiepidemických opatření, žáci 1. a 2. tříd. Mezi výjimky z opatření o omezení provozu škol nově patří například i individuální konzultace na základních a středních školách. Informace k omezením v oblasti školství od 18. listopadu https://koronavirus.edu.cz/informace-a-faq#omezeni-do-201117.
Zdroj: Tisková zpráva Vlády České republiky

 
 

Epidemiologickou situaci bude nově znázorňovat systém hodnocení PES

Ministerstvo zdravotnictví bude aktuální epidemiologickou situaci nově mapovat pomocí rizikového skóre PES (protiepidemický systém). Kraje budou řazené do pěti úrovní, od kterých budou odvislá také příslušná protiepidemická opatření. Nový systém hodnocení přinese lepší čitelnost a predikovatelnost epidemiologického vývoje.
PES opatření Více v Tiskové zprávě MZČR

 

Pátek 30. 10. 2020

Vláda prodloužila nouzový stav a s ním i všechna dosud platná krizová opatření do 20. listopadu

Nouzový stav v České republice potrvá do 20. listopadu. Na základě předchozího souhlasu Poslanecké sněmovny o jeho prodloužení o tři týdny rozhodla vláda na mimořádné schůzi 30. října 2020. Současně k témuž datu s drobnými změnami a doplněními prodloužila i všechna krizová opatření, která měla vypršet v úterý 3. listopadu. Zdroj: Tisková zpráva Vlády České republiky

Pondělí 26. 10. 2020

Vláda rozhodla o dalším zpřísnění preventivních opatření proti šíření nemoci covid-19

S účinností ode dne 28. října 2020 od 00:00 hod. do dne 3. listopadu 2020 do 23:59 hod.:

  • Platí zákaz nočního vycházení od 21:00 do 5:00 s vyjímkou cesty do zaměstání nebo jiných neodkladných cest. Povolené je i venčení psů, ale jen v okruhu 500 m od bydliště
  • Na farmářských trzích se zakazuje konzumace potravin na místě. Dále pak mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy musí být nejméně 2 metry volný prostor. V jeden čas nesmí být na ploše farmářského tržiště více než 20 lidí na 400 metrů čtverečních
  • Zakazuje se prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách, pochůzkový a podomní prodej. Zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny zajišťující prodej základního sortimentu v obcích, kde není možné toto zboží zakoupit v jiné provozovně
  • Zakazuje se prodej nábytku, koberců a podlahových krytin, provoz sázkových kanceláří
  • Zakazuje se maloobchodní prodej a prodej poskytování služeb v provozovnách v pondělí až v sobotu v čase mezi 20:00 až 05:00 a v neděli po celý den. Toto omezení se netýká čerpacích stanic, lékáren, obchodů na nádražích a prodejen ve zdravotnických zařízeních

Vyjímky ze zákazu jsou také v jednotlivých usneseních vlády. Zdroj: Tisková zpráva Vlády České republiky
 

 

Pátek 23. 10. 2020

Upozorňujeme na úpravu úředních a provozních hodin MěÚ

Od pondělí 26.10. dochází k úpravě úředních a provozních hodin na Městském úřadě v Nymburce. Ve dnech 29.10. a 30.10. je úřad uzavřen.
Upravené úřední a provozní hodiny od 26.10.2020

Čtvrtek 22. 10. 2020

Knihovna je dle nařízení vlády uzavřena.

Městská knihovna Nymburk je z důvodu nařízení vlády uzavřena. Bibliobox je v provozu. Knihovna se chystá zavést službu pro čtenáře a na základě telefonické domluvy a objednání bude v dopoledních hodinách ve vstupní hale vydávat objednané knihy.

 

Platnost řidičských průkazů se prodlužuje, propadlý průkaz není potřeba měnit

V rámci nouzového stavu na území České republiky se považují řidičské průkazy, jimž vypršela platnost, za platné. Lidé s propadlým průkazem tak mohou dál řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty.
Pokud uplynula doba platnosti řidičského průkazu nebo průkazu profesní způsobilosti řidiče v době trvání nouzového stavu, hledí se na tyto doklady jako na platné. Řidiči nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, postihováni v přestupkovém řízení.
Opatření zatím platí na období nouzového stavu a pouze v České republice. Ministerstvo dopravy jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31.03.2021.

Středa 21. 10. 2020

Vláda rozhodla o dalším zpřísnění preventivních opatření proti šíření nemoci covid-19

Vláda dnes rozhodla, že od čtvrtka 22. října od 6.00 po dobu vyhlášeného nouzového stavu do 3. listopadu včetně bude až na výjimky:

  • zakázán volný pohyb osob na území celé České republiky.
  • zakázán i maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách.
  • omezen i provoz orgánů veřejné moci a správních orgánů

Vyjímky ze zákazu jsou v jednotlivých usneseních vlády. Zdroj: Tisková zpráva Vlády České republiky
 

 

MŠ Sluníčko z důvodu karantény uzavřena

Z důvodu vyhlášení karanténních opatření KHS bude MŠ Sluníčko uzavřena od 22. 10. do 1. 11. Zákonní zástupci budou informováni.

 

Pomoc seniorům od Farní charity Nymburk

Jste v seniorském věku, žijete osamoceně nebo máte průkaz TP, ZTP nebo ZTP-P? Nemáte nikoho, kdo by vám mohl pomoci s NÁKUPY nebo VYZVEDNUTÍM LÉKŮ? Nebo vy ostatní – znáte někoho, kdo by s tímto potřeboval pomoci? Obraťte se na naši linku (pondělí-pátek 9-12h): 735 708 884 nebo 732 186 883. My k vám nebo dotyčnému člověku vyšleme dobrovolníka, který rád pomůže s nákupy nebo léky. Službu zajišťuje Farní charita Nymburk, skautská střediska Cefeus, Krahujec a Modrá flotila za podpory Města Nymburk.

Úterý 20. 10. 2020

Doporučení ČLnK pro pacienty: Zajištění léčivých přípravků během karantény

  1. Dochází vám dlouhodobě užívané léky? Nebo máte předepsané nové léky? Obraťte se nejprve na zdravého rodinného příslušníka nebo blízkou osobu, aby vám je vyzvedl v lékarně, kde léky obvykle vyzvedávate nebo nebližší lékarně v okolí.
  2. Nemůže vám léky vyzvednout někdo blízký? Obraťte se telefonicky/e-mailem na svoji lékárnu, nejbližší lékárnu v okolí nebo organizaci poskytující charitativní donáškové služby ve vašem městě. Domluvíte se na donášce potřebných léků domů.
    Při rozhovoru vám mohou být pokládány následující dotazy:
    Potřebujete své léky okamžitě nebo máte ještě nějakou zásobu?
    Užíváte léky dlouhodobě, nebo je máte předepsány nově?
    Neužíváte nějaké další léky, či doplňky stravy?
    Nemáte nějaké nové obtíže?
    Nezměnil se váš zdravotní stav?
    Může lékárník zaměnit váš lék, pokud nebude v lékárně dostupný, od jiného výrobce se stejnou účinnou látkou (využít tzv. generické substituce)?
    Následně se s konkrétní lékárnou nebo organizací domluvíte na způsobu předání lékařského předpisu.
  3. Léky vám budou doručeny domů dle konkrétní domluvy. Prosíme o trpělivost. Lékárníci mohou být vytíženi.

Léták: Doporučení ČLnK pro pacienty: Zajištění léčivých přípravků během karantény [109kB/JPG]

Pondělí 19. 10. 2020

Vláda vydala další mimořádně opatření

Od středy 21.10. si lidé budou muset nasadit roušky i v automobilech, pokud jedou s někým, kdo není členem společné domácnosti, a na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, pokud se v tom místě vyskytují více než dvě osoby blíže než dva metry od sebe a nejedná se o členy jedné domácnosti.