Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Další český úspěch. Ondřej Pivec získal dvě nominace na hudební ceny Grammy

Kultura

  11:28
LOS ANGELES - Český hudebník žijící v New Yorku Ondřej Pivec získal dvě nominace na hudební cenu Grammy. První je v kategorii nejlepší R&B album, druhá za nejlepší tradiční R&B performance. Vítězové budou vyhlášeni 31. ledna 2021. Český klávesista už jednu cenu Grammy má z roku 2017.

Ondřej Pivec foto: Archiv Ondřeje Pivce

Nominaci na nejlepší R&B album má Pivec za album All Rise s projektem Gregoryho Portera. Pivec s ním spolupracuje od roku 2013, v kapele hraje na Hammondovy varhany. Grammy za nejlepší tradiční R & B Performance má Pivec šanci získat za single Sit On Down kapely The Baylor Project. Tam spočívala Pivcova práce v produkci a klávesových aranžích.

Ondřej Pivec
Ondřej Pivec

Pivec má z nominací radost. „S Gregorym (Porterem) jsme to trochu čekali, neboť získá nominaci od jisté doby téměř pokaždé, když něco vydá. Samozřejmě mě i celou kapelu to obrovsky potěšilo,“ uvedl Pivec k nominaci na nejlepší R&B album. Druhá nominace ho ale šokovala. „Ta naše písnička Sit On Down vlastně vznikla jen tak z nudy jako fórek na Instagram! Oni se natočili, jak ve studiu blbnou, já to slyšel ráno cestou do koupelny a hned mě k tomu napadla ta výsledná aranž,“ uvedl.

Pivec už jednu cenu Grammy má. Gramofonek získal v roce 2017 za album Take me to the Alley s Porterovou kapelou v kategorii nejlepšího vokálního jazzového alba.

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13 tisíc členů americké hudební akademie. Ocenění se uděluje zhruba v 80 kategoriích. Poprvé se Grammy udělovaly začátkem roku 1959.

Českých umělců, kteří Grammy získali, je jen několik. Například v roce 1982 udělila akademie cenu za nejlepší operní nahrávku záznamu Janáčkovy opery Z mrtvého domu se sólisty Ivem Žídkem, Jiřím Zahradníčkem a Václavem Zítkem, kterou dirigoval Charles Mackerras. V roce 1986 dva gramofonky získal český rodák Jan Hammer, a to za nejlepší instrumentální skladbu a popový instrumentální výkon. V obou případech byla oceněna jeho hudba pro seriál Miami Vice.

Při lednovém udílení cen bude kromě Pivce dalším českým želízkem nahrávka českého dirigenta Jakuba Hrůši a houslisty Augustina Hadelicha Bohemian Tales. Má nominaci v kategorii nejlepší sólo v klasické hudbě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!