Klára Štouračová a Silvie Zeman tři roky budovaly kurzy programování pro děti. Teď makeITtoday prodávají

Peter BrejčákPeter Brejčák

makeittoday

Foto: makeITtoday

Silvie Zeman a Klára Štouračová, zakladatelky makeITtoday

0Zobrazit komentáře

Silvie Zeman a Klára Štouračová zakládaly kurzy programování pro děti makeITtoday před třemi lety. Vycházely přitom z myšlenky, že v dnešním světě se již většina profesí neobejde bez znalostí digitálních technologií, přičemž do budoucna bude těchto povolání jen přibývat. Proto by si měli studenti osvojit digitální dovednosti co nejdřív, ať už je v životní kariéře bude čekat cokoliv.

Kurzy systematického vzdělávání se v technických oborech i oblasti rozvoje soft skills u studentů ve věku od 8 až 18 let setkaly s úspěchem. Během tří let nimi prošlo více než 1 500 žáků a rozšířily se například o příměstské tábory. Společně s týmem Brute Petra Andrýska spustily i esportový program a v létě začaly novou kapitolu, když se přestěhovaly do nových prostor v holešovické Hale 40.

Teď makeITtoday představilo další velkou změnu. Zakladatelky firmy oznámily, že se ji rozhodly prodat do rukou Jany Vyhlídalové, která stojí například za obchodem s rozvojovými hračkami Kidtown.cz. Osmačtyřicetiletá podnikatelka tak přebrala pozici jednatelky i ředitelky a doplní portfolio svých dalších vzdělávacích aktivit.

vyhlidalova

Foto: makeITtoday

Jana Vyhlídalová, zakladatelka Kidtown.cz a nová majitelka makeITtoday

Obě zakladatelky přitom značku makeITtoday budovaly vedle svých prací na plný úvazek, Štouračová na pozici People Operations Business Partner ve startupu Productboard, Zeman jako HR manažerka v Accolade.

„Tři roky mělo makeITtoday přednost před vším ostatním, téměř veškerý náš volný čas jsme věnovaly vybudování silné značky a leadera na trhu v systematickém tech vzdělávání dětí a studentů, což věřím, že se nám podařilo,“ říká k novinkám Zeman.

„Máme velkou radost, že makeITtoday našlo pro svůj další rozvoj silného partnera. A nemůžeme se dočkat, až uvidíme, jak se rozvíjí, roste a zvyšuje svůj dopad na děti a studenty, dále jim pomáhá získávat nadčasové dovednosti, aby mohli využít potenciál současného světa, ať už budou dělat cokoli,“ pokračuje.

V rozhovoru pro CzechCrunch Zeman uvedla, že konkrétní výši transakce strany nekomunikují, údajně ale odpovídala velikosti firmy. Podle odhadu redakce tak šlo o jednotky milionů korun. Za loňský rok podle účetní závěrky dosáhlo makeITtoday na tržby 2,5 milionu korun, což znamenalo meziroční nárůst o 80 procent, s mírnou ztrátou 97 tisíc korun způsobenou investicemi do zmiňovaných nových prostor.

V letošním roce se kurzy v reakci na pandemii koronaviru přesunuly do onlinu, kde fungují i teď během podzimního semestru. Protože všechno probíhá na internetu a dětem byly běžně ostatní kroužky zrušeny, zažívalo makeITtoday o to větší poptávku a muselo vypisovat několik kurzů navíc.

makeittoday_hala40_ilustracni_web_03-min

Foto: David Ch. Lichtag / daylight.studio

Nové prostory makeITtoday v Hale 40 v Pražské tržnici

Nová majitelka chce s firmou pokračovat v upevňování pozice lídra v oblasti digitálního vzdělávání dětí v Česku, v plánu má také rozšiřovat záběr kurzů a expanzi do dalších měst. „Věřím, že spojení našich zkušeností a byznysů nám pomůže ještě dále rozšiřovat a posilovat značku makeITtoday,“ říká Jana Vyhlídalová.

„Kurzy digitálních dovedností skvěle doplňují mé další projekty, ve kterých se věnuji rozvoji a vzdělávání dětí. Celý stávající tým makeITtoday mě ale oslovil i lidsky, všichni – od zakladatelek po lektory – do projektu dávají srdce,“ doplňuje nová CEO.

Vyhlídalová se v roce 2014, po deseti letech působení ve společnosti Telefónica O2, pustila do budování dětských obchodů s hračkami včetně e-shopu Kidtown.cz. Před dvěma lety založila také Kidtown Edu specializující se na vzdělávaní a prodej pomůcek do škol. Kromě toho vydává noviny pro učitele Gramotní a dětem se věnuje i přes Nadační fond Kidtown.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym