12
Fotogalerie

Albert Arenas - šampion Moto3 pro rok 2020

Šampionem v nejslabší kubatuře se v roce 2020 stal španělský jezdec Albert Arenas.

Albert Arenas se narodil 11. 12. 1996 ve španělském městě Girona. V MS silničních motocyklů se poprvé objevil v roce 2014. Tehdy se jednalo pouze o jeden závod ve Valencii. V roce 2015 jezdil Arenas v juniorském šampionátu FIM CEV Repsol Moto3 a celkově tehdy skončil druhý za Italem Bulegou.

Roku 2016 se Arenas objevil v MS silničních motocyklů třídy Moto3 nejprve jako jezdec na divokou kartu u týmu Aspar. Zhruba v polovině sezóny pak vystřídal u týmu Peugeot MC Saxoprint Alexise Masbou.

O rok později už měl Arenas stálé místo u týmu Aspar ve třídě Moto3, nicméně tehdy s motocyklem Mahindra příliš velké úspěchy nezaznamenal. Celkem vybojoval 14 bodů a sezónu nakonec uzavřel na 26. místě.

V sezóně 2018 pokračoval Arenas s Asparovým týmem, nicméně v tomto roce Asparův tým nesl název Angel Nieto Team Moto3 a motocykly Mahindra vyměnil za motocykly značky KTM. Na KTM se Arenasovi dařilo lépe než o rok dříve na Mahindře. Při závodě ve Francii se už dočkal svého prvního vítězství. Poté přidal ještě jednu výhru v Austrálii a sezónu uzavřel na celkovém devátém místě.

Loni (opět s Asparovým týmem) vystoupil Arenas třikrát na podium, z čehož jednou na stupínek nejvyšší. V celkovém pořadí šampionátu obsadil jedenácté místo.

Letošní rok zahájil Arenas velmi dobře výhrou v Kataru. Po několikaměsíční koronavirové přestávce rovnou přidal výhru ve Španělsku. Později během sezóny vyhrál ještě v Rakousku. V Brně skončil druhý a ve Francii třetí. V posledních pěti závodech už se na stupně vítězů nepodíval. V závěrečném závodě letošního roku bojoval Arenas o titul s Arbolinem a Ogurou. Do cíle dojel sice až jako dvanáctý, nicméně i to jezdci týmu Solunion Aspar Team stačilo na potvrzení titulu. Arbolino se stal vicemistrem se ztrátou čtyř bodů.

Zdroj: motogp.com, foto: Václav Duška Jr.

Doporučujeme

Články odjinud