Takhle jste o státních vlajkách asi ještě nepřemýšleli: interaktivní aplikace je analyzuje podle barev

Víte, kolik barev byste potřebovali, pokud byste chtěli nakreslit všechny vlajky světa? Nepříliš mnoho – paleta používaných odstínů je totiž překvapivě malá. Nejen s tímto poznatkem přišel americký týdeník Time, jež podrobil zkoumání státní vlajky 196 zemí z celého světa. 

Magazín Time výsledek prezentuje v podobě interaktivního grafu, ze kterého lze odečítat procentuální zastoupení jednotlivých barev na vlajkách. Během otáčení kruhu se v pravé části okna zobrazují všechny vlajky, jež obsahují právě zvolenou barvu.

Bílá – komu by se nelíbila?

Jednoznačně nejčastější barvou, vyskytující se na světových vlajkách, je bílá. Najdete ji na bezmála 18 %, tedy 35 ze 196 vlajek. Druhé místo obsadila červená se 14,3 %, s odstupem pak následuje žlutá, která figuruje na 7,8 % vlajek. Další v řadě jsou modrá, černá a zelená.

Kód webové aplikace, zobrazující zastoupení barev na vlajkách, je postaven na funkcích Mathematica 10, jež jsou k dispozici v rámci Wolfram Cloudu. Mathematica 10 obsahuje řadu oblastí, jako je strojové učení, výpočetní geometrie či geografické výpočty.

Jak vytěžit vlajky

Základem dat se stalo 196 obrázků vlajek, stažených z webu Flagpedia.net. V nich byly následně analyzovány barvy jednotlivých obrazových bodů. Celkem tak bylo vytěženo 36,6 milionů bodů v 527 různých barevných odstínech.

Protože digitální obrázky jsou pouze aproximací barev z fyzických vlajek, rozhodli se autoři, tyto barvy dále zjednodušit na tradiční paletu „bezpečných webových barev“. Její škála obsahuje celkem 216 možných RGB barev, čímž došlo ke snížení počtu použitých odstínů z původních 527 na 63.

Těchto 63 barev bylo následně seskupeno do nadřazených kategorií: bílé, černé, červené, modré, zelené a žluté. K určení, která nadřazená barva se nejvíce podobá jednotlivým odstínům, byl použit jednoduchý algoritmus. Tento proces vyžadoval malé manuální vyladění barev na hranici mezi zelenou a modrou. Konečný výsledek si můžete prohlédnout sami na webu Time.com.

Diskuze (4) Další článek: Známe nejlepší české internetové projekty roku 2020. Křišťálové Lupy jsou rozdány

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,