Hlavní obsah

Pohyb venku během pandemie. Shromažďování, cestování

Novinky, Richard Sůsa, Jan Menšík, laz

Součástí opatření proti šíření pandemie koronaviru jsou omezení volného pohybu, shromažďování a cestování.

Článek

Většinu oblastí běžného života reguluje vládní protiepidemický systém (PES). Podle vypočítaného indexu rizika jsou zaváděna opatření, systém je dělí podle závažnosti do pěti stupňů.

Rozvolňování v Česku. PES je mrtvý, přichází balíčky

Koronavirus

Pohyb a cestování

K omezení volného pohybu osob dochází jen při nejzávažnějších úrovních hodnocení situace.

Při vyhlášení opatření 4. stupně platí zákaz vycházení od 23:00 do 4:59. Výjimky platí pro práci, cesty do zaměstnání a zpět, neodkladné cesty, služby pro obyvatele, venčení psů do 500 metrů od bydliště a účast na akcích v důležitém státním zájmu nebo významných sportovních utkáních. Opatření 5. stupně zahajují zákaz vycházení již ve 21:00.

Během dne je více povolených důvodů k pohybu mimo bydliště. Umožněny jsou nezbytné návštěvy blízkých a sousedská výpomoc, návštěvy úřadů, cesty na nákupy, do přírody a parků, rekreace na svých chatách a chalupách. Omezení se nevztahuje ani na cesty za účelem odjezdu z České republiky.

Nelze se však oddávat městské turistice, kulturní památky jsou při 4. a 5. stupni zcela veřejnosti nepřístupné, stupně nižší omezují povolenou kapacitu.

Setkávání na veřejnosti

Při prvním stupni opatření se akcí venku smí účastnit 500 osob, uvnitř je limit 100 účastníků. Druhý stupeň snižuje počty na 100 lidí venku a 50 uvnitř. Opatření třetího stupně povolují sraz 50 osob venku a 10 uvnitř, ve čtvrtém stupni se smí setkat venku i uvnitř maximálně 6 osob, v pátém stupni pouze 2 osoby.

Shromažďování

Vláda v souvislosti s opatřeními namířenými proti šíření koronaviru omezila právo pokojně se shromažďovat. Na jednom místě se takto může sejít nejvýše 100 osob ve skupinkách po maximálně 20 lidech. Povinností je zachovávat rozestupy mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry, každý musí mít po celou dobu shromáždění zakrytá ústa a nos.

Svatby, pohřby, církevní a náboženské akce se smějí konat, počet přítomných osob je však omezen dle hodnoty idexu rizika. První stupeň stanovuje maximum na 100 lidí, druhý stupeň na 50 lidí, třetí stupeň na 30 lidí. Při čtvrtém stupni se takových akcí smí účastnit jen 20 osob, při pátém stupni je maximem 15 osob.

Modré zóny

Zóny placeného stání (ZPS) byly zrušeny na jaře 2020 na základě opatření vlády z 16. března, řidiči díky tomu nemuseli platit za parkování a mohli používat modré zóny i bez rezidenčních karet. Opatření mělo podpořit individuální cestování, aby se lidé vyhnuli kontaktům v MHD. Například v Praze bylo opatření zrušeno až 11. května.

Pozastavte zóny placeného parkování, navrhuje Petříček

AutoMoto

Za jarní přerušení platnosti zón přišlo hlavní město na poplatcích o více než 140 milionů korun.

Opatření z podzimu 2020 pozastavení platnosti modrých zón nepřinesla. Ani vláda, ani vedení největších českých měst dočasné zrušení oblastí placeného parkování nevyhlásily.

Reklama

Výběr článků

Načítám