Hlavní obsah

Praha tajně rozsvítila vánoční strom

Novinky, ČTK, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoční strom na Staroměstském náměstí se v pátek večer rozsvítil. Původně mělo jít pouze o technickou zkoušku, ovšem po ní se představitelé města rozhodli, že už strom nechají svítit, i když měli v plánu, že strom rozsvítí v noci v některém z následujících dní a budou to přenášet on-line.

Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí Video: Novinky

 
Článek

„Jednalo se o technickou zkoušku. A teď jsme se dohodli, že není důvod strom znovu zhasínat, je krásný a my už ho necháme rozsvícený,” popsal na místě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na zkoušku se přišly podívat stovky lidí a také primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či radní Jan Chabr. Z rozsvícení vznikl videozáznam, který by měl magistrát zveřejnit na internetu.

Tradiční rozsvěcení stromu, při kterém se v minulosti náměstí zaplňovalo tisíci diváky, se letos kvůli koronavirové epidemii konat nebude, Praha měla v plánu strom rozsvítit v noci. "Bude on-line a nebudeme specifikovat čas, kdy to proběhne, zřejmě to bude někdy v nočních hodinách," říkal před rozsvícením radní Jan Chabr.

Nakonec tedy strom už zůstane rozsvícený od pátku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Rozsvícený vánoční strom na Staroměstském náměstí

17,5 metru vysoký vánoční smrk pochází z Kamenného Přívozu. Do pátku se strom zdobil.

Podle informací firmy Technologie hlavního města Prahy, která letos instalaci dostala na starost, se výzdoba sestává ze šesti kilometrů vánočních řetězů, 40 hvězd a 300 vánočních koulí. Špice na vrcholu má výšku tří metrů.

O podobě nasvícení letos rozhodli lidé při hlasování na sociálních sítích. Rozsvícen je v národních barvách trikolory. „Trikolóra má v tomto složitém období jednak symbolicky znázorňovat výzvu společnosti ke sjednocení a zároveň i připomíná letošní výročí 100 let od vzniku oficiálních státních symbolů, včetně státní vlajky,“ uvedl Chabr (za TOP 09).

Oproti minulým letům nebude mít strom v pravidelných časech žádnou animaci. Nasvícení se tak vrátilo k tradičnější podobě českých Vánoc, kdy strom svítil staticky.

Trhy zřejmě nebudou

Letos se centrum metropole s největší pravděpodobností bude muset obejít i bez vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Radní Chabr dříve řekl, že trhy ani jiný program v centru pravděpodobně nebudou.

Finální rozhodnutí podle něj nicméně bude záviset na doporučeních vlády pro vánoční svátky, na které město zatím čeká. "Uvidíme, co nám k tomu předá vláda a podle toho se zařídíme," řekl Chabr. Doplnil, že menší trhy v městských částech zřejmě v omezené míře v každém případě budou.

Reklama

Výběr článků

Načítám