Koupel s výhledem do nebe

Představte si, že ležíte ve vaně, nebo se sprchujete a střešním oknem koupelny v podkroví se díváte na hvězdy. Romantická představa, při jejíž realizaci musíte často vyřešit několik problémů.

Při vestavbě koupelny do podkroví vycházejte od výšky nadezdívky a sklonu střechy. Sprchu a umyvadla se snažte nainstalovat do místa s rovnou stěnou či pod rovný strop. Do sešikmených částí místnosti pak lze umístit vanu i toaletu a také nábytek. Šikmina ovšem nesmí překážet volnému a bezpečnému pohybu.

DOBRÉ RADY:
• Pod střechou se sklonem 45°vyžaduje toaleta k pohodlnému přístupu nadezdívku výšky minimálně 110 cm. WC mísa s délkou cca 50 cm, s nádržkou nebo instalační přizdívkou širokou přibližně 15 cm vám tak dovolí pohodlně stát přibližně 70 cm od obvodové stěny.
• Při osazení vany rovnoběžně se stěnou potřebujete minimální výšku nadezdívky 160 cm. Ideální je u stěny vytvořit odkládací plochu asi 20 a více centimetrů širokou, aby se vana dostala dále od šikmé stěny. V takovém případě se ve vaně rovně postavíte. Nainstalujete-li vanu pod šikminu kolmo, může mít nadezdívka pouhých 110 cm výšky.
• Vždy počítejte s tím, že dno vany je minimálně 10 cm nad podlahou.

 

Koupelna je součástí ložnice, od které je oddělena skleněnou stěnou s dveřmi. Přes sklo do místnosti přichází denní světlo ze střešního okna. Intimitu v koupelně zajistí paraván, umístěný na ložnicové straně dveří. (Quick Step)


V této koupelně je vana částečně umístěná pod šikmou částí střechy. Pohodlné používání zajišťuje rovná stěna, na kterou jsou nainstalovaná umyvadla. Velké zrcadlo opticky prohlubuje prostor. (Sruby Pacák)


Elegantní kombinace bílé a šedé barvy úzký prostor provzdušňuje, podlaha z fošen jej opticky rozšiřuje. Vana na nohách zabere méně místa než ta obezděná. (Quick Step)


Umyvadla umístěná pod šikmou částí střechy. Denní osvětlení a pohodlné používání zajišťuje výklenek u střešního okna. (U jablka)


Chcete dát koupelně styl anglického venkova nebo sjednotit kousky různorodého nábytku? Dejte mu nová povrch. Vhodná bude například matná anglická barva s názvem Pudrová modř. Cena za 2,5 litru je 1 431 Kč. (La natura)

 

Připravila: Helena Štětinová
Foto: Archiv firem

Uložit

Koupel s výhledem do nebe