Jan Podroužek
28. listopadu 2020 • 05:00

Trpišovského vojáci táhnou Slavii. Třináct univerzálů pro více pozicí

  • Trpišovského vojáci! Slavia se může pochlubit univerzálností svých hráčůTrpišovského vojáci! Slavia se může pochlubit univerzálností svých hráčůFOTO: Koláž iSport.cz

    Více než dva roky zastává teorii o komplexním hráči. O prototypu, který umí bránit i útočit a míč ho přitom nefackuje. V této sezoně dal trenér Slavie Jindřich Trpišovský dohromady tým, který takovou vizi do velké míry splňuje. Více než polovina červenobílého kádru jsou univerzálové použitelní na více pozicích. Ve čtvrtek proti Nice nastoupili v základní sestavě čtyři hráči na jiných pozicích, než na kterých vyrůstali, nebo je byli zvyklí hrát většinu kariéry. Takových „verzatilek“, univerzálních hráčů, má Slavia v kádru až třináct. Projděte si je!

  • Tomáš Holeš

    27 let

    pravý obránce/pravý záložník/defenzivní záložník

    Na soustředění v Portugalsku letos v zimě poprvé zazněl nápad, že z Tomáše Holeše, který se ne a ne prosadit na pravém beku přes Vladimíra Coufala, bude možná náhrada za Tomáše Součka. Na novém postu nastupuje zhruba půl roku, alternovat může i na pravé záloze.

    Tomáš Holeš Tomáš HolešFoto ČTK / AP / Daniel Cole

  • Lukáš Masopust

    27 let

    pravý záložník/levý záložník/útočník/pravý obránce

    I jeho osud ve slávistické sestavě souvisí s Vladimírem Coufalem, stal se totiž jeho náhradníkem. Hráč s především ofenzivními geny byl posunut o řadu níž, zvyká si na častější obranné postavení a zároveň využívá své vlohy pro podporu ofenzivy. V pověstném „diamantu“ hrál i útočníka.

    Lukáš Masopust Lukáš MasopustFoto Michal Beránek (Sport)

  • Lukáš Provod

    24 let

    levý záložník/pravý záložník/střední záložník/útočník

    Když se řešila náhrada za Tomáše Součka, Jindřich Trpišovský ukázal i na něj, kvůli výšce. Uprostřed zálohy v pár zápasech nezklamal, jenže jeho vývoj spěje víc a víc do ofenzivy. Do ní má přínos z levé strany zálohy, v netradičním rozestavení umí alternovat i na hrotu sestavy.

    Lukáš Provod Lukáš ProvodFoto Michal Beránek (Sport)

  • Ondřej Lingr

    22 let

    střední záložník/pravý záložník/útočník

    Pokud je řeč o prototypu, on je jeho zosobněním. Zaťatý perousek, dobrá technika, dříč. Může hrát uprostřed zálohy, vpravo i v útoku. Výkon v Nice navíc přikrášlil nádhernou ranou z dálky, která skončila ústrojně v šibenici. Nicolae Stanciu to s ním nebude mít jednoduché.

    Ondřej Lingr Ondřej LingrFoto Reuters

  • Oscar Dorley

    22 let

    střední záložník/defenzivní záložník/levý záložník/levý obránce

    Typický produkt Trpišovského předělávání. Prapůvodně byl vyloženě ofenzivním hráčem, v Liberci se stáhnul na defenzivní zálohu a ve Slavii už častěji zabírá místo na levé straně obrany.

    Oscar Dorley Oscar DorleyFoto Reuters

  • Abdallah Sima

    19 let

    pravý záložník/levý záložník/útočník

    Úkaz, hvězda posledních týdnů. Do Slavie ale z Táborska přicházel spíš jako hrotový útočník, přesto je dobře využitelný i na pravém kraji zálohy, kde teď nastupuje nejčastěji.

    Abdallah Sima Abdallah SimaFoto Reuters

  • David Zima

    20 let

    střední obránce/defenzivní záložník

    Začátky ve Slavii prožil na defenzivní záloze jako další zamýšlená varianta za Tomáše Součka. Jeho hlavní pozicí se ale postupem času stal střed obrany.

    David Zima David ZimaFoto ČTK / AP / Daniel Cole

  • Ondřej Kúdela

    33 let

    střední obránce/pravý obránce/defenzivní záložník

    Při svém geniálním čtení hry je předurčen k univerzálnosti. Vidí to, co se na hřišti ještě nestalo. Dobrý taky v držení míče a v rozehrávce.

    Ondřej Kúdela Ondřej KúdelaFoto Reuters

  • Peter Olayinka

    25 let

    levý záložník/pravý záložník/útočník

    Je to běžný jev v zápasech Slavie. Křídelní hráči si neustále prohazují strany, Peteru Olayinkovi je úplně jedno, odkud kvačí na bránu. Jedna z nejvýraznějších opor současného týmu.

    Peter Olayinka Peter OlayinkaFoto Reuters

  • Petr Ševčík

    26 let

    střední záložník/pravý záložník

    Nevysoká fretka, hráč s výborným driblinkem, který umí uplatnit ve středu zálohy i na pravém kraji. V diamantovém složení sestavy často nastupoval jako falešné křídlo.

    Petr Ševčík Petr ŠevčíkFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Ibrahim Traoré

    32 let

    defenzivní záložník/střední záložník

    Přicházel spíš jako podhrotový hráč, byly v něm zakódovány zejména ofenzivní návyky. Postupně získal komplexnější využití, v evropských pohárech plnil roli „od vápna k vápnu“.

    Ibrahim Traoré Ibrahim TraoréFoto ČTK / Vondrouš Roman

  • Ondřej Karafiát

    25 let

    střední obránce/pravý obránce/defenzivní záložník

    Jeho blízcí ho popisují jako velkého profesionála s absolutním soustředěním na svou kariéru. A tu si dokázal vybojovat. Působí nevýrazně, zvládá ale spolehlivě defenzivní úkoly na více pozicích.

    Ondřej Karafiát Ondřej KarafiátFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Ladislav Takács

    24 let

    střední obránce/defenzivní záložník/střední záložník

    Tenhle podzim by nejradši vygumoval, vlastně se to tak děje... Vypadl ze soupisky Evropské ligy, nenastupuje ani v lize. Potenciál prosadit se na stoperu nebo na defenzivní záloze v sobě však má.

    Ladislav Takács Ladislav TakácsFoto Pavel Mazáč (Sport)

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud