Facebook v lednu spustí Libru. Tato kryptoměna však bude omezenější, než se původně čekalo

Dlouho očekávaný projekt prezentovaný v původní fázi jako kryptoměna od Facebooku má začít fungovat už začátkem roku. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na tři zdroje. Facebook ohlásil plán vytvoření nové digitální měny loni v červnu, od té doby svůj projekt ale výrazně upravil, aby pro něj zajistil souhlas regulačních orgánů. Vývoji nepomohlo ani to, že k projektu postupně přibývali a pak se z něj zase odhlašovali další partneři. 

Libra bude podle posledních zpráv vázána na dolar. Původně měla být globální digitální měnou vázanou na koš různých státních měn a dluhopisů. Takové plány Facebooku ovšem vyvolaly mezi regulátory, centrálními bankéři a politiky obavy, že by Libra mohla destabilizovat měnovou politiku a usnadnit praní špinavých peněz. 

Asociace Libra, která na projekt měny dohlíží, usiluje o to, aby švýcarský regulátor FMSA, u nějž je registrována, souhlasil s vydáním řady digitálních měn nazývaných stablecoiny, které budou vázané na jednotlivé tradiční měny, a také měnu vázanou na tyto jednotlivé stablecoiny. Zatím však mají být k dispozici pouze stablecoiny kryté dolarem, další měny mají být spuštěné později.

Stablecoin je formou kryptoměny, která je vytvořena tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny běžnou u klasických kryptoměn, jako jsou bitcoiny. Je proto vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy. Je tak teoreticky vhodnější pro platby a převody peněz.

O projektu Libra je opět slyšet v době, kdy se kryptoměna bitcoin přiblížila tento týden hranici 20 tisíc dolarů. Také však v době, kdy posiluje digitalizace a online platby i v důsledku pandemie koronaviru. Například PayPal minulý měsíc oznámil, že plánuje zavést podporu kryptoměn coby platební metody. Podle jeho šéfa Dana Schulmana je obrat k digitálním formám měn nevyhnutelný.

K dnešnímu dni se cena bitcoinu pohybovala pod 17 tisíc dolarů. Právě vysoká volatilita je s kryptoměnami spojená. Libra by ovšem vysokého kolísání měla být ušetřena. Kritici jí ale vyčítají až přílišné provázání s Facebookem. S Librou je spojený také jeho další projekt digitální peněženky Novi. Právě pomocí ní má v budoucnu docházet k transferu měny.

Článek připravila redakce E15.cz

Diskuze (19) Další článek: I ty nejvýkonnější 64jádrové procesory AMD Epyc můžete mít v miniaturní základní desce pro domácí PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,