Hlavní obsah

Davidová poslední ranou přišla o elitní desítku. Triumf Wiererové o pouhých osm desetin

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

České biatlonistky nenapodobily parádní vstup svých krajanů do Světového poháru. Z kvinteta reprezentantek na body dosáhla ve finském Kontiolahti pouze na 21. místě v cíli Markéta Davidová, která sice měla sedmý nejrychlejší běžecký čas na 15 km, jenže udělala tři chyby na střelnici. Zejména poslední rána vstoje ji musela mrzet. Kdyby trefila terč, vešla by se do elitní desítky. Z prvenství se díky čisté střelbě a s náskokem jen osmi desetin sekundy radovala královna minulé zimy Dorothea Wiererová z Itálie.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Na patnáctikilometrové trati žen vyhrála v úvodním závodu Světového poháru biatonistek Italka Dorothea Wiererová.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletá Italka hodně váhala, jestli má po zisku velkého křišťálového glóbu ještě závodit, ale hned při prvním podniku sezony ukázala, že ji chuť vítězit nepřešla. O prvenství se ale Wiererová musela hodně strachovat při mocném finiši Němky Denise Herrmannové, která na posledních dvou kilometrech téměř smazala půlminutovou ztrátu.

Zazářily i Švédky, všech pět se jich srovnalo mezi jedenáct nejlepších a Skottheimová se dostala poprvé v kariéře na stupně vítězů. Na lyžích si počínaly nejlépe Norky, jenže úplně vyhořely na střelnici, takže Röiselandová skončila na 24. místě a Eckhoffová se sedmi chybami obsadila dokonce až 67. příčku.

Davidová se až do poslední zastávky na střelnici bezpečně držela v první desítce. K setrvání v ní si mohla na závěrečné stojce dopustit i jednoho omylu. Jenže zapsala dvě trestné minuty, možná i proto, že se o slovo hlásila únava. „Měla jsem celou dobu pocit, že se na lyžích hrabu po kolena sněhem, ale podle prvních dat se to na rychlosti běhu až tak výrazně neprojevilo. Dojem byl však naprosto šílený a mrzí mě, jak šly rány moc nahoru," tvrdila pro Českou televizi.

Evu Puskarčíkovou dělilo od bodového zisku pouhých pět sekund. „Střelnice nebyla až tak strašná, ale úplně zbytečně jsem závod zahájila dvěma chybami," litovala. Pouze 75procentní úspěšnost na střelnici připravila o výrazně lepší umístění Lucii Charvátovou. „Bohužel mě nepodržela stojka, nedělám si z toho ale těžkou hlavu. Jak organizátoři po mužích dost rozbitou trať prosolili, tak jsem se sněhem dost bořila, hlavně ve dvou prudkých stoupáních. Moc příjemné lyžování to opravdu nebylo," vykládala.

Světový pohár v biatlonu 2020 ve finském Kontiolahti
Vytrvalostní závod žen na 15 km
1. Wiererová (Itálie) 44:00,9 (0)
2. Herrmannová (Německo) +0,8 (1)
3. Skottheimová (Švédsko) +24,1 (0)
4. E. Öbergová (Švédsko) +34,1 (1)
5. Bescondová (Francie) +1:18,5 (1)
6. Perssonová (Švédsko) +36,8 (0)
...21. Davidová (ČR) +2:50,8 (3)
42. Puskarčíková (ČR) +4:24,3 (3)
57. Charvátová (ČR) +5:25,8 (5)
78. Jislová (ČR) +7:01,4 (4)
82. Voborníková (ČR) +7:16,8 (2)

Reklama

Související témata: