Hlavní obsah

Evropa se dívá! Kanonýr Sparty se pere s legionáři o prestižní korunu krále střelců

Praha

Ještě před rokem na podzim byl rád, že se po dlouhém zranění mohl chodit rozehrávat za třetiligové béčko. Teď je aktuálně nejen nejlepším střelcem české fotbalové ligy, ale patří také k elitní trojici kanonýrů Evropské ligy. Klidně se může prodat do zahraničí. „Já takhle nepřemýšlím. Podepsal jsem ve Spartě novou smlouvu. Jsem útočník, takže jsem rád za góly a za výhry,“ ujišťuje Lukáš Juliš.

Hlavně že jsme vyhráli, zlepší se atmosféra, aspoň na dva dny zase bude klid, raduje se Lukáš JulišVideo: Sport.cz, AC Sparta Praha

 
Článek
Fotogalerie

Takhle zodpovědně musí hrát hráči v každém utkání a nejenom v Evropské lize, říká Václav Kotal

Rád na svůj hattrick ze Skotska vzpomínám, ale je na čase přepnout a porazit je i doma, říká Lukáš Juliš

Mít v mužstvu dva nejlepší střelce Evropské ligy? Ideální konstelace! Libor Kozák se s osmi góly v dresu Lazia Řím stal kanonýrem soutěže v sezoně 2012/13.

Lukáš Juliš se vydal v jeho stopách. Proti Lille a AC Milán ještě vyšel naprázdno. Potom však nasázel hattrick v Glasgow a přidal dva góly ve čtvrteční domácí odvetě. Jako by proti Celtiku potřeboval hrát každý týden...

„Spíš bych si přál, aby mi jako proti Celtiku kluci přihrávali. To byla paráda. Pak proti němu hrát ani nemusím," chválí Dočkalovy a Karlssonovy čtvrteční asistence.

Však také Švédův brejk a nadýchaný centr zařadila UEFA mezi čtyři nejhezčí akce 4. kola.

Juliše nemusí mrzet, že se tentokrát nedostal do ideální sestavy týdne jako po hattricku v Glasgow. V tabulce střelců má pět branek spolu se Švédem Mikaelem Ishakem z Lechu Poznaň a jen jednu trefu ztrácejí na vedoucího Turka Yusufa Yaziciho z Lille. Dalších osm hráčů má na kontě čtyři góly.

Již ve čtvrtek vzájemný střet

Pětadvacetiletý Juliš zatím nevytáhl paty z české ligy. Z rudého dresu si po řadě těžkých zranění odskočil jen na hostování do Bohemians a později Olomouce.

Naopak sedmadvacetiletý Ishak je hotový světoběžník. Než z mateřské Assyrisky doputoval až do Poznaně, prošel Kolínem nad Rýnem, St. Gallenem, Parmou, Crotone, Randres v Dánsku a Norimberkem...

Třiadvacetiletého Yaziciho si Lille pořídilo z Trabzonsporu.

Již ve čtvrtek dojde ve Francii k zajímavé konfrontaci. Lille a Sparta se utkají v přímé bitvě o postup ze skupiny H, jejich kanonýři zase o vedení v tabulce střelců.

Zatímco Juliš se v jednom utkání trefil třikrát v Glasgow, jeho konkurent Yazici vystřihl hattrick hned dvakrát. V prvním duelu na Letné a pak i na slavném San Siru proti AC Milán.

K zisku koruny krále střelců bylo v minulých sezonách Evropské ligy nutné vstřelit minimálně osm gólů.

Králové střelců posledních sezon Evropské ligy
2019/20 Bruno Fernandes (Sporting/Manchester United) - 8
2018/19 Olivier Giroud (Chelsea) - 11
2017/18 Ciro Immobile (Lazio), Aritz Aduriz (Bilbao) - 8
2016/17 Edin Džeko (AS Řím) & Giuliano (Zenit) - 8
2015/16 Aritz Aduriz (Bilbao) - 10
2014/15 Alan (Salcburk) & Romelu Lukaku (Everton) - 8
2013/14 Jonathan Soriano (Salcburk) - 8
2012/13 Libor Kozák (Lazio) - 8
2011/12 Radamel Falcao (Atlético Madrid) - 12
2010/11 Radamel Falcao (Porto) - 17
2009/10 Óscar Cardozo (Benfica) & Claudio Pizarro (Brémy) - 9

Reklama

Související témata: