Česká aukční scéna opět přepisuje rekordy. Obraz Divertimento II Františka Kupky se vydražil za 90 milionů

pistek-adieu-guy-moll2

Foto: Galerie Kodl

Divertimento II od Františka Kupky

0Zobrazit komentáře

Nejsou tomu ani dva měsíce, co byl vydražen obraz Piková dáma české malířky Toyen za 78,65 milionu korun, který stanovil nový český aukční rekord. Auru výjimečnosti si ale příliš dlouho neudržel. Z trůnu jej totiž na včerejší aukci Galerie Kodl sesadil František Kupka a jeho abstraktní obraz Divertimento II. Nešlo však o jediný ryze český rekord celého 84. aukčního dne této galerie.

František Kupka patří mezi naše nejvýznamnější malíře, který v průběhu své tvorby plynule přecházel od realismu až po abstrakci. Té se věnoval od 30. let minulého století, a právě do této dekády je datován i vznik Divertimento II – přesným datem či alespoň rokem si ovšem není nikdo jistý, jelikož se rozchází názory odborníků i samotného autora. Jisté je však datum, kdy se tento obraz stal nejdražším vydraženým plátnem českého umělce.

Stalo se tak během včerejší aukce Galerie Kodl, na které bylo z důvodu aktuálních opatření přítomno jen několik málo osob, přičemž probíhala po telefonu i online. Při dražbě Kupkova Divertimenta II utichlo dražitelovo kladívko na částce 75,2 milionu korun. S přirážkami aukční síni pak šlo o sumu 90,24 milionu. Tím Kupka překonal nejen Pikovou dámu, ale také svůj dosud nejdražší obraz Plochy Příčně II, který se vloni vydražil za 78 milionů.

pistek-adieu-guy-moll2

Foto: Galerie Kodl

Divertimento II od Františka Kupky

Divertimento II s rozměry 59 × 92 centimetrů se vyznačuje pro Kupku zcela charakteristickým stylem abstrakce inspirované hudbou. Ostatně i název díla odkazuje na italské pojmenování hravě zábavné hudební skladby. Kupka sbližováním obou uměleckých světů pomohl vykrystalizovat směr známý jako orfismus, s nímž před Kupkou někteří umělci experimentovali, ovšem až díky Robertu Delaunayovi a právě Kupkovi se jej podařilo lépe identifikovat.

Ve stejném duchu se nesou i další díla Františka Kupky jako Hot Jazz či Amorfa. Dvojbarevná fuga a také dílo s názvem Divertimento I, se kterým je vydražené plátno v těsném uměleckém vztahu. Jak informovala ČTK, z 250 obrazů, které byly během včerejší aukce nabízeny, byl i druhý nejdražší obraz ten od Kupky. Konkrétně se jednalo o dílo Růžový klobouk vydražené za 34,8 milionu korun.

Adieu, Guy Moll

Za pozornost stojí i dražba obrazu Adieu, Guy Moll za 25,44 milionu korun, za kterým stojí malíř, kostýmní výtvarník a scénograf Theodor Pištěk. Ten se dříve věnoval i automobilovým závodům, proto jeho obraz vyobrazuje přídě rudého závodního speciálu Alfa Romeo, který sedlal závodník Guy Moll. Ten je stále považován za jednu z největších hvězd motoristického sportu, a to i přesto, že jeho kariéra trvala necelé tři roky.

Důvod, proč si tento obraz zaslouží speciální uznání, je fakt, že se díky částce 25,44 milionu korun jedná o dosud nejdražší obraz stále žijícího českého autora. Zároveň slouží i jako rozloučení s francouzským talentem, který zahynul během jednoho ze závodů na dnes již nevyužívaném okruhu Pescara v Itálii. Proto jsou na něm jeho fotografie nebo autogram.

pistek-adieu-guy-moll1

Foto: Galerie Kodl

Obraz Adieu, Guy Moll od Theodora Pištěka

Diskuze (0)

Novinka

Anonym