Bachovy květové kapky: jak fungují a jak se užívají

Bachova květinová terapie nese název po anglickém lékaři dr. Edwardu Bachovi, který tento způsob léčby vyvinul na začátku 20. století. Během svého lékařského působení postupně zjišťoval, že mnoho lidí onemocní kvůli nerovnováze, do níž se dostal stav jejich duše a stav těla. Postupně hledal a zkoušel šetrné prostředky, které by pomohly překonat špatné nálady a negativní stavy mysli. Našel je v 38 esencích, z nichž 37 je připraveno z květů a 38. esencí je čistá pramenitá voda. K nim se přidává 39. rescue remedy(krizová esence), která se skládá z pěti Bachových květových esencí.

Bršlice: zdravý, chutný i okrasný plevel

Výroba Bachových květinových esencí 

Výroba květinových výtažků je snadná: květy bylin a dřevin se trhají v době, kdy jejich kvetení vrcholí, a vkládají se do nádoby s pramenitou vodou, na kterou musí alespoň tři hodiny působit slunce. Podle dr. Bacha se energie květů přenese do vody. Kvůli konzervaci se do vzniklé matečné tekutiny následně přidává alkohol. Tužší rostlinné komponenty, jako jsou květy stromů, se navíc vaří, opakovaně filtrují a doplňují alkoholem. 

Tradiční léčivé byliny a postupy

Na co všechno se Bachovy kapky užívají 

Depresivní nálady, označované občas jako zimní blues, které se dostavují v měsících chudých na slunce, jsou jednou z oblastí, které by Bachova květová terapie měla dokázat ovlivnit. Zajímavé je, že neexistuje pouze jedna květina proti ztrátě energie a pochmurné náladě. Výběr vhodné esence se zakládá na pozorování a vyhodnocení duševní kondice každého, kdo potřebuje pomoc. 

Pokud jde o bezdůvodný strach, kdy je člověk všeobecně nervózní a úzkostlivý, pak je správnou volbou květová esence nazvaná Aspen (z topolu osiky). Když za nepříznivým duševním rozpoložením stojí potlačená agrese a vztek, sáhnou léčitelé po esenci Holly (z cesmíny ostrolisté). Jestliže je člověk po těžkém šoku nebo v depresi, protože ještě nezpracoval tíživý problém, pomáhá esence Star of Bethlehem (ze snědku okoličnatého). Než se tedy rozhodnete Bachovy esence vyzkoušet, zjistěte si o nich předem víc informací. 

Ochutnejte jarní pupeny stromů

Jak přesně se Bachovy výtažky používají 

Při akutních obtížích stačí přidat do sklenice převařené a zchladlé vody jednu až dvě kapky léčivého prostředku. Tekutina se popíjí během dne v malých doušcích. Užívání je třeba opakovat každý den tak dlouho, dokud se nedostaví zlepšení. Také je možné naplnit do lahvičky s kapátkem po deseti ml vody a alkoholu (např. vodky) a potom přidat pět kapek vybrané květové esence. Takto naředěné užívejte 3x denně pět kapek. 

Jednotlivé esence je rovněž možné kombinovat, protože, jak praví teorie, u spousty negativních stavů duše jedna esence nestačí. Více než šest květových esencí by se ale dohromady míchat nemělo. 

Jarní plevele nelikvidujte, ale snězte

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada