Hlavní obsah

PES je na čtyřce, vláda bude jednat o zpřísnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do nedělních 18:00 přibylo v ČR 541 pozitivně testovaných na koronavirus, což je pokles proti stejnému času před týdnem. Za sobotu přibylo 3308 nových případů, což je o 641 případů více než před týdnem. Index systému PES skokově vzrostl na hodnotu 64, což znovu značí čtvrtý stupeň rizika.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Článek

18:20 - Počet lidí s covidem v nemocnicích klesl. V sobotu bylo hospitalizováno 4179 pacientů, skoro o 260 míň než o den dřív. Ve vážném stavu je 553 z nich.

18:10 - Do 18:00 přibylo v Česku 541 případů covidu, asi o 160 míň než minulou neděli za stejnou dobu. Do statistik přibylo dalších 27 obětí na celkem 8865.

17:54 - Itálie v neděli vykázala dalších 564 úmrtí souvisejících s koronavirem. Stala se tak šestou zemí na světě, ve které počet těchto úmrtí překročil 60 tisíc, napsala agentura Reuters. Přírůstek počtu mrtvých s covidem-19 nicméně zpomalil z 662 v předchozím dni.

17:40 - V Pákistánu zemřelo sedm pacientů nakažených koronavirem, protože nemocnici, kde byli hospitalizováni, došel kyslík. Podle mluvčího nemocnice v Péšávaru dodavatel nereagoval včas na vyšší poptávku po kyslíku. Tamní zdravotnické úřady nařídily neštěstí vyšetřit.

15:23Bavorsko od středy zpřísňuje opatření proti koronaviru, povinné testy pro pendlery ale nezavádí. Lidé budou moci chodit ven jen z pádných důvodů.

14:53 - Na Václavském náměstí v Praze se odpoledne sešlo několik stovek lidí, aby zde protestovali proti vládním protiepidemickým opatřením.

Na demonstraci dorazili v převážné většině bez roušek, rozestupy mezi sebou nedodržují. Podle pořadatelů se demonstranti vydají zhruba v 15:00 na pochod přes Staroměstské náměstí a Mánesův most na Klárov.

Davy demonstrantů pochodovaly Prahou až před sídlo vlády. Bez roušek, bez rozestupů

Domácí

13:47 - Zhoršení epidemické situace ve skóre PES bude podle ministra zdravotnictví Blatného jedním z hlavních témat, kterými se bude v pondělí zabývat vláda.

13:31Zhoršení situace v ČR způsobilo zvýšení reprodukčního čísla nad jedna a nárůst podílu pozitivních případů. Dostane-li se index PES do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Vždy ale o změně musí rozhodnout vláda. Čtvrtý stupeň se pohybuje v rozmezí od 61 do 75 bodů.

Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného člověka je nyní 1,02. V poslední době bývá pozitivní téměř čtvrtina ze všech provedených testů.

V Kladenské nemocnici se zastřelil 86letý pacient na infekčním oddělení

Krimi

13:26Nouzový stav by mohl být nutný až od 3. stupně protiepidemického systému PES, v nižších ne, řekl šéf Sněmovny Vondráček. Úpravy se připravují, uvedl.

12:12 - Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo čísla. Rizikové skóre covidu PES k dnešku stouplo o sedm bodů na 64, to odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni. Předchozích 13 dní byl index na 57 bodech. Za sobotu přibylo podle webu ministerstva přes 3300 pozitivních případů. To je o 641 víc než před týdnem.

Denní hodnoty indexu rizika jsou průběžným indikátorem vývoje epidemie. Hodnoty jsou podkladem pro týdenní vyhodnocení epidemické situace, jehož výstupem je stanovení odpovídajícího stupně pohotovosti na úrovni ČR, případně jednotlivých krajů.

Blatný Čechy kritizoval za nezodpovědnost. Ti se ze dne na den polepšili

Koronavirus

11:09 - Na Slovensku zaznamenali 1269 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 15 lidí. V nemocnicích je 1728 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 121 na JIP a 125 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 116 731 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 996 lidí.

11:06 - V Maďarsku zaznamenali 6697 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 162 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 250 278 lidí a celkem zemřelo 5868 lidí.

10:26 - Během sobotního večera byli Češi ukázněnější. Policisté v noci nezaznamenali vážný problém kvůli nedodržování vládních opatření. Včera si ministr Blatný stěžoval, že několik podniků mělo v pátek otevřeno déle.

10:05 - Rusko má druhý den v řadě rekordní nárůst počtu infikovaných koronavirem, přibylo jich 29 039. Zemřelo dalších 457 pacientů s koronavirem. Moskva v sobotu zahájila proces očkování vakcínou Sputnik V.

V Rusku spustili očkování obyvatel proti covidu. O Sputnik je zájem, výroba nestíhá

Koronavirus

9:15 Kvůli technickým problémům nejsou data o covidu za sobotu úplná a ještě se budou měnit. Ministerstvo na webu uvedlo, že na opravě intenzivně pracuje a kompletní data zveřejní mezi 10:00 a 11:00. K dispozici nejsou nyní ani informace o rizikovém skóre systému PES. Problémy se zveřejněním informací byly i v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Moskvě zahájili očkování proti covidu-19Video: Reuters

8:34 - Očkovat proti koronaviru se nechá i britská panovnice Alžběta II. Spojené království jako první na světě odsouhlasilo využití nové vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. Čtyřiadevadesátiletá panovnice má na vakcínu díky svému věku nárok, podle královského paláce však spolu s manželem čekají, až na ně přijde řada. Více zde

8:22 -  V Německu přibylo za uplynulých 24 hodin 17.767 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 255 úmrtí. Oznámila to agentura DPA s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI). Oba údaje jsou vyšší než předchozí neděli, kdy zdravotní úřady oznámily 14.611 koronavirových infekcí a 158 zemřelých.

8:17 -  Nejlepší situace je aktuálně v Praze.  Za sobotu zde testy odhalily 167 nových případů covidu, o třetinu méně než před týdnem. Rizikové skóre PES zůstává na 49 bodech, je nejnižší ze všech krajů.

8:08 - Zvýšení rizikového skóre PES na 59 bodů uvádělo ministerstvo i v sobotu brzo ráno, později ale údaje upravilo kvůli započítání dalších testů ze čtvrtka, bez nich byl vyšší podíl pozitivních. PES tak zůstal na hodnotě 57. Hodnoty se nyní neaktualizují po půlnoci jako předchozí dny, ale až ráno.

8:04 - Index PES se 13 dní po sobě držel na hranici 57 bodů ze sta, dnes stoupl o dva body. Velké rozdíly jsou mezi kraji.

Celá země na základě rozhodnutí vlády funguje od čtvrtka podle pravidel třetího stupně, což umožnilo otevřít s omezenou kapacitou obchody, restaurace, hotely či provozovny služeb a uvolnily se další restrikce.

V pátek byla pozitivní necelá čtvrtina ze všech provedených testů a tento ukazatel podle odborníků ukazuje vysokou virovou nálož v populaci. Počet testů za sobotu zveřejní ministerstvo dnes večer.

8:00 - Za sobotu přibylo v Česku 1772 případů covidu, což je skoro o 900 míň než před týdnem. Vyplývá to z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví. Předchozí dva dny počty nových případů naopak rostly. Sobotní přírůstek je sice výrazně nižší než ve všední dny tohoto týdne, o víkendech ale bývá kvůli méně častějšímu testování i nižší nárůst nových případů.

V Česku dosud zemřelo 8815 lidí pozitivně testovaných na nový typ koronaviru. Oproti večerním údajům přibylo dalších 33 obětí. Poslední tři dny se denní počet obětí drží pod stovkou, za sobotu eviduje ministerstvo zatím 46 úmrtí. Zpětně ale tyto údaje obvykle ještě rostou.

Od březnového začátku epidemie se v Česku nakazilo 544.179 lidí, od té doby se vyléčilo 88 procent z nich. Aktuálně je nakažených téměř 58.700 lidí, většina z nich má mírný průběh. Počet hospitalizovaných se v posledních dnech výrazně nemění nebo mírně klesá. Podle posledních údajů ministerstva bylo v nemocnicích 4436 nakažených, stav 576 pacientů lékaři hodnotili jako těžký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám