Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Blatného PES má blechy? Chaos je zpět! Náhlé změny v tabulce jsou pro zlost i pro smích

Aktualizováno -
8. prosince 2020
06:56
Autor: Jakub Veinlich - 
8. prosince 2020
05:00

Jedni lomí rukama a klejí, další se jen smějí. A může za to PES. Protiepidemický systém, který před měsícem a třemi dny vyběhl z boudy ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) hlídat Česko před šířením covidu, ale už má první blechy. Neustál střet s hrozbou prvního zpřísnění opatření. Z tabulky si kabinet udělal trhací kalendář, ve kterém navzdory zvýšenému riziku nákazy nechal otevřené obchody, ale hospody nutí od středy 9. prosince zavřít místo ve 22:00 už ve 20:00. Svou protiepidemickou zbraň nebere vážně ani její garant - tedy ministr Blatný.

„Pes pošel, pes právě doštěkal.“ Česká lidová tvořivost opět baví internet. Lidé si utahují z Protiepidemického systému, vládního PSA. Ani samotná vláda už totiž nebere jako určující čísla, která vepsala do tabulky pro zpřísňování či uvolňování opatření.

„Cílem je maximální čitelnost a predikovatelnost, a proto jsou tam zahrnována kritéria, která si může každý občan vyhodnotit. Naším cílem je, aby s tímto skórovacím systémem mohli pracovat i běžní lidé.“ Takovými slovy přitom prezentoval ministr zdravotnictví Jan Blatný jen pár dní po svém jmenování systém, který neměl kousat, být neposlušný a uštěkaný, ale naopak chránit Česko před šířením nákazy koronaviru covid-19.

Přehledná tabulka vyznačující pět stupňů rizikovosti s jasnými pravidly, co se kde smí nebo nesmí, co se může, kdo může či nemůže mít otevřeno, vydržela jen pár týdnů. I když bychom podle PSA měli být za současného vývoje v této chvíli v rizikovém stupni číslo 4, vláda se nakonec rozhodla, že se tabulkou řídit nebude a přijala svá nová opatření.

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

Tabulku PES detailně najdete ZDE.

Dnes od 11:00 bude hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz Miroslav Kalousek (TOP 09). Šéf poslanců opoziční Topky a hlasitý kritik vlády promluví nejen o návrhu státního rozpočtu na rok 2021 a daňovém balíčku, ale také o aktuálních covidových opatřeních Babišova kabinetu.

Dva dny čísla na čtyřku, vláda chce stále PSA v trojce

„Zatím nenavrhujeme přechod do stupně číslo čtyři,“ konstatoval v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví. Už minimálně dva dny je přitom ukazatel rizikovosti na hodnotě 64 bodů, což znamená, že by měl platit podle vládního PSA stupeň rizikovosti čtyři. Systém, jak byl navržený, indikuje zpřísnění po třech špatných dnech v řadě. „Došlo ke stagnaci stavu. To znamená, zastavil se pokles. Skóre PES je nyní na hranici stupně 3-4,“ konstatoval Blatný a oznámil nová opatření.

Hospody a restaurace tak musí od středy zavírat ve 20 hodin, a to i výdejní okénka. Na ulici se nesmí pít po celý den alkohol, na tradiční vánoční svařák proto zapomeňte. Právě hospody, restaurace, ale i řada obchodů otevřely s omezeními zákazníkům teprve minulý týden ve čtvrtek.

Video  Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat.  - Archiv Karla Havlíčka
Video se připravuje ...

Ministr Blatný v pondělí po jednání vlády přiznal, že materiál připravený na jeho úřadu nebyl ani pro něj samotného vždy zaklínadlem.

„Od začátku říkáme, že protiepidemický systém je zásadním, nikoliv jediným zdrojem rozhodování pro naše rozhodování. Je to uvedeno už v metodice,“ komentoval rozhodnutí vlády mimo „mantinely“ PSA ministr Blatný.

„PES je rozhodující a můžeme podle něj plánovat naši činnost,“ říkal také ministr při představování protiepidemického systému.

Každá politická ves, jiný PES

Navíc prý, i když by se situace zhoršila a držela se na vyšších číslech rizikovosti nákazy, v příštích dnech by vláda podle Blatného trvala na svém. PES nePES.

„Když tak zhodnotíme všechna data a informace, tak zatím nenavrhneme přechod do stupně čtyři, a to i kdyby zítra bylo skóre nad 60. Situaci budeme dále sledovat a monitorovat,“ hájil rozhodnutí ministrů v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví. A zatímco hospody budou muset zavírat dřív, obchody nebudou ničím novým omezené.

Vyjádření vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) z pondělního dopoledne navíc naznačuje, že vláda stále není v rozhodování při posuzování rizik a zpřísňování pravidel jednotná.

Video  Hospody musí zavřít ve 20 hodin, trhy bez jídla i alkoholu. Vláda oznámila dílčí zpřísnění.  - ČTK
Video se připravuje ...

„PES jasně říká, že pokud koeficient je tři dny ve vyšším stupni, vláda rozhodne a přijme opatření,“ uvedl Hamáček, jenže podle něj zase není nikde napsáno, jestli se nová opatření mají zavést hned čtvrtý den, nebo v nějakém jiném termínu.

Struktura PSA se navíc bude měnit. Nejnižší stupeň rizikovosti, tedy stupeň číslo jedna, by měl v sobě sice zahrnovat nějaká opatření, už by k němu ale nebylo zapotřebí mít vyhlášený nouzový stav. 

Týrání PSA a smrtelně nemocný kočkopes

Už ve středu budou přitom poslanci znovu rozhodovat o opětovném prodloužení nouzového stavu. I tentokrát chce vláda po Sněmovně schválit maximální možný čas - tedy třicet dní, aby se konec nouzového stavu posunul z 12. prosince na 11. ledna. Opozice i někteří koaliční politici mají k žádosti výhrady. Jednou z nich je délka trvání nouzového stavu, druhou mimo jiné právě to, jak ministři zacházejí se PSEM.

„Ze PSA se stal smrtelně nemocný kočkopes. Nevím, zda se mu dá pomoct, nebo zda spíše neukončit jeho trápení. Pokud by kdokoliv jiný s jakýmkoliv psem jednal jako vláda s tímto, podám na něho trestní oznámení kvůli týrání zvířat,“ řekl Blesk Zprávám poslanec, lékař a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek s tím, že lidé musí vědět, co je čeká, „a ne, aby se ze dne na den rozhodnutí stále měnila.“ Opoziční anticovid tým podle Válka představí své plány na řešení situace ve středu ráno.

„Vláda opakovaně svého vlastního psa podrazila. Teď už pro něj bude těžko hledat důvěru veřejnosti. Od první chvíle mu vyčítám, že ve všech stupních vyžaduje nouzový stav,“ reagoval pak pro Blesk Zprávy místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Z vládních kroků si ale na twitteru utahuje například i místopředseda koaliční ČSSD. „Tady chcípl pes,“ napsal stroze Michal Šmarda

„Ministři se mohou vymlouvat jak chtějí, ale právě podrazili provozovatele i jejich zaměstnance,“ reagoval na twitteru na nová opatření zaváděná od středy poslanec Dominik Feri.

Kolo štěstí

Změny pro restaurace, bary a hospody, ale i hotelové restaurace, tedy to, že mohou mít otevřeno jen do 20 hodin a potom nesmějí prodávat pití z okénka ani nesmějí prodávat alkoholické nápoje na ulici během celého dne, zdůvodnila vláda tím, že některé podniky původní rozvolnění od minulého čtvrtka porušovaly.

„Neviděli jsme žádnou statistiku, kolik z 35 000 restaurací opatření porušilo. Pokud se tak někde stalo, orgány mají činit, mají pravomoc provoz uzavřít. K dodržování restrikcí neustále vyzýváme,“ kritizoval vládu za opětovné „utažení kohoutů“ v gastronomii prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nové vládní nařízení glosoval obrázkem, na kterém je premiér Babiš, ministr Blatný a kolo štěstí. „Po té, co selhal Semafor i PES, představujeme nový systém na řízení epidemie: Kolo štěstí,“ stojí na něm. Kolo štěstí se přitom může zastavit například na políčku „Zavřít hospody“, nebo „Zavřít školy“, ale třeba i na „Zavřít obchody“.

Vláda měla v pondělí také probrat termín i pravidla pro otevření lyžařských areálů k 18. prosinci. Ministr zdravotnictví ale nakonec tento bod z programu stáhl, a tak se jím ministři vůbec nezabývali.

Video  Boj o lyžařskou sezónu v Česku: Čím později začne, tím víc lidí na svazích bude, míní Stárek.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

dessy ( 8. prosince 2020 18:39 )

ostuda ( 8. prosince 2020 15:55 )

je to tak. Rozkaz zněl jasně, zastavit muže s koženou brašnou, nebyl čas zjišťovat, kdo je kdo.

diskutujici ( 8. prosince 2020 14:26 )

Nedokážu si představit co by bylo, kdyby přišla nějaká opravdu velká pandemie, nevím mor, prostě něco echt rychlého, smrtelného.

xiioma ( 8. prosince 2020 14:06 )

Banda nýmandů a amatérů!

egyptanka ( 8. prosince 2020 13:43 )

Já bych všechno zavřela a hlavně kritikům huby. Těm se nelíbí nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa