Hlavní obsah

Vánoční pravopis. Jak psát názvy svátků

Novinky, Richard Sůsa

Každý se někdy při psaní zarazí a zapochybuje o své znalosti pravopisu. Nejistota může přijít kdykoliv, i při psaní jevu, který přitom dobře známe. Raději si ale vyhledáme, jak to napsat správně, aspoň pro svou jistotu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vánoce x vánoce

Jedním z častých případů chyb bývá psaní velkých a malých písmen. S ním se setkáváme neustále. Vedle svátků rovněž například u názvů úřadů, organizací a u místopisu.

K samotnému slovu Vánoce patří velké písmeno stejně jako k dalším svátkům a významným dnům jako Štědrý den, Velikonoce, Velký pátek, Mezinárodní den žen i Den české státnosti.

Vánoce a jejich historie. Původ a proč se slaví

Vánoce

Advent x advent

Advent je s Vánoci neodmyslitelně spjat. Jedná se o období čtyř neděl před 25. prosincem. Slovo advent se píše s malým písmenem, stejně tak jako v případě přídavného jména, například adventní neděle.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Boží hod, Hod boží, Hod Boží

Při obrácení slovosledu se velké písmeno napíše u prvního slova. Boží hod tak lze vyjádřit i jako Hod boží či Hod Boží.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

1. svátek vánoční

Chyb se lidé dopouštějí i u psaní 1. svátku vánočního. Ve slově svátek píšeme malé písmeno, velké písmeno patří pouze k prvnímu slovu. Pokud bychom tedy řadovou číslovku vypsali slovem, slavili bychom První svátek vánoční. Stejné pravidlo se uplatňuje například u 1., 2. i 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Otevírací doba a svátky 2023: Kde nakoupíte o Vánocích, na Silvestra či Nový rok

Vánoce

Reklama

Související články

Proč se cizinci s češtinou tak perou

V cizině si s výjimkou Slovenska těžko vystačíme se svou rodnou řečí. Leda bychom narazili na někoho, kdo ji v zahraničí vystudoval. Čeština se totiž vyučuje...

Výběr článků

Načítám