Pozorujeme nárůst nově nakažených, řekl Blatný. Situace v nemocnicích se zatím nezhoršuje

Pokles nových případů covidu-19 se o víkendu zastavil, od středy je naopak patrný neoddiskutovatelný nárůst epidemie. Poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zatím se nezhoršuje situace v nemocnicích, podle šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška se však dá do týdne očekávat nárůst i tam. Odpoledne budou poslanci jednat o prodloužení nouzového stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:15 9. 12. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Blatný

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nových případů v úterý bylo 5848, což bylo nejvíc za 14 dní. Podle Duška se zatím ještě neprojevilo zmírnění opatření ze 3. prosince, kdy se otevřely obchody, restaurace a další služby.

Richterová: Prodloužení nouzového stavu nejspíš nepodpoříme. Vláda rezignovala na pozitivní motivaci

Číst článek

„Domnívám se, že během tohoto týdne půjdeme při stejné testové zátěži ještě nahoru,“ řekl ve sněmovně ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. 

Očekává, že ještě bude stoupat kvůli vyššímu počtu kontaktů reprodukční číslo (R), které už je v současné době vyšší než 1. Číslo R uvádí průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Jen dodržování současných opatření může snížit šíření viru asi o polovinu, míní Dušek. Data za příští tři dny podle něj ukážou, jak moc se situace zhoršila. „O víkendu jsme schopni udělat predikci zodpovědně, protože tam už uvidíme to rozvolnění z minulého týdne,“ vysvětlil.

Denně do nemocnic podle Duška přichází 200 až 300 pacientů s covidem-19, aktuálně je jich asi 4200. „Krajští koordinátoři v současné době hlásí stagnaci. Obávám se, že do týdne se to může změnit v nárůst,“ uvedl.

Proč najednou poskočilo rizikové skóre PES? ‚Lidé se rozvolnili ještě před rozvolněním,‘ řekl epidemiolog

Číst článek

Očkování?

Situace se zhoršuje i v okolních zemích, některé podle šéfa statistiků uvažují o dalším zpřísnění opatření.

„Nelze očekávat, že by česká populace byla natolik promořená, že by docházelo k nějakému omezení šíření,“ přiblížil Dušek.

Změnu podle něj může přinést až očkování. Ministr Blatný upřesnil, že vláda počítá s tím, že by se za prvních devět měsíců příštího roku mohlo stihnout naočkovat asi 70 procent populace.

Zájem o vakcínu má podle průzkumu 40 procent lidí, dalších 20 procent pak není rozhodnuto. 

kar, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme