MojAndroid

Operátor informoval o ďalšom rozšírení pokrytia rýchlou dátovou sieťou 5G. Pribudla v siedmich nových mestách, 39 obciach a ďalších turistických lokalitách. Medzi novopokryté mestá patrí Brezno, Hurbanovo, Kolárovo (časť), Komárno, Nová Baňa, Rožňava, Tvrdošín (časť). Rozšírenie pokrytia sa dotklo aj Šurian a letiska v Piešťanoch.

Telekom 5G pokrytie február 2024
Telekom 5G pokrytie február 2024 | Zdroj: Telekom

5G sieť dorazila aj do týchto nových obcí: Báhoň, Bodza, Bodzianske Lúky, Brehy, Brestovec, Čalovec, Čeľadice, Debraď, Demänovská Dolina, Dolné Orešany, Holiare, Horná Kráľová, Horné Hámre, Hronský Beňadik, Chotín, Iža, Jelenec, Kalša, Kameničná, Lipové, Marcelová, Močenok, Obyce, Okoličná na Ostrove, Píla, Pribeta, Sielnica, Slanec, Slančík, Slanské Nové Mesto, Smolenice, Sokolce, Špačince, Šrobárová, Šúrovce, Topoľčianky, Veľké Pole, Vrbová nad Váhom a Žirany.

Rýchla 5G sieť pribudla aj vo viacerých turistických oblastiach. Prvou tohtoročnou 5G lokalitou je Jasná a pribudli k nej aj Tále a Štrbské Pleso. Potešia sa aj návštevníci Lomnického štítu, kde doteraz bola iba 4G sieť. Momentálne sa tam zákazníci Telekomu môžu pripojiť aj do siete piatej generácie.

Spolu je tak 5G sieť Telekomu dostupná už v 83 mestách (niektoré sú pokryté čiastočne) a 511 obciach po celom Slovensku. Operátor aktuálne udáva k 13. februáru 2024 pokrytie 55,3 % populácie.

Telekom, ako aj ostatní slovenskí operátori, posilňujú pokrytie najmodernejšou 5G sieťou na Slovensku. V tlačovej správe operátor uvádza, že momentálne je k dispozícii pre viac než polovicu obyvateľov Slovenska.

Telekom prichádza s ďalším rozširovaním 5G siete a prekročil aj métu polovice populácie. Presnejšie k 6. decembru 2023 zvýšil svoje pokrytie na 52,1% populácie Slovenska:

  • Čierna nad Tisou
  • Humenné (časť)
  • Kráľovský Chlmec
  • Kremnica
  • Lučenec (časť)
  • Moldava nad Bodvou

Zároveň bola dokrytá aj Krupina.

5G sieť dorazila aj do 63 obcí: Belín, Bellova Ves, Blahová, Boťany, Bretejovce, Budča, Cigeľ, Čajkov, Čaradice, Čeľovce, Čierna, Dolný Ohaj, Dubovany, Horné Orešany, Hronské Kosihy, Hul, Jablonec, Janovík, Jatov, Kalonda, Komjatice, Koš, Kožuchov, Krásnovce, Laškovce, Lehnice, Leles, Lošonec, Malé Trakany, Mikušovce, Mokrance, Nová Dedina, Nová Polhora, Nižný Žipov, Panické Dravce, Pavlovce, Podlužany, Poľany, Poľný Kesov, Pozdišovce, Pribeník, Rapovce, Rastislavice, Rimavské Janovce, Sebedražie, Seniakovce, Soľnička, Stanča, Streda nad Bodrogom, Štefanovičová, Tekovské Nemce, Tesárske Mlyňany, Trebeľovce, Tvrdošovce, Úľany nad Žitavou, Veľké Kostoľany, Veľké Trakany, Vechec, Viničné, Vlkas, Zemplínska Nová Ves, Zemplínske Hradište, Zvolenská Slatina.

Celkovo tak 5G internet od Telekomu pokrýva už 76 miest (pričom niektoré sú pokryté čiastočne) a 472 obcí.

Telekom prichádza s ďalším rozširovaním 5G siete do ďalších miest a obcí

13.09.2023

Po novom sa môžu zo super-rýchleho internetu aj v troch ďalších mestách. K ostatným sa pridávajú:

  • Rimavská Sobota
  • Želiezovce 
  • Medzilaborce

Okrem toho sa môžu tešiť aj ďalšie obce, ako: Báč, Bádice, Beniakovce, Blatná na Ostrove, Boheľov, Budimír, Cífer, Čečehov, Dolná Trnávka, Dolná Ždaňa, Dolný Štál, Hliník nad Hronom, Chmiňany, Chminianska Nová Ves, Chminianske Jakubovany, Chrastné, Jarok, Kajaľ, Kľačany, Kráľovce, Kráľovičove Kračany, Krížovany, Kysak, Lehôtka pod Brehmi, Lúč na Ostrove, Ľudovítová, Macov, Medzev, Obišovce, Padáň, Pastuchov, Pata, Ploské, Podhorany, Poproč, Rokytovce, Sikenica, Solčany, Šalov, Štós, Topoľnica, Trebejov, Trnávka, Trnovec nad Váhom, Vajkovce, Veľká Paka, Veľké Zálužie, Veľký Kýr, Vieska, Výčapy-Opatovce, Zalužice, Zavar a Zbehy.

Celkovo tak 5G internet od Telekomu pokrýva už 65 miest a 273 obcí.

5G od Telekomu už dorazila aj do týchto miest a obcí

10.08.2023

V poslednom období pribudli 4 nové mestá s pokrytím. Ide o časť Krupiny, časť Levoče, väčšia časť Senca spolu s logistickým parkom a časť Sniny. Čo sa týka miesť s existujúcim pokrytím, pribudnú nové lokality v Gabčíkove, letisko v Poprade a dokryté boli celé Vráble. 5G sieť operátora je momentálne k dispozícii v 61 mestách Slovenska, niektoré z nich sú pokryté čiastočne.

telekom 5g 8 2023
Aktuálne 5G pokrytie | Zdroj: Telekom

Najmodernejšia sieť dorazila aj do nových obcí, konkrétne ich je až 40. Pribudli tieto: Alekšince, Bíňovce, Čab, Častá, Čenkovce, Dolný Bar, Doľany, Dvorany nad Nitrou, Dudince, Heľpa, Hokovce, Hrušov, Kamanová, Kolíňany. Kostolné Kračany. Krakovany, Krčava, Kútniky, Ludanice, Lukáčovce, Mad, Milhosť, Nižné Nemecké, Nové Sady, Nový Život, Povoda, Rišňovce, Ruská, Súdovce, Štitáre, Šurianky, Tajná, Tomášikovo, Trebatice, Trstín, Veľké Slemence, Voderady, Vozokany, Východná Vyšné Nemecké.

Celkovo je aktuálne pokrytých 223 obcí.

Telekom rozširoval pokrytie 5G sieťou. Pribudli tieto mestá a obce

29.6.2023

Najmodernejšiu sieť rozširujú všetci slovenskí operátori, Telekom nie je žiadnou výnimkou. Pokrytie sa v poslednom období zvýšilo už na 43 percent populácie Slovenska. Momentálne je možné sieť využívať v 57 mestách a 183 obciach, informoval operátor prostredníctvom tlačovej správy.

Tentokrát získali pokrytie mestá Detva (časť), Gabčíkovo a Stará Turá. Dokrytá bola aj veľká časť Levíc. Čo sa týka obcí, 5G sieť prišla do týchto:

Blatné, Brestovany, Bučany, Bystričany (časť Chalmová), Čereňany, Dolné Dubové, Dúbravy, Horná Streda, Hronsek, Jacovce, Jaslovské Bohunice, Klenová, Kuzmice, Lozorno, Lúka, Michaljov, Modrovka, Nemčice, Opatová nad Váhom, Radošovce, Ruská Volová, Trakovice, Ubľa, Urmince, Váhovce, Veľká Lúka, Veľké Úľany, Veľké Zálužie, Vlkanová a Zeleneč.

5G sieť Telekomu je už v 54 mestách a 153 obciach

26.5.2023

Telekom v poslednom období opäť rozšíril pokrytie svojou 5G sieťou, o čom nás informoval prostredníctvom tlačovej správy. Momentálne operátor pokrýva 42 percent populácie. Od poslednej aktualizácie sa teraz z najmodernejšej siete môžu tešiť zákazníci v Šuranoch a Vrbovom. V poslednej vlne rozširovania 5G bolo aj 29 obcí s čerstvým pokrytím:

Bašovce, Biely Kostol, Bošany, Čierna Voda, Čierny Brod, Dolné Saliby, Dolné Zelenice, Horné Saliby, Horné Zelenice, Hrubá Borša, Jánovce, Krakovany, Kráľov Brod, Krušovce, Malinovo, Mostová, Mlynica, Nová Lesná, Očkov, Ostrov, Pobedim, Ružindol, Siladice, Šípkové, Šoporňa, Trenčianska Teplá, Veľká Bláhová, Veľký Slavkov, Vydrany.

Telekom pokrytie 5G mapa
Mapka aktuálneho pokrytia | Zdroj: Telekom

Momentálne je 5G sieť od Telekomu na Slovensku dostupná pre obyvateľov 54 miest a 153 obcí.

Telekom rozširuje svoju 5G sieť. Pokrýva už 40 percent populácie

15.3.2023

Expanzia 5G siete je v poslednej dobe často spomínanou témou pokiaľ ide o mobilných operátorov. Tentokrát prichádzajú správy ohľadom 5G od operátora Telekom. Svojou najmodernejšou mobilnou sieťou pokrýva celkovo 52 miest na území Slovenska. Nezabúda sa ani na vidiek a 5G je už v 124 dedinách.

Telekom rozširuje 5G pokrytie do ďalších slovenských miest a obcí

Začnime mestami. Ako posledné krajské mesto na mape pokrytia 5G operátorom Telekom je Banská Bystrica. Rozšírila sa aj sieť v Prešove. 5G sa expandovalo aj do Banskej Štiavnice, Levíc a ich okolia, Ružomberka, Stupavy či Dubnice nad Váhom. Pokiaľ ide o ďalšie menšie obce, Telekom pokrýva aj nasledujúce dediny:

  • Badín
  • Bohdanovce nad Trnavou
  • Boleráz (časť Klčovany)
  • Družstevná pri Hornáde
  • Horné Pršany
  • Iliaš
  • Kostoľany nad Hornádom
  • Košolná
  • Kráľová
  • Lietavská Lúčka
  • Ľubotice
  • Mochovce
  • Mýtne Ludany
  • Rakytovce
  • Ratnovce
  • Ruská Nová Ves
  • Sokoľ
  • Suchá nad Parnou
  • Šelpice
  • Teriakovce
  • Zvončín

„Za dva roky od štartu 5G siete sa nám podarilo pokryť 40 percent populácie Slovenska. Primárne sme riešili miesta s vysokou vyťaženosťou i dátovou spotrebou, ktoré sa nám ukázali počas viacerých vĺn pandémie. Aktuálne sme už vo všetkých krajských mestách a celkovo viac ako 50 mestách. Pokrytie pridávame postupne, pri tejto generácii siete nám nejde o preteky v percentách, ale pokrytie zákazníckych požiadaviek viacerými smermi. Napríklad v nových lokalitách máme nielen 5G dostupnosť, ale aj vyššiu kapacitu 4G siete,“ oznámil Vladan Pekovič, riaditeľ technológií a IT Slovak Telekom.

Dôležité je mať aj podporovaný smartfón

S novými oblasťami je potrebné rozšíriť aj podporu pre zariadenia. Aktuálne je k dispozícii cez 70 modelov, vrátane noviniek ako Motorola moto g53 či Samsung Galaxy S23. Pokiaľ hľadáte čo najlacnejšie 5G zariadenie, určite sa nezabudnite pozrieť na modely T Phone a T Phone Pro.

5G momentum Telekomu sa v poslednom polroku výrazne zvýšilo. Pri pokrytí sme sa vyšvihli na štvornásobný počet miest (z 13 až na 52), na vidieku pokrývame takmer 120 lokalít. A osobne ma teší, že sme priniesli aj niečo exkluzívne na slovenský trh z produkcie globálnej materskej skupiny Deutsche Telekom – dvojica T Phone modelov je dôkaz, že 5G chceme dostať do každého vrecka zákazníka. Oceňujeme a podporujeme celkový prechod zákazníkov na 5G zariadenia, ktoré už pravidelne tvoria väčšinu predaja v našich TOP10 rebríčkoch,“ dodal Mladen Mitič, riaditeľ pre mass market segment Slovak Telekomu.

Telekom: 5G sieť prichádza do Tatier a ďalších oblastí

25.1.2023

Ružový operátor opäť rozširoval pokrytie najmodernejšou 5G sieťou. Tá sa tentokrát okrem iných oblastí dostáva aj do obľúbenej destinácie, do Vysokých Tatier. Konkrétne boli pokryté časti Starý Smokovec, Nový Smokovec, Tatranské zruby a ich okolie. Operátor o rozšiťovaní informoval prostredníctvom tlačovej správy.

Pokrytie sa rozšírilo do ďalších piatich miest. Pribudlo v Bánovciach nad Bebravou, Partizánskom a Michalovciach, ale čiastočne aj v Pezinku (mestská časť Grinava). 5G je teraz možné využívať aj v Modre, v časti Harmónia.

Telekom 5G pokrytie
Aktuálne 5G pokrytie Telekomu | Zdroj: Telekom

5G sieť Telekomu je dostupná v 39 mestách na Slovensku, niektoré z nich sú pokryté čiastočne. Čo sa týka obcí, tentokrát pribudli tieto: Brodzany, Ladce, Opatovce, Podhorie, Spišský Štvrtok, Trenčianska Turná, Trenčianske Stankovce a Veľké Bierovce. Celkovo ich tak už je až 92.

Vianočný darček od Telekomu. Posledná várka lokalít v roku 2022 s 5G pokrytím je tu

22.12.2022

Telekom nás tesne pred Vianocami prostredníctvom tlačovej správy informoval o poslednom rozširovaní pokrytia vlastnou 5G sieťou v roku 2022. Pribudli nielen mestá a obce, ale aj lokalita, ktorú vyhľadávajú turisti.

Aktuálne 5G pokrytie ostatných operátorov:

5G sieť na Slovensku od Telekomu pribudla v siedmich mestách – Námestovo, Nové Zámky, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Stropkov a Šamorín. Momentálne je sieť dostupná v 34 mestách na Slovensku.

Telekom 5G pokrytie
Zdroj: Telekom

Rozširovalo sa ale aj v obciach. Konkrétne boli pokryté tieto: Boldog, Dolné Kočkovce, Gáň, Jablonové, Nový Svet, Podbrezová, Predmier, Reca, Slovenská Nová Ves, Streženice, Tureň, Valaská, Varín, Veľká Mača, Veľký Grob.

Potešia sa aj fanúšikovia zimných športov a lyžovania, keďže pokrytie je po novom dostupné aj na vyhľadávaných Donovaloch. Pokrytých je k dnešnému dňu už 83 obcí.

Telekom opäť rozšíril pokrytie 5G sieťou. Pribudli tieto oblasti

7.12.2022

Operátor nás opäť v tlačovej správe informoval o rozširovaní svojej 5G siete. Symbolicky na Mikuláša pribudlo pokrytie aj v Liptovskom Mikuláši. Na zoznam nových oblastí s pokrytím nechýbajú ani ďalšie mestá či obce.

5G v mestách

Okrem Liptovského Mikuláša si teraz môžu výhody najmodernejšej siete užívať aj obyvatelia Kysuckého Nového Mesta, Spišskej Belej a častí Martina či Zvolena. Celkovo je pokrytých už 27 miest Slovenska.

Telekom 5G pokrytie mapa
Aktuálne 5G pokrytie Telekomu | Zdroj: Telekom

5G v obciach

Počet obcí, ktoré sú už pokryté najmodernejšou sieťou Telekomu, je celkovo 67. Najnovšie pribudli obce v Trenčianskom kraji, a to Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice, Ivanovce, Kostolná-Záriečie a Melčice-Lieskové.

Pokrytie sa rozširovalo aj v Žilinskom kraji, a to konkrétne do obcí Dolná Tižina, Krasňany, Nesluša, Radoľa, Rudinka, Stráža Závažná Poruba. A z najmodernejšej siete sa môžu tešiť aj obyvatelia obce Kováčová.

5G Telekomu sa rozširovala. Pribudli oblasti na východe a v strede Slovenska

24.11.2022

Telekom naďalej pokračuje v rozširovaní pokrytia svojej 5G siete. Prostredníctvom tlačovej správy nás teraz opäť informoval o nových oblastiach, kde môžu obyvatelia využívať najmodernejšiu sieť.

Najnovšie operátor priniesol 5G sieť obyvateľom mesta Spišská Nová Ves, vrátane časti Novoveská Huta. Pokryté bolo aj mesto Trebišov či Sliač. Sieť je tak momentálne dostupná v 21 mestách a v 55 obciach Slovenska.

Telekom mapa pokrytia 5G
Aktuálna mapa pokrytia 5G | Zdroj: Telekom

5G sieť Telekomu sa opäť rozširovala. Najmä v Trenčianskom kraji

10.11.2022

Operátor Telekom opäť rozširoval svoju 5G sieť. Tentokrát sa najviac zameral na Trenčiansky kraj. Pokryté boli nové časti Trenčína, no najmodernejšia sieť zavítala aj do ďalších miest v kraji.

  • Telekom pokračuje v pokrývaní Trenčína, pokryté boli najväčšie mestské časti Juh a Sihoť aj oblasť Západ
  • 5G prišlo aj do Prievidze
  • Čiastočne sú pokryté aj mestá Topoľčany a Zlaté Moravce

5G sieť Telekomu môžu momentálne používať obyvatelia 19 miest Slovenska. V poslednej vlne nového 5G pokrytia pribudli aj obce Beluša, Práznovce a Zamarovce. Celkovo je pokrytých už 54 obcí.

5G sieť Telekomu sa opäť rozširovala. Pokryté boli mestá, ale aj obce

25.10.2022

Cieľom Telekomu nie je čo najrýchlejšie pokryť 5G sieťou celé Slovensko, na tlačovej konferencii hovoril skôr o spoľahlivosti pripojenia. To ale neznamená, že najmodernejšia sieť ružového operátora sa nerozrastá. O najnovších lokalitách, ktoré pokryl, nás informoval prostredníctvom tlačovej správy.

Košice, Žilina a Trenčín

Prvou novinkou je zahustenie siete v Košiciach, kde sa Telekomu podarilo nainštalovať ďalšie stanice. Pokrytá je takmer celá Žilina, vrátane areálu KIA. 5G od Telekomu sa pomaly dostáva aj do Trenčína, momentálne je pokrytá veľká časť STRED, kam patrí centrum mesta a časti Biskupice, Dlhé Hony či Noviny.

Okrem týchto väčších miest je pokrytý aj Veľký Meder a časť Dunajskej Stredy. 5G sieť Telekomu je tak dnes možné využívať v 16 mestách Slovenska.

5G v obciach

5G sa nedostáva len do miest, ale aj do obcí. Operátor v poslednom období pokryl viacero obcí naprieč Slovenskom. Najnovši pribudol signál:

  • na západe Slovenska v obciach Čataj, Hrubý Šúr, Hurbanova Ves, Igram, Janíky, Kaplná + časti Malý Biel (Senec)
  • na severe Slovenska v Terchovej a okolí Žiliny: Teplička nad Váhom, Gbeľany, Mojš a Nededza

Čo sa týka zariadení, podporu operátor zaručuje až pre 66 modelov.

5G u ostatných operátorov:

Telekom pokryl 5G pripojením väčšiu časť Košíc a ďalšie obce

12.9.2022

Telekom pokračuje s expanziu svojej mobilnej 5G siete. Ide o najmodernejšiu mobilnú sieť súčasnosti a slovenskí operátori pracujú na jej postupnom rozširovaní. Opäť sa zameral na zväčšenie počtu pokrytých mestských častí Košíc.

Opäť sme sa dočkali rozšírenia 5G siete v Košiciach

Aby sme boli konkrétny, ružový operátor v metropole východu pokryl mestské časti Staré Mesto, Nad Jazerom, Džungľa a Sever. 5G sa teda nachádza už v 11 mestských častiach. Telekom sa zaujímal i o pokrytie ďalších obcí na území našej krajiny. Ide o mestá Modra a Nové Mesto nad Váhom. 5G sieťou disponuje aj časť mesta Vráble, časti Zemplínskej Šíravy a obcí Kaluža a Klokočov.

Keď si to všetko zhrnieme, 5G sieť od Telekomu je k dispozícii v týchto mestách:

  • Bratislava – 18 lokalít
  • Nitra – 13 mestských častí
  • Trnava – 6 mestských častí
  • Modra
  • Nové Mesto nad Váhom
  • Vráble
  • Košice – 11 mestských častí
  • a ďalších 30 menších obcí

Pokiaľ ide o podporu mobilných telefónov, tak Telekom otestoval svoju 5G sieť na 56 modeloch od 8 rôznych výrobcov. Najväčšie portfólio má Samsung (23 modelov). Za ním nasleduje čínsky gigant Xiaomi (11 modelov) a americký Apple s jeho iPhonami (9 modelov).

Telekom rozšíril 5G sieť na východe Slovenska. Pribudli nové oblasti s pokrytím

11.8.2022

Ružový operátor nás prostredníctvom tlačovej správy informoval o ďalšom rozširovaní svojho pokrytia najmodernejšou 5G sieťou. To sa konalo na východe Slovenska. Konkrétne pribudli ďalšie dve lokality v Košiciach, mestské časti Sídlisko Dargovských Hrdinov a Západ.

V Košiciach tak Telekom pokrýva celkovo už 7 mestských častí – Barca, Juh, Pereš, Sídlisko Dargovských Hrdinov, Šaca, Šebastovce a Západ.

Operátor celkovo svoju 5G sieť ponúka pre Bratislavu, Nitru, Trnavu, 7 častí Košíc a 28 ďalších obcí. Čo sa týka ponuky 5G telefónov, k dispozícii je 54 modelov. Najväčšie zastúpenie má Samsung, nasleduje Xiaomi, Apple, OnePlus Huawei, OPPO, Motorola a Realme.

Telekom opäť rozširoval 5G pokrytie. Na rade bola Trnava

28.7.2022

Bratislava, Košice Nitra a ďalšie zaujímavé oblasti sú už 5G signálom o Telekomu pokryté. Operátor teraz informoval o rozširovaní siete a o kompletnom pokrytí Trnavy. Najmodernejšiu a najrýchlejšiu sieť môžu už využívať Trnavčania vo všetkých šiestich mestských častiach – Stred, Západ, Východ, Sever, Juh a Modranka.

5G sieť je k dispozícii aj v blízkej obci Hrnčiarovce nad Parnou. Celkovo je táto sieť dostupná v Bratislave, Nitre, Trnave, časti Košíc a 28 obciach na Slovensku.

Čo sa týka smartfónov, podporovaných je už 54 modelov. Najviac z toho patrí Samsungu, nasleduje Xiaomi a Apple. Nechýbajú ani značky ako OnePlus, OPPO, Motorola, Huawei či Realme.

5G už aj v Košiciach! Telekom rozširuje svoju sieť smerom na východ

14.7.2022

Operátor Telekom pokryl svojou 5G sieťou päť mestských častí metropoly východu – Košíc. Konkrétnejšie je reč o lokalitách Barca, Juh, Pereš, Šaca a Šebastovce. Za zmienku však stojí aj fakt, že na mape pokrytia sa nachádza napríklad aj také letisko Košice. K podporovaným smartfónom boli na záver pridané tiet kúsky:

  • Realme Narzo 50 5G
  • OnePlus Nord 2T 5G
  • OPPO Reno 7 lite 5G

Aktuálna podpora sa teda týka 54 modelov od 8 výrobcov s tým, že najväčšie portfólio má pokrytý juhokórejský gigant Samsung (21 zariadení), čínske Xiaomi (11 zariadení) a pochopiteľne aj americký Apple (9 zariadení).

5G v meste Košice
5G od Telekomu v meste Košice | Zdroj: Telekom

Telekom pokryl 5G sieťou celú Nitru. Pridáva aj ďalších 27 obcí a nové podporované telefóny

30.6.2022

Telekom je prvým operátorom, ktorý pokryl najmodernejším 5G pripojením celú Nitru. Signál sa nachádza vo všetkých trinástich mestských častiach: Čermáň, Diely, Dolné Krškany, Dražovce, Horné Krškany, Chrenová, Janíkovce, Klokočina, Kynek, Mlynárce, Párovské Háje, Staré Mesto a Zobor.

Pokrytie nechýba ani v okolí tohto mesta, a to v obci Nitrianske Hrnčiarovce a v časti obce Čechynce. Za zmienku stojí aj fakt, že Telekom bol prvým operátorom, ktorý rozšíril 4G sieť v Nitre v novembri 2013.

Keď si to celé zhrnieme, “ružový operátor” má pokrytú drvivú väčšinu Bratislavy, Nitru a ďalších 27 obcí. Medzi ne patrí:

Bernolákovo, Čakany, Čechynce (časť), Dunajská Lužná, Hamuliakovo, Hubice, Hviezdoslavov, Chorvátsky Grob (vrátane časti Čierna Voda), Ivanka pri Dunaji, Kalinkovo, Kostolná pri Dunaji, Kráľová pri Senci, Kvetoslavov, Marianka, Mierovo, Miloslavov, Most pri Bratislave, Nitrianske Hrnčiarovce, Nová Dedinka, Rovinka, Slovenský Grob, Štvrtok na Ostrove, Tomášov, Veľký Biel, Vlky, Zálesie a Zlaté Klasy.

5G pokrytie Nitra a okolie Telekom
5G pokrytie Nitra a okolie | Zdroj: Telekom

V našom hlavnom meste sú pokryté tieto oblasti:

Jarovce, Rusovce, Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto, Kramáre, Ružinov, Trnávka, Vajnory, Rača, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Karlová Ves, Dúbravka, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves i Záhorská Bystrica.

Pokiaľ ide o podporované 5G zariadenia. patria sem tieto modely:

  • Samsung: S22 5G, S22+ 5G, S22 Ultra 5G / A33 5G, A53 5G / A22 5G, A32 5G, A42 5G, A52 5G, A52s 5G / Galaxy S21 5G, S21+ 5G, S21 Ultra 5G / S21 FE 5G / Galaxy Note 20 Ultra 5G, Note 20 5G / Galaxy S20 Ultra 5G / Z Flip3 5G, Z Fold3 5G / Tab S8 5G, Tab S8 Ultra 5G
  • Xiaomi: 12 Pro, 11T Pro, 11T, 11 Lite 5G NE, Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G, Mi 11, Mi 10T Pro, Mi 10T Lite, Redmi Note 10 5G, Redmi Note 11 Pro 5G
  • Apple: SE (2022), iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • OnePlus: 10 Pro 5G, Nord 2 5G, 9 Pro 5G, 8T, Nord N10 5G
  • Huawei: P40 Pro, Mate 40 Pro
  • OPPO: Reno5 5G, Reno5 Z
  • Motorola: Moto G 5G Plus

Telekom rozšíril podporu 5G na 38 smartfónov. Je medzi nimi aj ten váš?

22.11.2021

Telekom opäť rozšíril podporu 5G siete o ďalšie smartfóny. Celkovo má 38 modelov, ktoré sú schopné pripojiť sa k najmodernejšej sieti. Operátor nás o tejto skutočnosti informoval e-mailom.

Aktuálne má podporu pre 7 výrobcov, najväčšie zastúpenie má juhokórejský Samsung, nasledujú Xiaomi a Apple.

Zoznam podporovaných modelov (hrubou sú vyznačené najnovšie prírastky):

  • SamsungA22 5G, A32 5G, A42 5G, A52 5G, A52s 5G / Galaxy S21 5G, S21+ 5G, S21 Ultra 5G / Galaxy Note 20 Ultra 5G, Note 20 5G / Galaxy S20 Ultra 5G / Z Flip3 5G, Z Fold3 5G
  • Xiaomi11T Pro11T, 11 Lite 5G NE, Mi 11 UltraMi 11 Lite 5G, Mi 11, Mi 10T Pro, Mi 10T Lite, Redmi Note 10 5G
  • AppleiPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • OnePlusNord 2 5G, 9 Pro 5G, 8T, Nord N10 5G
  • Huawei: P40 Pro, Mate 40 Pro
  • Motorola: Moto G 5G Plus
  • OPPO: Reno5 5G

Telekom: Pribudli nové oblasti s pokrytím 5G, podpora pre 29 modelov smartfónov

2.9.2021

Vylepšovanie 5G siete v Telekome pokračovalo aj v ostatných týždňoch. Na mape pokrytia pribudli ďalšie lokality v Bratislave, no objavili sa aj nové obce.

V hlavnom meste bola už kompletne pokrytá Záhorská Bystrica, a po Volkswagene bol novou sieťou pokrytý aj ďalší priemyselný areál – Slovnaft. Pokračuje aj pokrývanie vidieka – 5G sieť je k dispozícii aj v HubiciachNovej Dedinke, Rovinke a Zlatých Klasoch.

Celkovo je 5G sieť Telekomu k dispozícii už v 24 obciach a v 18 bratislavských lokalitách.

Telekom rozšíril aj podporu 5G telefónov. Na zozname pribudla trojica Samsung Galaxy Z Flip3 5G, Fold3 5G, aj zástupca strednej triedy Samsung Galaxy A52s 5G. Podporu 5G má aktuálne pre sedem výrobcov a 29 modelov. Zatiaľ najväčšie portfólio má Samsung (12 modelov), nasleduje Xiaomi (6) a Apple (4).

Aktuálna mapa pokrytia 5G | Zdroj: Telekom

5.8.2021

Telekom svoju 5G sieť rozširoval aj v auguste. Najnovšia mobilná sieť je k dispozícii už aj v Marianke a Zálesí, a taktiež už kompletne pokrýva aj Chorvátsky Grob.

A dobrá správa prichádza aj priamo pre Bratislavčanov – 5G sieť je už k dispozícii aj vo väčšine ďalšej mestskej časti, a to Záhorská Bystrica.

Najnovšie teda pribudli tri lokality a celkovo je 5G sieť k dispozícii už v 20 obciach a Bratislave.

Podpora 5G telefónov sa nateraz nezmenila. Naďalej ide o 26 modelov smartfónov od 7 výrobcov. Telekom však avizuje, že v priebehu mesiaca by mali pribudnúť ďalšie modely.

Foto: Telekom

8.7.2021

Telekom opäť informoval o rozširovaní svojej 5G siete, ktorá sa dostáva do ďalších štyroch obcí v okolí hlavného mesta, a to konkrétne:

  • Hanuliakovo
  • Kalinkovo
  • Miloslavov
  • Slovenský Grob vrátane časti Malý raj

K najmodernejšej sieti ružového operátora má momentálne prístup 26 modelov smartfónov od 7 výrobcov. Najnovším prírastkom je novinka na slovenskom trhu, Oppo Reno 5 5G.

Telekom ponúka 5G pokrytie v 14 obciach v okolí Bratislavy

30.6.2021

Telekom nás prostredníctvom tlačovej správy informoval o ďalšom rozširovaní pokrytia najmodernejšou 5G sieťou. Opäť platí, že ide o oblasti, obce v okolí hlavného mesta. Po prvých troch obciach sa k nim pridalo ďalších 11, a to konkrétne:

  • Čakany, Hviezdoslavov, Ivanka pri Dunaji, Kostolná pri Dunaji, Kráľová pri Senci, Kvetoslavov, Mierovo, Most pri Bratislave, Štvrtok na Ostrove a Vlky. 5G sieť je dostupná aj v Čiernej vode, časti obce Chorvátsky Grob.
Telekom 5G pokrytie
Aktuálne pokrytie 5G sieťou | Foto: Telekom

K 24 podporovaným smartfónom sa pridal ďalší model, konkrétne Redmi Note 10 5G.

Zoznam smartfónov, ktoré podporujú 5G sieť od Telekomu:

Značka Model
Samsung Galaxy A32 5G
Galaxy A42 5G
Galaxy A52 5G
Galaxy S21 5G
Galaxy S21+ 5G
Galaxy S21 Ultra 5G
Galaxy Note20 Ultra 5G
Galaxy Note20 5G
Galaxy S20 Ultra 5G
Xiaomi Mi 11 Ultra
Mi 11 Lite 5G
Mi 11
Mi 10T Pro
Mi 10T Lite
Redmi Note 10 5G
Apple iPhone 12 Mini
iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
OnePlus 9 Pro 5G
8T
Nord N10 5G
Huawei P40 Pro
Mate 40 Pro
Motorola moto g 5G plus
Oppo Reno5 5G

Telekom rozšíril svoju 5G sieť aj mimo Bratislavu

22.6.2021

Prostredníctvom tlačovej správy nás Telekom informoval o ďalšom rozširovaní svojej 5G siete. Po pokrytí 17 bratislavských lokalít sa pridali aj 3 prvé obce: Veľký Biel, Tomášov a Dunajská Lužná.

Operátor sa rozhodol pokryť tieto oblasti z dôvodu, že vo vyťaženosti 4G siete dosahujú vysoké hodnoty. Nejde však len o tieto 3 obce, takýchto obcí je v okolí hlavného mesta viac. Očakávame, že najbližšie rozširovanie bude zamerané práve na túto oblasť.

Telekom 5G siet
Pokrytie 5G sieťou Telekomu | Foto: Telekom

Za posledných 6 mesiacov pokryl operátor 17 lokalít v Bratislave: Jarovce, Rusovce, Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto, Kramáre, Ružinov, Trnávka, Vajnory, Rača, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Karlová Ves, Dúbravka, Lamač, Devín a Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen).

Momentálne sa k 5G sieti od Telekomu môže pripojiť 24 zariadení, najviac od Samsungu, Xiaomi a Apple.

Telekom spustil 5G sieť: Pokrytá je približne polovica Bratislavy, podporovaných 12 smartfónov

10.12.2020

Telekom dnes oficiálne oznámil spustenie svojej vlastnej komerčnej 5G siete. Momentálne k tomu pristupuje podobne ako konkurenčné O2, sieťou teda pokrýva Bratislavu, akurát v omnoho väčšom rozsahu a naostro.

Telekom pokrýva polovicu Bratislavy

5G sieť operátora Telekom je dostupná prakticky pre polovicu celého územie hlavného mesta – 8 mestských častí:

  • Devínska Nová Ves
  • Nové Mesto
  • Petržalka
  • Podunajské Biskupice
  • Ružinov
  • Trnávka
  • Vajnory
  • Vrakuňa

To znamená, že k dnešnému dňu ide o slovenskú 5G sieť s najväčším pokrytím.

Operátor uvádza, že v rozširovaní siete bude naďalej pokračovať. Používať bude rovnakú stratégiu ako pri budovaní a expanzii 5G sietí. Začne vo vybraných regionálnych mestách a postupne bude rozširovať pokrytie do menších miest a dedín.

https://www.youtube.com/watch?v=h6PpZ2_tbFc

Nová sieť v Bratislave využíva frekvenciu 2,1 GHz a ide o takzvané 5G v NSA móde. Veľmi zjednodušene povedané ide o kombináciu existujúcich technológií pre modernejšie využitie. Používané frekvenčné pásmo tradične slúži 3G sieťam a súčasne sú používané kľúčové prvky 4G sietí, ktoré boli rozšírené o 5G možnosti.

300 až 600 Mbps pre sťahovanie dát

Teoretické prenosové rýchlosti môžu dosahovať 1150 Mbps pre sťahovanie dát a 131 Mbps pre upload. V praxi sa sa týmto hodnotám nepriblížite. Telekom uvádza, že pri testovaní sa reálne prenosové rýchlosti pohybujú v rozsahu 300 až 600 Mbps pre sťahovanie dát a 60 až 80 Mbps pre odosielanie.

Podmienky pre pripojenie

Zákazníci môžu nové sieť používať za predpokladu, že spĺňajú tri veľmi základné a logické podmienky:

  • Musia byť v pokrytí siete
  • Musia mať podporovaný 5G smartfón
  • Musia správnu SIM kartu – všetky súčasné 4G SIM karty Telekomu podporujú novú sieť. Žiadna výmena nie je potrebná.

Zo spustenia 5G siete budú teoreticky benefitovať aj zákazníci pripojení k 4G. Vychádza to z predpokladu, že časť zákazníkov bude sa takpovediac presunutie do novej siete, čím sa zlepší priemerný stav v 4G.

5G Telekom: 12 zariadení od 5 výrobcov

K 5G sieti operátora Telekom sa momentálne dokáže pripojiť 12 modelov smartfónov od 5 výrobcov. Na testovaní ďalších zariadení sa aktívne pracuje a podpora bude postupne rozširovaná. Prakticky sa začalo s najpopulárnejšími modelmi s 5G modemom.

  • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • Samsung S20 Ultra 5G, Galaxy Note 20, Galaxy Note 20 Ultra 5G
  • Huawei P40 Pro, Huawei Mate 40 Pro
  • Xiaomi Mi 10T Lite, Xiaomi Mi 10T Pro
  • OnePlus 8T

Telekom v Žiline vybuduje prvú kampusovú 5G sieť pre technologickú spoločnosť CEIT. Tá bude pracovať na vývoji automatizačných riešení pre zlepšenie logistiky podnikov – potreby pre Priemysel 4.0. Takzvaná kampusová 5G sieť predstavuje označenie pre mobilnú sieť, ktorá je určená a prístupná len pre špecifický podnik.

Aká je situácia u konkurencie?

Telekom tak ako ďalší slovenský operátor podniká kroky pre reálne spustenie prevádzky mobilnej siete novej generácie. Začiatkom novembra O2 spustilo verejne dostupnú testovaciu 5G sieť vo vybraných lokalitách Bratislavy.

Orange takmer v rovnakom čase avizoval, že svoju 5G spustí na Slovensku v roku 2021. A to nie len so symbolickým pokrytím. Detaily si zatiaľ necháva pre seba.

Operátor 4ka na Slovensku spustil 5G sieť ako prvý, no súčasne ide len o veľmi limitovanú testovaciu prevádzku v malej časti Banskej Bystrice. Túto sieť operátor okrem iného využíva na svoje interné testovanie. Pripojiť sa k nej však môžu všetci zákazníci, ktorí sa nachádzajú v dosahu.

Neprehliadnite:

Náš tip
5G pokrytie bude dostupné do konca tohto roka pre miliardu ľudí

Zdroj: Tlačová správa

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+