Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vánoční lockdown na obzoru. Vládní úpravy ukazatele PES ale rozčilují restauratéry i epidemiology

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. prosince 2020 v Praze. foto: ČTK

Doporučujeme
Praha - Vynoření nad covidovou hladinu netrvalo dlouho. Virus už se v Česku nedaří brzdit, od víkendu ukazatel PES značí zvýšené riziko a rostou počty nakažených, za středu jich bylo 6402, což nenastalo od 19. listopadu. Podíl pozitivních nálezů na celkovém objemu testů atakuje třicet procent a nákaza se opět rozbujela mezi seniory. Pokud se nezlomí trend – a statistici predikují, že ne –, vláda v pondělí projedná posun do čtvrté úrovně rizika a zpřísní opatření.
  5:00

„Je velmi pravděpodobné, že ke zpřísnění by mohlo dojít ještě do Vánoc. Dopředu říkám, že by to bylo s dostatečným odstupem, aby se na to všichni mohli připravit,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Na rozpis opatření, jak je nyní v matici ke čtvrtému stupni uvedený, ale nemá cenu se dívat, vláda provede úpravy. Především se budou týkat obchodů a služeb, kde Blatný avizoval rovné postavení. Kromě nákupních center a maloobchodu, které mohou podle aktuálního nastavení ve „čtyřce“ nabízet základní potřeby, totiž musejí ostatní provozovny zavřít. Nově budou mít otevřeno všichni, ale s omezeními.

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Zleva vicepremiér Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan...

Zatím není jasné, jak budou vypadat – kolik bude třeba dovoleno osob na plochu, jak to bude s otvírací dobou. „Pracujeme na možných scénářích,“ sdělil serveru Lidovky.cz vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) bez dalšího. Ani termín není zřejmý: třebaže se vláda sesedne v pondělí, případná platnost restrikcí bude odložená.

Nejpravděpodobněji zpřísnění dopadne na restaurace a ubytovací služby, ty jsou v okolních zemích zavřené, Česko je zatím benevolentnější. Hoteliéři už ale čekají, že se jim závora nevyhne.

„Na Vánoce máme úplně mrtvo, až na Silvestra jsou rezervace. Bojím se, že to budou rušit, protože jsou to Němci a Poláci. Asi jen třetinu tvoří Češi. Se zásobením čekáme. Já mám ale upřímně jasno: zase nás zavřou. Je to likvidační záležitost,“ řekla serveru Lidovky.cz Lucie Jehličková, provozní penzionu Varšavjanka v Harrachově.

V informačním vakuu visí provozovatelé zimních areálů, lyžařské vleky zatím jezdit nesmí a neví se, kdy se spustí. Těžko však na svátky budou v provozu sjezdovky i penziony, „posportovního“ družení se epidemiologové obávají. Šéf odborné skupiny na ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek již dříve řekl serveru Lidovky.cz, že by do konce roku udržel svahy bez lidí.

Plaga zvažuje prodloužení vánočních prázdnin. Děti by šly do školy naposledy v pátek 18. prosince

Část Čechů si zarezervovala pobyty, když vláda před časem, kdy čísla ještě vypadala dobře, avizovala, že k 18. prosinci lyžaře vypustí do stopy a na svahy, rozhodnutí však stáhla zpět, když covid zmohutněl. Dají se tak čekat storna.

„Pobyty u nás začínají po Vánocích a plno máme už dlouho. Teď neděláme předzásobení, když nevíme, jak to bude. Bude-li opravdu otevřeno, tak objednáme na poslední chvíli. Dodavatelé budou zavážet i dva dny před Štědrým dnem,“ řekl serveru Lidovky.cz Roman Křenek, vedoucí hotelu Čarták v Beskydech. Ztráty mají za letošek obří, na jaře rušili takřka všechny svatby a oslavy, na něž se horský hotel zaměřuje.

Čtvrtý stupeň, nastane-li, a že to vyhlíží nevyhnutelně, dopadne i na školy – středoškoláci by zase mířili domů. Dle všeho se tam však odeberou o něco dříve všechny děti, ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pondělí rozhodne, zda vyhlásí vánoční prázdniny už od příštího pátku, pololetí by se tím zkrátilo o dva dny.

Co bude po svátcích, se nyní nedá odhadnout, dle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška u nás epidemie dospěla do dalšího bodu zlomu. V říjnu se z něj překulila směrem k naději a opadu infekce, nyní to však vypadá, že nastává opačná situace. Už proto, že aktuální zhoršení není důsledkem rozvolnění z minulého týdne, to se ještě nemohlo stihnout projevit, křivky ho zachytí na sklonku tohoto týdne a začátku příštího. Je to spíš signál, že Češi polevili v respektu k omezením, dokud ještě platila ve své přísnější podobě.

Více než 20 restaurací v Teplicích se zapojilo k protestu proti vládním...
Hospoda v centru Ostravy U Rady, kde na protest vyvěsili českou vlajku a...

Vedle ukazatelů, z nichž se počítá index rizika – počet nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny, totéž ve skupině seniorů, podíl pozitivních testů a reprodukční číslo; všechny parametry od víkendu bobtnají – bude vláda brát do úvahy ještě jednu věc a má mít mimořádnou váhu. Počty hospitalizovaných, zvláště pak starších pětašedesáti let. Protože o zamezení náporu na nemocnice jde u restrikcí především. Nároky na špitální péči zatím nerostou, ale je třeba brát v úvahu, že to se děje až zhruba týden poté, co zvlčí ostatní ukazatele.

Případné zpřísnění opatření by se zřejmě týkalo i škol. Jejich zástupcům se prodloužení prázdnin příliš nelíbí

„Budou-li patrné signály, že se i tento trend začíná měnit, bude to silný důvod k tomu, abychom udělali něco víc, než děláme teď. Dojde-li ke zhoršení epidemie – a já chci upozornit, že tato pravděpodobnost nyní nastala –, bude nadále docházet ke komplikacím v dostupnosti péče pro ostatní pacienty,“ řekl Blatný ve středu sněmovně, kde vláda žádala o delší nouzový stav. Ten zatím trvá do 23. prosince, nejde ale o konečné datum, ještě před Štědrým dnem kabinet navrhne poslancům další protažení; původně usiloval o 11. leden.

Nemocnice dostanou pokyn, aby co nejdřív provedly operace, které mají odkladný charakter, protože během čtrnácti dnů se může podle ministra a jeho expertntího týmu stát, že jejich kapacitu opět sešněruje koronavirus.

Rozčilení tvůrci systému PES

Úpravy matic, jak je vláda na popud byznysových sdružení či opozice provádí, rozčilují epidemiology a odborníky, kteří se na konstrukci systému PES podíleli. Opatření ke každému stupni byla vybalancovaná tak, aby jejich hlavním efektem bylo brzdění a pozvolné posouvání do lepšího a lepšího stavu. Při změkčení – což ponechání všech obchodů otevřených, byť omezeně, bude – přestává pedál fungovat jako zpomalovač a mění se v plynový, ke zrychlení.

Otázkou zůstává, jak na návrat restrikcí zareaguje veřejnost, protože bez její součinnosti budou jen řádkami na papíře. Přitom právě ochota k součinnosti opadá. Projevuje se to nejen ve zhoršení čísel, ale třeba i v protestu některých hospodských, kteří ve středu odmítli v osm večer vyprovodit zákazníky, jak žádá usnesení. Dle policie porušilo vládní opatření šestnáct podniků z celkem ve středu zkontrolovaných 4200. Zrovna na restaurace při čtvrtém stupni velmi pravděpodobně číhá osud výdejových okének. Když se jí a pije, hlavně alkohol, jdou stranou nejdřív roušky a vzápětí i zábrany.