Hlavní navigace

Nordic Telecom chce nabízet mobilní služby. Předčasně splatil dluhopisy a získal úvěr

11. 12. 2020

Sdílet

Nordic Telecom logo Autor: Nordic Telecom

Operátor Nordic Telecom se chystá na poskytování mobilních služeb na území celé České republiky. Firma, která nedávno uspěla v aukci 5G kmitočtů, když za 168 milionů korun získala 20MHz blok v pásmu 3,5 GHz, proto upravuje financování. V prosinci se jí podařilo předčasně splatit dluhopisy a nahradit je úvěrem. Dluhopisy byly vydány v roce 2018 s původní splatností v roce 2024.

“Důvodem pro předčasné splacení bondů je také rozšíření naší firemní strategie. Dluhopisy byly určeny k počátečnímu rozvoji byznysu fixního internetu. Díky 5G frekvencím, které jsme úspěšně vydražili v nedávné aukci, nyní plánujeme rozšířit své působení i na mobilním trhu, což nám nově nastavené financování lépe umožní,” uvedl pro Lupu ředitel vnějších vztahů v Nordicu David Voska.

“Na telekomunikační trh jsme vstoupili před pěti lety jako nový hráč, jehož počáteční kapitál pocházel z předchozích úspěšných transakcí a výnosů hlavního akcionáře a od minoritního vlastníka J&T Private Equity Group. K expanzi firmy jsme před dvěma lety využili jako nástroj dalšího financování dluhopisy. Postupně jsme se stali ziskovým telekomunikačním operátorem, který reportuje ve vysokém standardu a je auditován Ernst and Young. Následně jsme udělali logický krok a dluhopisy byly nahrazeny korporátním bankovním úvěrem UniCredit Bank za podmínek standardních v telco sektoru. Díky tomu také firma výrazně snížila náklady na financování,” doplnil Voska.

Nordic původně vypsal dluhopisy na 1,3 miliardy korun. Zmiňovaná J&T je nadále minoritním vlastníkem, který drží podíl 15 procent. Nordic Telecom spadá pod Nordic Investors, holding ovládá Tomáš Otruba.

Nordic se začal na mobilním trhu objevovat už dříve. V roce 2017 v aukci získal 80MHz blok ve spektru 3,7 GHz, na kterém poskytuje takzvaný fixní bezdrátový internet. V aukci zaplatil 400 milionů korun.

“Nordic Telecom je aktuálně jeden z pěti největších poskytovatelů pevného internetového připojení v České republice. Jeho služby již využívá více než 110 tisíc zákazníků. V posledních čtyřech letech investoval ročně do kmitočtových licencí a infrastruktury stovky milionů korun. Hodnota aktiv od vstupu na trh v roce 2016 se zvýšila na 2,6 miliardy korun,” uvádí operátor.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).